UTIL. Care este umiditatea ideală în locuință

Dan Alexandru, 26 ianuarie 2014, Ora 09:11

  • print
  • |
util-care-este-umiditatea-ideala-in-locuinta-37764-1.jpg

Dacă răciti des în anotimpul rece şi nu reuşiţi să descoperiţi cauza, să ştiţi că această poate fi una banală, precum umiditatea din camera în care dormiţi. Dacă este prea scăzută pot apărea probleme respiratorii sau dacă aveţi deja o afecţiune, aceasta se va agrava, în special în cazul copiilor.

Umiditatea reprezintă totalitatea vaporilor de apă din aer. Valoarea normală într-o încăpere este între 40 şi 60%. Atunci când aerul nu are suficienţi vapori de apă, dimineaţă vă veţi trezi cu nasul, buzele, gâtul şi pielea uscate şi cu o senzaţie permanentă de sete. Cei mai afectaţi sunt bebeluşii.

„Dacă, de exemplu, este aerul prea uscat în cameră, fac cruste în nas, dacă au diferite afecţiuni nazale şi respiră pe gură, la fel se usucă foarte tare mucoasele şi atunci au senzaţie de iritare, de usturime", explică dr. Cezara Danciu, medic primar ORL.

„Pentru că ei au trei straturi la piele, deci mucoasele şi pielea lor sunt foarte fine şi se usucă foarte uşor la căldura uscată de la calorifer. Mucoasele, mai ales nasul uscat nu poate să funcţioneze şi atunci fabrică mucozităţi în exces ca să se apere de uscăciune şi riscul de îmbolnăvire este mai mare dacă are ceva mucozităţi. Acestea se îngroaşă, se elimină greu, copilul începe să tuşească şi unii tuşesc toată iarnă şi părinţii încep cu antibiotice şi cu tot felul de tratamente absolut inutile", adaugă Ana Culcer, medic primar pediatru şi neonatolog.

Aşadar, cauza multor probleme de sănătate ale bebeluşilor este umiditatea din cameră. Primul pas pentru a preveni bolile este măsurarea umidităţii.

„Fiecare locuinţă ar trebui să aibă un termohigrometru care vă arată umiditatea şi temperatura din cameră", spune Ciprian Iordache, manager de proiect al unei firme producătoare de astfel de echipamente.

Un alt pas important este aerisirea camerei chiar şi de trei ori pe zi. Veţi observa că valoarea umidităţii revine la normal. O altă metodă folosită de multe persoane este recipientul cu apă pus pe calorifer.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:44
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou