Acuze de SABOTAJ la mitingul maghiarilor

Cristian Blănuţă, 27 octombrie 2013, Ora 10:45

  • print
  • |
acuze-de-sabotaj-la-mitingul-maghiarilor-35240-1.jpg

Locomotiva trenului care ar fi trebuit să transporte o mie de harghiteni la marşul pentru autonomie teritorială, care are loc duminică, în judeţul Covasna, s-a defectat în localitatea Izvoru Mureşului, după doar doi metri de la plecare. Maghiarii acuză de sabotaj autorităţile române, fostul ministru Attila Korodi afirmând că nu crede într-o defecţiune tehnică şi este "o mânărie a siguranţei de stat".

Garnitura trenului particular Regio Trans trebuia să sosească la ora 8.41 în gara Miercurea Ciuc, acolo unde aproximativ 400 de oameni aşteptau să plece la Chichiş. Cu câteva minute înainte de ora stabilită, s-a anunţat că trenul va avea întârziere 180 de minute, spre nemulţumirea oamenilor care cred că e vorba de o metodă prin care să fie împiedicaţi să ajungă la marş, potrivit rtv.net.

"Eu zic că asta e sabotaj, nu cred că locomotiva s-a stricat tocmai astăzi. (...) Eu sper că, prin acest marş, cel puţin vom atrage atenţia lumii că aici o mulţime de oameni, din aceste trei judeţe, vor să fie stăpânii acestui ţinut. Bineînţeles că asta nu exclude (...) populaţia română, pentru că noi de secole trăim împreună şi trebuie să trăim şi în continuare împreună. Noi trebuie să ne rezolvăm problemele noastre şi eu sper că liderii ţării vor găsi metoda şi intrumentele prin care să ne ajute să obţinem autonomia", a declarat Szilagy Arpad, unul dintre cei care aşteptau trenul pentru a pleca la marşul pentru autonomie teritorială.

Reprezentanţii UDMR au spus că au fost anunţaţi că locomotiva s-a defectat după câţiva metri de la plecare, motiv pentru care au decis să organizeze transportul oamenilor la marş cu microbuzele şi cu autoturismele.

"Tehnic poate fi explicată (defecţiunea, n.r.), dar coincidenţele sunt prea stridente. (...) Cum întotdeauna ştim să ne organizăm, probabil vom reuşi ca şi cu maşini mici, cu autobuze să luăm oamenii şi să-i ducem la marş. (...)O mie de oamenii ar fi trebuit să meargă cu trenul în localitatea Chichiş şi până la urmă vom garanta că vor fi acolo", a declarat pentru Agerpres, deputatul UDMR Korodi Attila.

La rândul său, preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba a spus că se vor cere banii înapoi de la compania privată de transport feroviar şi se fac eforturi pentru ca oamenii să ajungă la timp la Chichiş.

Mitingul pentru autonomie este organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), un ong neînregistrat juridic ce militează pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, căruia i s-au raliat bisericile istorice maghiare, mai multe organizaţii neguvernamentale, precum şi toate formaţiunile politice maghiare, respectiv UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

Manifestanţii intenţionează să formeze un lanţ viu de-a lungul DN 11, începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri. Organizatorii menţionează că protestul este îndreptat şi împotriva proiectului de reorganizare administrativă a României.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:35
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou