Best Dental

Preşedintele Casei de Pensii: "Avem nevoie de legislație cât mai repede pentru a plăti pensiile majorate

Ştefan Diaconu, 20 noiembrie 2022, Ora 17:59

  • print
  • |
presedintele-casei-de-pensii-avem-nevoie-de-legislatie-cat-mai-repede-pentru-a-plati-pensiile-majorate-46982-1.jpg

Preşedintele Casei de Pensii: "Avem nevoie de legislație cât mai repede pentru a plăti pensiile majorate"

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre plata pensiilor majorate din ianuarie 2023 și a oferit toate informațiile necesare despre cuantum, legislație și inechități în privința stagiilor de cotizare.

Întrebat care este situaţia dosarelor de pensii introduse în sistem, preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a spus:

"Avem 4,7 milioane de dosare în plată și în momentul de față ne apropiem de un procent de 70 %, adică 3.160.000  de dosare în momentul de față sunt digitalizate. Dar nu este vorba numai de digitalizare, este vorba de acest proces de evaluare a dosarelor de pensii care se face în baza Legii 127. Mai precis, este vorba despre articolul 157 aliniatul 2, care a fost ulterior completat ca act normativ prin ordin de ministru, respectiv ordinul 487/2021 care a intrat în vigoare în 18 iunie şi prin care urmărim acest proces de evaluare a dosarelor de pensii. În principal, această procedură urmărește ca stagiile de cotizare ale fiecărui pensionar să fie foarte clar evidențiate, și anume în stagii de cotizare contributive, stații de cotizare asimilate și stagii de cotizare necontributive. De ce spun lucrul acesta și este foarte important, pentru că dacă avem această bază de date cu evidențierea foarte clară a acestor stagii de cotizare, putem efectiv să aplicăm noua lege a pensiilor, care iar va avea o componentă foarte importanță, esențială, zic eu, și anume contributivitatea, astfel încât să se ia în calcul efectiv aceste stagii pe care le vom avea foarte clar evidențiate. Este vorba de ultimii 20 de ani în care s-au adunat aceste inechități, în sensul că avem pensionari în plată care au ieșit la pensie pe legislații diferite la momentele respective și avem pensionari cu cuantumuri diferite în plată și având același stagiu de cotizare care este, de fapt, cea mai importantă inechitate”.

Șeful Casei de Pensii spune că până la urmă este vorba despre raportarea la stagii de cotizare diferite:

“De fapt, vorbim de legea 3/1977, vorbim de legea 19/ 2000 și de actuala lege 263 care este în vigoare, iar fiecare din aceste 3 legi au avut calculul lor și s-au raportat la stagii diferite de cotizare începând de la 25 de ani, 30 de ani și respectiv 35 de ani, cât este în prezent. Deci, practic, avem pensionari în plată care au ieșit pe legea 19/2000, care s-a raportat la un stagiu de cotizare mai mic. Avem pensionari în plată care au ieșit pe legea 263/ 2010, care a intrat în vigoare de la 1/ ianuarie 2011, unde raportarea se face la 35 de ani prin stagiu complet de cotizare. Și din acest motiv avem cuantumuri diferite, pentru că calculul pensiei, calcului punctajului mediu anual, s-a raportat la stagii de cotizare diferite, care erau evident în vigoare la vremea respectivă”.

Pensii 2023: "Calculele care acum par greșite s-au făcut după legislații diferite"

“Vreau să fac această mențiune pentru că văd în spațiul public, toată lumea îmi spune că pensiile sunt greșit calculate. Nu, pensiile s-au calculat corect, dar la momentul respectiv când era legislaţia în vigoare. Tocmai din acest motiv se impune o nouă lege a pensiilor care să rezolve aceste inechități acumulate în timp. (…)Evident că în urma acestei recalculări, asta urmărim cu toții, că acele pensii care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte și au un cuantum inferior celor care au ieșit cu  o pensie mai mare să fie adus la același cuantum.

Pensii 2023: Procesul de evaluare a dosarelor de pensie trebuie încheiat  până la sfârşitul anului

Preşedintele Casei de Pensii susține că după această recalculare o parte din pensionari vor primi în plus la pensie în funcție de data ieșirii la pensie: "Avem nevoie de legislație cât mai repede pentru a plăti pensiile majorate"

“După cum bine știți, noi începem să achităm pensiile chiar în prima zi a lunii și începând cu data de 1 decembrie noi deja achităm pensiile tuturor beneficiarilor noștri. Casa de Pensii este o instituție de aplicare a legislației și noi avem nevoie de acest lucru, pentru a reuși să implementăm noile valori.

În primul rând avem nevoie de noua valoare a punctului de pensie în sistem, în toate bazele de date, pentru că din noua valoare a punctului de pensie derivă și alte componente ale noastre care se modifică începând cu 1 ianuarie 2023 și avem nevoie de acest timp necesar pentru a putea să facem aceste lucruri în sistem. Deci, undeva la până la sfârșitul acestei luni trebuie să avem aceste valori pentru a putea să le implementăm, astfel încât chiar cu 1 ianuarie să reușim să plătim pensiile majorate.”

 

EDITORIAL

Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog

Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog

  Săptămâna asta am stat din nou și am numărat nenorocirile. Ne-am uimit, ne-am întristat, am empatizat, ne-am îndurerat, am compătimit, ne-am indignat, ne-am revoltat (asta mai mult în sinea noastră) şi... cam atât. Autoritățile iar au tras pe nas lupta anti-drog. Din păcate, sunt absolut convins că şi ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:55
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou