Scandal medical de proporții. Șpăgile din America au ajuns în România

Cristian Blănuţă, 26 octombrie 2013, Ora 10:45

  • print
  • |
scandal-medical-de-propor-ii-pagile-din-america-au-ajuns-in-romania-35223-1.jpg

Scandal de proportii în Statele Unite, cu efecte și în România. O companie americană de dispozitive medicale a fost anchetată, după ce a mituit doctori, dar și oficiali guvernamentali din cinci țări, printre care și România.

Compania americană ar fi obtinut astfel un profit ilicit de 7,5 milioane de dolari, dintre care 1,7 milioane doar de la noi din țară. În raportul Autorității Americane de Supraveghere a Pieței de Capital scrie ca, din august 2003 până în februarie 2008, firma de dispozitive medicale Stryker a făcut plăți ilegale în valoare de 2.2 milioane de dolari.

Banii s-au dus către angajați din domeniul sănătății, din cinci țări: Mexic, Polonia, România, Argentina și Grecia. Stryker a descris în mod incorect aceste plăți drept cheltuieli legitime pentru contracte de consultanță și service, cheltuieli de călătorie, donații caritabile sau comisioane, când, de fapt, plățile erau făcute în mod ilegal. Firma Stryker a obținut aproximativ 7.5 milioane de dolari profituri ilicite, ca rezultat al acestor plăți. În ceea ce privește țara noastră, „din 2003 (cel putin) până în iulie 2007, subsidiara deținută de Stryker în România a efectuat 192 plăți ilegale către oficiali străini, în valoare totală de 500.000 de dolari, pentru a obține sau menține contracte cu spitale de stat", informează protv.ro.


Acuzațiile extrem de grave vizează plăți inregistrate ca sponsorizări ale unor conferințe și evenimente medicale, când de fapt era vorba de mituirea doctorilor pentru obținerea sau menținerea afacerilor. În aprilie 2004, un reprezentant Stryker România a depus un formular pentru a sponsoriza cazarea unui oficial străin, pentru participarea la o conferință în străinatate. Ca un „beneficiu de afaceri" al acestei sponsorizări era faptul că, în schimb, Stryker România va primi un contact de vânzare a unui anume echipament medical. Ca rezultat al acestor plăți, Stryker România a obținut ilegal mai mult de 1.7 milioane de dolari. Reprezentanta din România nu a comentat raportul.


Pe durata acestor practici ilicite, care au durat cinci ani, în România la sefia Sănătății au fost nu mai puțin de cinci miniștri. Din iunie 2003, vreme de cinci luni, a fost ministru Mircea Beuran, apoi interimari Ionel Blănculescu și Ovidiu Branzan, în decembrie 2004 a urmat Mircea Cinteză, iar din septembrie 2005 până în 2008 Eugen Nicolăescu, actualul ministru.


Raportul arată că, în acest timp, firma Stryker România a mituit doctori și oficiali guvernamentali pentru ca în spitale să fie folosite produsele lor: de la implanturi ortopedice, spinale, la sisteme de navigație pentru chirurgie și echipamente medicale pentru urgență. Ministerul Sănătății nu a comentat raportul. În Statele Unite, după ancheta făcută, compania Stryker a plătit o amendă de 13, 2 milioane de dolari.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou