Politica plagiatului

Ziarul Atac, 1 iulie 2012, Ora 23:16

  • print
  • |
politica-plagiatului-26791-1.jpg

A plagiat sau n-a plagiat Ponta? Aceasta era întrebarea pe care şi-o punea românul, până mai acum câteva zile. Răspunsul, probabil, n-o să-l aflăm niciodată. Deja discuţia s-a mutat către altă direcţie. Se caută instituţii care să fie în măsură să judece speţa, dar ele nu prea există. Se fac mişcări de trupe, se descoperă interese politice şi blaturi instituţionale. Iar întrebarea va rămâne fără răspuns, chiar dacă, teoretic, acest răspuns ar putea fi dat şi de un copil de 10 ani.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în şedinţa de vineri, că Victor Ponta a plagiat. Decizia Consiliului a fost luată în unanimitate de cei 13 membri prezenţi din totalul de 21. CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Preşedintele Consiliului General al Consiliului, Marius Andruh, a declarat că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat. Explicaţia anterioară a lui Victor Ponta, că a scris bibliografia la sfârşitul lucrării şi nu în josul paginii nu stă nici ea în picioare, spune Andruh, care susţine că 40 de pagini sunt copiate în totalitate, fără a se aminti sursa.

Pop: Toate deciziile CNATDCU sunt nule

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, pentru Mediafax, că toate deciziiile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară. Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens. Totodată, Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Ponta nu demisionează

Într-un interviu acordat publicaţiei "El Pais", Victor Ponta a declarat că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se "va retrage". Întrebat fiind dacă va demisiona în acest caz, a răspuns afirmativ.
"Ce s-a anunţat astăzi este o decizie politică şi ilegală, luată de apropiaţii Preşedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi în faţa Comisiei de Etică a Ministerului Educaţiei că am respectat toate regulile! Nu renunţ la lupta pe care am început-o din cauza acestor atacuri. Nici vorbă de demisie!", a declarat Victor Ponta, vineri seară, la plecarea de la Bruxelles, răspunzând întrebărilor presei străine.

Puiu Haşotti: A fost comandă politică!

"Comisia aceea nu are căderea să se pronunţe asupra unei lucrări a premierului Victor Ponta câtă vreme a răspuns la o comandă politică, cum bine ştiţi cu deplasarea acelui membru al comisiei în Germania. Este o comisie politică, formată din politrucii lui Funeriu, din politrucii lui Boc şi din principiu nu sunt de acord cu concluziile la care ajunge această comisie. Din acest motiv sunt solidar cu declaraţiile pe care le-a făcut pe această temă ministrul interimar al Educaţiei", a afirmat Puiu Haşotti.

El a menţionat că premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat şi de persoane care în viaţa lor nu au scris decât scrisori. "Chestiile astea le-au spus inclusiv nişte oameni care în viaţa lor nu au scris decât o scrisoare sau două. Au fost şi alţii care şi-au dat cu părerea, Cezar Preda şi alţii, care nu au scris decât scrisori, eventual de dragoste", a mai spus ministrul Puiu Haşotti.

Presa străină, despre scandalul plagiatului

AFP: "Scadaluri de plagiat izbucnite în Europa au condus la demisia ministrului german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, anul trecut, şi a preşedintelui ungar, Pal Schmitt, anul acesta". AFP observă că Victor Ponta declarase, într-un interviu acordat El Pais, că este dispus să demisioneze dacă acuzaţiile de plagiat vor fi confirmate.

Reuters: "O comisie academică a conchis că premierul Victor Ponta a plagiat o mare parte a tezei de doctorat, intensificând presiunile pentru demisia acestuia".

"Victor Ponta este al treilea premier al României de anul acesta, o situaţie care alimentează instabilitatea politică şi atrage preocupările investitorilor; deşi premierul s-a angajat să colaboreze cu FMI, leul încă se confruntă cu scăderi-record. Continuarea instabilităţii politice ar exercita presiuni şi mai mari asupra monedei naţionale, crescând costurile de împrumut pentru România", explică Reuters.

"În mod esenţial, conflictele interinstituţionale distrag politicienii de la sarcina de adoptare a reformelor solicitate de FMI şi UE în cadrul acordului de împrumut, rezultatul putând fi unul negativ pentru investitori", afirmă, pentru Reuters, analistul Otilia Simkova, de la institutul Eurasia.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:56
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou