Procurori de la CSM, acuzaţi de trafic de influenţă. DNA a început urmărire penală împotriva lor

Ziarul Atac, 11 iulie 2012, Ora 11:26

  • print
  • |
procurori-de-la-csm-acuzati-de-trafic-de-influenta-dna-a-inceput-urmarire-penala-impotriva-lor-26975-1.jpg

Procurorii George Bălan, membru al CSM, şi Marcel Sâmpetru, consilier al acestuia, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, iar DNA a început urmărirea penală împotriva acestora. Cei doi ar fi negociat cu lideri ai USL obţinerea funcţiilor de procuror general al României şi de şef al DNA, ocupate în prezent de Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, folosindu-se în acest scop de informaţii clasificate. Procurorii DNA au descins, miercuri dimineaţă, la CSM şi au făcut percheziţii la domiciliul celor doi, informează RTV.

UPDATE 10.57 Procurorul general Laura Codruţa Kovesi: "Persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. În măsura în care aceste acuzaţii se dovedesc a fi adevărate, dar şi în măsura în care ele nu constituie fapte penale, dar abateri deontologice, este important să cerem revocarea acelor membri care nu-i reprezintă în mod corect pe procurori."
UPDATE 10.50 "Va urma o noua zi plina de manipulari si minciuni! Iata inca o dovada ca nu se poate coabita cu Traian Basescu. Sunt imun la astfel de atacuri", scrie Victor Ponta pe Facebook.
UPDATE 10.35: George Bălan şi Marcel Sâmpetru au fost SUSPENDAŢI din CSM.
UPDATE 10.05 Procurorul George Bălan, membru CSM, a declarat, miercuri, că nu a săvârşit nicio infracţiune şi că a văzut la televizor acuzaţiile care i se aduc, precizând că în legătură cu numirile la Parchet şi DNA el nu a vorbit cu nimeni despre nume, ci doar despre principii, scrie Mediafax.
UPDATE 10.00 Potrivit România TV, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov ar urma să fie adus la DNA. Acesta i-ar fi oferit informaţii clasificate procurorului George Bălan. Potrivit România TV, George Bălan şi Marcel Sâmpetru ar fi folosit informaţiile clasificate pentru a obţine funcţiile de şefi la DNA şi Parchet.
UPDATE 9.52 Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.
UPDATE 9.51 Cristi Dănileţ, membru CSM: "Este foarte grav dacă aceste funcţii se discută în afara cadrului legal. Procedura este foarte clară. Noi am cerut ieri ca în perioada interimarului să nu se faca numiri. Noi nu suntem numiţi politici. Apropierea noastră de un partid este foarte periculoasă. (...) Dosarul este la început. CSM nu a fost sesizat cu privire la aceste acţiuni. (...) Răspundem ca orice alt cetăţean. Eu, ca judecător, nu am nicio legătură cu DGIPI, nu avem niciun contact cu ei. Dacă unii dintre noi greşesc trebuie să acţionăm legal. Ar fi dezastruos pentru CSM ca unii dintre noi să negocieze funcţii."
UPDATE 9.50 Surse citate de evz.ro spun că cei Bălan şi Sâmpetru au fost monitorizați ambiental în momentul în care intrau la Ministerul Justiției pentru a-și negocia funcțiile. Toate mandatele de interceptare și percheziție din acest dosar au fost date de Curtea Supremă de Justiție.
UPDATE 9.46 George Bălan şi consilierul acestuia, Marcel Sâmpetru, ar fi fost fost chemaţi la sediul Ministerului Justiţiei pentru a negocia preluarea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA, relatează România TV.
UPDATE 9.45 "Avem un scandal mediatic fără fond. Refuz să-mi imaginez că, în secolul XXI, la demnitari de stat le poţi asculta convorbirile fără autorizaţie. Nu ştim natura acuzaţiilor, nu cunoaştem niciun element. Dl Bălan continuă să fie stupefiat. DGPI probabil o fi găsit un cadru legal. Nu cred că a fost implicat în astfel de incidente. Dl Bălan este în biroul domniei sale, biroul nu este sigilat", a declarat Mona Pivniceru, membru CSM.
UPDATE 9.30 "Toată această tevatură în care se vorbeşte despre trafic de influenţă la liderii USL mi se pare umoristică", a declarat senatorul PSD, Dan Şova, la România TV.
UPDATE 9.25 Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii susţin o conferinţă de presă, miercuri, la ora 10.30, la sediul instituţiei.
UPDATE 9.20 Anchetatorii fac percheziţii şi la şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov.

Procurorii George Bălan, membru al CSM, şi Marcel Sâmpetru, consilier al acestuia şi fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş, au fost ridicaţi miercuri dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează RTV.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, cei doi sunt acuzaţi că şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror şef al DNA şi de procuror general al României. Procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul celor doi şi au descins miercuri dimineaţa la Consiliul Superior al Magistraturii. DNA a obţinut aviz de la CSM pentru percheziţia de miercuri.
Potrivit surselor citate, DNA a început urmărirea penală împotriva lui George Bălan şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru.
Potrivit acuzaţiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public.
Surse judiciare, citate de evz.ro., susţin că cei doi au fost interceptați când vorbeau cu politicieni din cadrul USL pentru a obține funcția de procuror general al României.

"Nu este vorba de doi membri CSM. Este vorba de un consilier. Știu că s-a dat un aviz în ceea ce privește cercetarea acestui magistrat. Nu cunosc datele din dosar care oricum acum nu sunt publice. Este o anchetă în desfășurare", a declarat Alina Ghica, președinte CSM, la RTV

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:18
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou