Aţi uitat cum este frumos şi corect să vă comportaţi în societate?

Dan Alexandru, 11 ianuarie 2014, Ora 11:48

  • print
  • |
ati-uitat-cum-este-frumos-si-corect-sa-va-comportati-in-societate-37294-1.jpg

CODUL BUNELOR MANIERE. Iată cele mai importante reguli în ceea ce priveşte prezentarea unei persoane.

1. Se prezintă bărbatul femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, inferiorul - superiorului, subordonatul - şefului, scrie Aurelia Marinescu în cartea sa "Codul bunelor maniere astăzi".

2. Formula de prezentare este însoţită de o mişcare abia schiţată a corpului către persoana nominalizată. Cele două persoane astfel prezentate se înclină una spre cealaltă pentru a da mâna. Abia apoi poate începe o conversaţie.

3. Tinerii şi bărbaţii (inferiorii) îi salută pe cei mai în vârstă şi pe femei (superiorii), care răspund la salut.

4. În cercurile restrânse, vor fi prezentaţi toţi cei care sunt de faţă. În schimb, la recepţii sau la evenimente nu este necesar şi nici nu este posibil ca toţi invitaţii să se cunoască între ei. În lipsa gazdei, invitaţii se vor prezenta unii altora.

5. Persoanele singure sunt prezentate cuplurilor.

6. În prezenţa unui bolnav, toate priorităţile se şterg, iar persoanele respective îi sunt prezentate bolnavului.

7. Cel care intră într-o încăpere este prezentat primul.

8. Când vă este prezentat cineva, se poate întâmpla să nu îi înţelegeţi sau să îi reţineţi numele. În aces caz, cereţi pur şi simplu să vi se repete: "Vă rog să mă scuzaţi, nu am reţinut numele dumneavoastră."

9. Formulele "sunt încântat să vă cunosc", "îmi pare bine", "îmi face plăcere" sunt absolut necesare. Dacă după ce s-a făcut prezentarea, se instalează o tăcere adâncă şi stânjenitoare, cel care a făcut prezentarea are rolul să înceapă o conversaţie la care va lua şi el parte, măcar o vreme.

10. Dacă persoana prezentată are mai multe titluri (doctor, profesor, etc), atunci când i se va face cunoştinţă cu o altă persoană, numele acesteia va fi însoţit doar de acel titlu care o reprezintă cel mai bine, în funcţie de conjunctură.

11. Soţului sau soţiei nu i se spune pe numele de familie. Nu vom spune nici "Doamna mea" sau "Domnul meu".

12. Un bărbat se ridică întotdeauna când îi este prezentată o persoană. Excepţie de la regulă: bolnavii şi infirmii.

13. O femeie rămâne pe scaun atunci când îi este prezentată o persoană. Această regulă poate avea însă derogări. Dacă este vorba despre o tânără, ea trebuie să se ridice când este prezentată unei doamne sau unui domn mult mai în vârstă decât ea.

14. În cazul autoprezentării, tânărul se prezintă unui domn mai în vârstă sau unei doamne, însă cu condiţia să nu întindă primul mâna.

15. Atunci când cineva se autoprezintă, întâi se spune prenumele şi apoi numele (exemplu: Maria Popescu).

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:24
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou