Peste 35.000 de divorţuri in anul 2013

Dan Alexandru, 12 ianuarie 2014, Ora 10:20

  • print
  • |
peste-35-000-de-divorturi-in-anul-2013-37328-1.jpg

În România s-au înregistrat în 2013 peste 35.000 de divorţuri. Cele mai des invocate motive sunt infidelitatea, alcoolismul şi violenţa domestică. Deşi se poate divorţa pe cale amiabilă la notar, majoritatea despărţirilor se încheie însă la tribunal.

Încheierea unei căsnicii este un moment dificil, iar scandalurile între soţi pot izbucni din cele mai diverse motive, cât timp ambii parteneri consideră că au dreptate. Orgoliile sunt cele care stau în calea înţelegerii, explică psihologul Jeni Chiriac. „Este vorba de orgolii (...), de resentimente. Şi în momentul acela se aruncă unul împotriva celuilalt, încercând să recupereze din regrete, din anii pierduţi sau din investiţii pe care au considerat că le-au făcut în zadar. Câteodată, într-adevăr, divorţul poate să scoată din noi ce este mai rău", aprobă specialista.

Persoanele publice nu fac excepţie. Deşi ar trebui să fie modele de comportament, multe vedete aleg să îşi spele rufele în public. „Oamenii ăştia de notorietate (...) totdeauna îşi fac publicitate în domeniul divorţului, şi ăsta este un prost exemplu. Cred că este un câştig de capital, dar este un capital trecător şi de proastă calitate", consideră istoricul Georgeta Filitti.

Cu toate că divorţul este întotdeauna un eveniment cel puţin neplăcut, este o obligaţie pentru toate persoanele publice „să încerce cel puţin să comunice imaginea unui divorţ civilizat, chiar dacă nu l-au avut", crede la rândul său decanul Facultăţii de Sociologie, Marian Preda.

Există însă şi vedete care au ales calea amiabilă. Lavinia şi Călin Geambaşu au decis să divorţeze în urmă cu şapte ani, în mod civilizat. „Noi am divorţat fiindcă lucrurile nu au mai continuat aşa cum au început. Şi atunci... Am încercat amândoi cât am încercat să le aducem pe făgaşul iniţial. Dacă n-au mai funcţionat, nu are rost să alterăm ceea ce a fost foarte frumos între noi şi amintirile frumoase care ne-au rămas permanent în suflet. Uite, ne leagă o relaţie de prietenie şi ne va lega toată viaţa", spune artistul Călin Geambaşu.

Lavinia şi Călin s-au dus de mână la notar. Au plecat de acolo cu zâmbetul pe buze ştiind că au făcut ceea ce trebuie, chiar dacă le-a fost greu. „Dacă intri cu tancurile, încordat, cu bombe, cu arsenal împotriva persoanei care ţi-a fost dragă şi nu ştiu de ce nu-ţi mai e... Depinde de la oameni la oameni. Sunt n situaţii, de aceea nu trebuie generalizat. Dar dacă vii cu principii morale, cu gânduri bune, cu bune intenţii, nu mai au loc războaie de genul acesta", crede cântăreţul.

Nu se văd şi nu vorbesc în fiecare zi, dar la nevoie se sprijină unul pe celălalt, pentru că au ales să păstreze doar ce-a fost frumos între ei. Timpul demonstrează de altfel că un divorţ civilizat este alegerea corectă. Un divorţ elegant îi face pe copii să treacă mai uşor peste trauma separării părinţilor, iar felul în care decid să abordeze subiectul spune multe şi despre ei ca persoane.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:29
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou