Cele mai inedite curiozităţi turistice de pe glob

Diana Ionescu, 31 octombrie 2013, Ora 12:01

  • print
  • |
cele-mai-inedite-curiozitati-turistice-de-pe-glob-35419-1.jpg

Lumea este plină de o mulţime de curiozităţi geografice, geologice, mistere sau anomalii, toate fascinante. Având în vedere că o listă cu ele ar fi aproape interminabilă, vă prezentăm mai jos o listă cu o parte dintre cele mai inedite curiozităţi din lume, potrivit curierulnational.ro

Localitatea cu cel mai mic nume este A şi este situată atât în Suedia cât şi în Norvegia. În limbile nordice, litera A înseamnă rău. Cel mai mare oraş din lume, din punct de vedere al suprafeţei ocupate, este Hulunbuir din Mongolia. Acesta înregistrează 263.953 de kilometri pătraţi.

Pe locul doi în topul celor mai lungi denumiri geografice se află un deal din Noua Zeelandă, care se numeşte Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu, şi are 85 de litere. Numele este de fapt o frază în limba maori şi se traduce "locul unde Tamatea, omul cu genunchi imenşi, care sărea, urca şi mânca munţi, cunoscut şi că mâncătorul de pământ, cânta la fluier pentru aleasa inimii lui". Acesta a fost cel mai lung până de curând, când numele a fost depăşit în lungime de un altul, din Thailanda - Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit.

Marea Alba, din Rusia este apa care are cea mai scăzută temperatura din lume, atingând doar maximum - 2 grade Celsius. În schimb, Golful Persic este cel mai cald. Pe timpul verii temperatura apei ajunge la 35,6 grade Celsius.

San Marino este declarată ca fiind cea mai bătrână republică constituţională din lume, fiind fondată în anul 301 sub domnia împăratului Diocletian. Constituţia să redactată în 1600 este cel mai vechi document de acest gen din lume.

Cea mai adâncă groapă din lume este Kola Superdeep Borehole din Rusia, a cărei adâncime este de 12,261 metri. A fost săpată pentru cercetare ştiinţifică şi a dăruit descoperiri neaşteptate. Printre acestea se număra un depozit consistent de hidrogen.

Marea Sargasso este o regiune din mijlocul Oceanului Atlantic de Nord, înconjurată de curenţi oceanici. Este singura mare care nu are coastă. La vest este mărginită de Golful Stream, la nord de Curentul Alantic de Nord, la est de Curentul Canarelor, iar la sud de Curentul Atlantic Ecuatorial de Nord. Marea este numită după algele sargase care au particularitatea de a pluti acumulându-se la suprafaţă.

Polul Nord nu are pământ, ci doar gheaţă. Oceanul Arctic se întinde pe o suprafaţă de 12 milioane de kilometri pătraţi de gheaţă plutitoare, iernile fiind aici cele mai friguroase, de până la -34 de grade.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou