Cetatea Deva, una dinte cele mai vechi cetati romanice

Radu Tudor, 11 martie 2013, Ora 14:42

  • print
  • |
cetatea-deva-una-dinte-cele-mai-vechi-cetati-romanice-29766-1.jpg

Cetatea Deva este localizata pe o colina vulcanica, declarata rezervatie naturala si cunoscuta sub numele de Dealul Cetatii, ce se gaseste la marginea orasului Deva. Construita in anul 1269, aceasta cetate a fost martora de-a lungul timpului la numeroasele evenimente petrecute in istoria poporului roman, prezentandu-se in prezent in stadiul de ruina.

Accesul catre acest monument istoric se realizeaza pornind din parcul orasului Deva, cunoscut si sub numele de Parcul Cetatii, urcand o carare plina de serpentine, de-a lungul careia se intalnesc peisaje inedite ce infatiseaza Orasul Deva si Lunca Muresului.

Cetatea Devei era mentionata in documentele oficiale ale vremii sub numele de Castrum Deva, fiind ridicata pe locul unei vechi asezari dacice. Principalul scop pentru care a fost ridicata aceasta adevarata fortareata a fost cel militar. Amplasarea sa a fost una strategica, intrucat din acest punct se putea supraveghea foarte bine Valea Muresului, putand fi astfel oprite la timp eventualele atacuri neasteptate.

De-a lungul timpului, Cetatea Deva a fost stapanita de mai multi conducatori. Pe vremea cand Transilvania era ocupata de Regatul Ungar, aceasta cetate era folosita ca si resedinta pentru voievodul ce conducea aceasta provincie. Daruita apoi lui Iancu de Hunedoara, cetatea a fost ani de-a randul in posesia familiei Corvinilor, dupa care a fost preluata de diversi principi ai Transilvaniei, ajungand sub stapanirea familiilor Bethlen, Rakookzi sau Barcsay.

Unul dintre cele mai importante si decisive evenimente din istoria cetatii a fost marcat de cunoscuta rascoala a lui Horea, Closca si Crisan, din anul 1784, cand nobilii din aceasta regiune, speriati de inversunarea taranilor s-au refugiat in aceasta cetate.

In timp, fortareata si-a pierdut treptat importanta militara. Pe vremea revolutiei din anii 1848 - 1849, aceasta a fost ocupata de armata maghiara, perioada in care magazia in care erau pastrate proviziile de pulbere a expodat, provocand mari daune intregii constructii. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cetatea a fost preluata de Societatea de Istorie, Arheologie si Stiintele Naturii, care s-a ocupat de valorificarea acestei vechi constructii, amenajand mai multe cai de acces pana in varful Dealului Cetatii.

Cetatea Deva a fost de asemenea restaurata dupa anii 1950, iar in urma unui program de reabilitare amplu, desfasurat dupa anul 2000, s-a amenajat aici si o instalatie de telecabina pe sina, prin care turistii sunt transportati de la poalele cetatii pana pe varful dealului. Aceasta era la vremea la care a fost instalata, singurul ascensor inclinat din tara, avand un traseu ce se desfasoara pe aproape 300 metri.

Desi detaliile arhitecturale ale acestui vechi monument istoric nu se prezinta intr-o forma foarte buna, ele indica totusi anumite repere in ceea ce priveste planul dupa care a fost ridicata cetatea, ce era dispusa pe doua nivele, respectand un plan dreptunghiular.

Cei care ajung aici, pot vizita de asemenea si restul obiectivelor turistice reprezentative pentru Orasul Deva, precum: Castelul Magna Curia, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, sau Centrul Istoric al orasului.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:06
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou