Controversatul - Teheran, Iran

Dan Alexandru, 9 martie 2014, Ora 12:13

  • print
  • |
controversatul-teheran-iran-38728-1.jpg

Teheran este capitala Iranului. Este cel mai mare centru industrial, comercial, cultural si economic al tarii. Orasul in sine are o populatie de 7.8 milioane de locuitori, iar zona metropolitana concentreaza aproape dublu.

Teheranul este situat in marginea sudica a Marelui Platou Central si la poalele versantului sudic al impozantului lant muntos Alborz. Dezvoltarea Teheranului a inceput in secolul al XVIII-lea, cand a devenit capitala Iranului. Orasul a devenit un cunoscut centru comercial datorita comertului cu covoare si bijuterii persane, aflandu-se la rascrucea unor importante drumuri comerciale, batatorite de negustori si europeni, care "faceau naveta" intre tarmurile Marii Mediterane cu ale Indiei si ale Marii Caspice cu tarmurile Golfului Persic. In partea sudica a orasului se afla Marele Bazar, unul dintre cele mai vechi si mari din Orientul Mijlociu.

Desi cele mai multe cladiri istorice din Teheran dateaza din perioada Qajarilor, acestea coexista cu blocuri de 15-20 de etaje, separate de bulevarde largi, insotite de spatii verzi, de parcuri si vile elegante. Contrastul dintre cladirile moderne si cladirile vechi creeaza o ambianta intre trecut si prezent, nou si vechi.

In turul orasului trebuie sa includeti:

- Turnul Azadi (Turnul Libertatii) a devenit un simbol al orasului si al tarii. Inaugurarea sa in anul 1971 a marcat doua milenii si jumatate de la aparitia imperiului persan. Are o inaltime de 45 metri. Cele patru aripi ale turnului sunt realizate din 8000 de placi de marmura alba adusa din regiunea Esfahan.

- Palatul Golestan, fondat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, reprezinta fosta resedinta imperiala a sahilor, in prezent muzeu si resedinta oficiala ai inaltilor oaspeti ai statului iranian. In fosta sala a tronului a palatului-muzeu se afla o colectie de covoare, portelanuri de Sevres si Meisen, chinezesti si japoneze. Complexul de 17 palate, muzee si galerii impodobite cu mozaicuri se desfasoara pe o suprafata de 104 hectare. Unele sali din Golestan au un aer foarte european, altele exploreaza stiluri specifice Orientului Mijlociu. Gradina care incadreaza cladirile este locul preferat de plimbare al iranienilor.

Nu ratati: tronul de marmura , Muzeul Artefactelor Negar Khaneh, Talar-e Berelian - holul de sticla, Muzeul cadourilor, Muzeul portelanurilor Talar Zoroof, sala de mese Talar Adj, sala de receptie, cladirea turnurilor de vant, Talar Amas - holul diamantelor, Muzeul Etnografic amenajat in Palatul Abyaze.

- Muzeul National al Iranului aduna laolalta colectia pre-islamica si post-islamica; este o combinatie intre 2 muzee : Muzeul Arheologic al Iranului inaugurat in anul 1937 ce ne prezinta relicve arheologice rare si Muzeul National de Arta, inaugurat in anul 1972 unde aflam numeroase vase de ceramica, textile, carti, monede din perioada antica si medievala.

- Muzeul National al Bijuteriilor:

" Sesam, deschide-te!" Dupa efectul poruncii, intram parca in adevarata pestera a lui Ali Baba, intampinati fiind de Peacock Throne, un pat impodobit cu peste 26.000 de pietre pretioase. Dupa ce ne revenim si nu mai visam cu ochii deschisi la Seherezade si emiri, vom admira cel mai mare diamant neslefuit din lume - Darya-ye Nur si " Globe of Jewels", un glob pamantesc de 34 kg construit din aproximativ 52.000 de pietre pretioase care redau harta globului pamantesc. Iranul, Anglia si Franta sunt reprezentate prin diamante, celelalte tari prin rubine, iar marile si oceanele prin smaralde.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou