Gaiola, insula blestemată

Mălina Andrei, 27 septembrie 2014, Ora 12:55

  • print
  • |
gaiola-insula-blestemata-43596-1.jpg

Gaiola, una din insulele mici prezente în apele Golfului Napoli, situată vizavi de coasta de Posillipo, constituie un adevărat mister foarte greu de ilucidat, care îi atrage după sine o reputație foarte proastă în ciuda frumuseții locului. 

Iniţial, insula, era cunoscută sub numele de "Euplea", datorită unui mic templu dedicat zeiţei Venus Euploea.

Insula pare a fi împărţită în două, rezultatul divizării unui bloc de tuf care a avut loc aproximativ în secolul al XIX-lea, dar cele două părţi sunt unite printr-o punte îngustă.
Pe bucata de insulă mai mare se află o vilă construită la mijlocul secolului al XIX-lea, iar ce pe insula mică, familia Agnelli (care deţine firma Fiat), a construit un heliport. Începând cu anul 2002 au fost înfiinţate Parcul Subacvatic şi Zona Marină Protejată de Gaiola, pentru a proteja fundul mării al zonei, bogat în vestigii arheologice

În afară de faptul că este o adevărată comoară a patrimoniului peisagistic italian, insula, se bucură de o reputaţie foarte proastă: se pare că ar fi blestemată. Până în secolul al XIX-lea, alături de insulă se afla o altă clădire romană, jumătate scufundată, cunoscută sub numele de "Şcoala lui Virgil".

Legenda spune că în acest loc se predau artele magice, ritualuri şi poţiuni de toate tipurile. Aceste preparate, în cele din urmă au poluat apele limpezi din jurul insulei, dând naştere unui blestem puternic, care a îi loveşte pe cei care trec pe acolo.

În ciuda frumuseţii sale, Gaiola, a colectat multe poveşti despre evenimente neobişnuite şi inexplicabile. Seria de incidente nefericite ar începe în jurul anului 1920, când proprietarul insulei, Hans Braun, a fost găsit asasinat. La scurt timp după moartea acestuia, soţia lui a murit prin înec iar următorul proprietar, Otto Grunback, a murit de un atac de cord.

Dar ghinionul nu s-a oprit şi a continuat să lovească nefericiţii proprietari. Maurice Sandoz, proprietarul faimoasei companii farmaceutice care îi poartă numele, a trăit pe insulă în anii '50 şi, dar la scurt timp după aceea a fost închis într-un spital de boli psihice, unde s-a sinucis. La scurt timp după moartea acestuia, vila a fost cumpărată de către Giovanni Agnelli, care a ţinut-o doar câţiva ani după care a vândut-o lui Paul Getty, magnatul petrolului. Acesta din urmă nu a avut nicio problemă până în 1973, anul în care mafia i-a răpit fiul. După amputarea urechii copilului, familia Getty a trebuit să plătească o răscumpărare de 17 milioane de dolari.

În cele din urmă, în 1978, insula a trecut în mâinile lui Gianpasquale Grappone, supranumit Nini, creatorul companiei Loyd Centaur. El, de asemenea, a ajuns în închisoare din cauza datoriilor uriaşe. În acel moment, casa a fost scoasă la licitaţie şi atunci când a fost vândută, soţia lui Gianpasquale Grappone, Pasqualina Ortomeno, a murit într-un accident de maşină.

Din acea zi, insula a devenit proprietatea regiunii Campania şi, din motive evidente,  de aproape 40 de ani nu își mai găsește niciun proprietar.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:05
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou