Nu rata Istanbul, Turcia

Dan Alexandru, 25 februarie 2014, Ora 11:19

  • print
  • |
nu-rata-istanbul-turcia-38316-1.jpg

Scurta caracterizare: Constantinopol, Bizant sau Istanbul - denumirea data rand pe rand resedinta Imperiului Roman de Rasarit si a Imperiului Otoman, centru al crestinismului bizantin si apoi a islamismului, piatra de hotar dintre Europa si Asia, punctul de intalnire al Apusului cu Orientul.

Este centrul comercial, istoric si cultural al Turciei si ocupa locul 10 in topul celor mai vizitate orase ale lumii. Rezervati-va 5 zile pentru excursii de poveste in acest oras care musteste de istorie si care nu doarme niciodata.

• Marele Bazar, una dintre cele mai mari piete acoperite din lume isi asteapta turistii cu cele 4 400 de magazine, 3 000 de firme, 17 conace dispuse pe 64 de strazi. Cu 22 de porti este un oras in miniatura, chiar spiritul orasului. Negocierea este obligatorie! ( indiferent de valoarea achizitiei).

• Bazarul Egiptean (Bazarul Mirodeniilor) este un loc interesant pentru pasionatii de leacuri tamaduitoare, arome parfumate si condimente felurite.

• Impunatoarea constructie in trepte a Bisericii Sfanta Sofia Hagia Sofia ( cu 6 minarete, nu 4) ne incanta cu arhitectura sa splendida , cu superbele mozaicuri vechi, coloane si pereti decorati. Din secolul al VI-lea, cand a inceput constructia pana la cucerirea Constantinopolului de turci a fost biserica crestina.

• Palatul Topkapi: sediul sultanilor este un exemplu splendid de arhitectura orientala bogat decorata, cu curti interioare, gradini si sali luxuriante, covoare, portelanuri si obiecte foarte pretioase. Cuprinde multe muzee, intre care cel mai vizitat este Muzeul Haremului. Daca nu va fura privirea luxul sultanilor, atunci sigur privelistea Bosforului o sa va taie respiratia.

• Moscheea Albastra: cu un interior si exterior grandios, reprezinta unul dintre simbolurile orasului. Denumirea se datoreaza celor 20.000 de placi de faianta albastra "Iznik" din interior care au fost folosite la construirea sa. Placile de faianta "Iznik" din sec al XVI-lea prezinta flori, copaci si motive abstracte. Exteriorul cuprinde 260 de vitralii si o multime de domuri (cel mai inalt avand 43 de metri inaltime, 33 diametru ), sustinute pe patru stalpi circulari enormi.

• Basilica Cisterna (Biserica scufundata) a fost de fapt vechiul depozit de apa ( cu o capacitate de 100 000 tone apa) si a deservit alimentarea cu apa potabila a orasului. Turul prin grandiosul subsol sustinut de 336 de coloane inundate ne "teleporteaza" parca in alta lume, de mult apusa.

• Partea noua a orasului ne prezinta o fata diferita a orasului: cu mall-uri, zgarie nori de sticla, sedii de firme straine, constructii in stil Art Nouveau si neo-clasic.

• Muzeul de Arheologie este de nepretuit, este un fel de " Louvre al arheologiei" ce "reuneste " mai toate civilizatiile si perioade din istoria omenirii. Sunt insumate peste un milion de piese arheologice: zeci de statui romane si elene, tablite sumeriene, obiecte dezgropate la Troia, sute de mii de monede, medalii, alcatuind una dintre cele mai mari si fascinante colectii arheologice din intreaga lume.

• Pentru intelegerea portului si a traditiilor diferitelor culturi de pe teritoriul Turciei, treceti pragul Muzeului de Arta Turca si Islamica care ne prezinta reconstituiri ale unor locuinte traditionale, colectii de covoare orientale si colectii de ceramica. Muzeul este amenajat in fostul palat al marelui vizir Ibrahim Pasa, din 1524.

• Luati o pauza binemeritata dupa ce v-ati insusit cunostintele culturale si istorice si bucurati-va din plin de cateva ceasuri de relaxare care sa va familiarizeze cu stilul de viata oriental. Puteti alege un hamam din Orasul Vechi, degustarea delicioaselor dulciuri -sarailii, baclavale, rahat turcesc, halva si savurarea unei narghilele alaturi de un ceai sau o cafea turceasca.

• Pe zi sau pe inserat, croaziera pe apele Bosforului este inclusa in orice tur al orasului. Pe malurile european si asiatic se succed castele si palate otomane, poduri suspendate, vechi case de lemn.

• Pentru cea mai cuprinzatoare panorama a Istanbulului, pentru a va fixa in minte un tablou permanent al ambelor parti - europeana si asiatica, in Kadiköy, puteti urca intr-un balon ( bine ancorat in pamant) care va ridica la aproximativ 200 de metri.

• Daca nu aveti la dispozitie resursele necesare sa admirati toate frumusetile Istanbulului si a Turciei, Parcul Miniaturk va ofera aceasta posibilitate. Cu o suprafata de 60.000 m² este cel mai mare parc de miniaturi din lume. Detine in prezent 105 cladiri construite la o scala de 1/25, 45 dintre ele sunt din Istanbul, 45 din Anatolia si 15 sunt teritorii otomane din afara Turciei.

• Un tur prin cele 46 de sali de receptie ale Palatului Dolmabahce si nu ne va fi greu sa dam crezare legendei conform careia decorarea acestui palat ( cu aur si cristal) a dus la saracirea Imperiului Otoman. Reprezinta primul palat imperial otoman construit intr-un stil european, fata de celelalte palate precedente, construite in stil otoman. Tavanul salii de ceremonii este poleit cu aur, iar cupola imensa este lacasul celui mai mare candelabru din lume, primit din partea reginei Victoria a Marii Britanii. Sa nu va surprinda faptul ca apartamentele private ale sultanului sunt modeste - in fond, nu era o zona publica, unde fala ocupa locul fruntas.

Stradutele inguste si intortocheate ale cartierului Galata isi cer tributul de promenada. Daca doriti sa cumparati lucruri originale si vintage, micile buticuri de aici vin in ajutorul dumneavoastra cu o multime de chestii interesante pentru care v-ati da pana si ultima lira. Ajunsi aici urcam si in Turnul Galata pentru a admira parte parte din oras.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:07
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou