Satul Viscri, febleţea prinţul Charles

Mirela Ene, 22 august 2013, Ora 15:05

  • print
  • |
satul-viscri-febletea-printul-charles-33531-1.jpg

Sătucul de doar 1000 de locuitori a devenit cunoscut în întreaga Europă datorită prinţului Charles care, în 1996 a ales să cumpere o casă pe culmile din Viscri. Astăzi, se regăseşte pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

Satul Viscri adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti. Frumuseţea locului a atras atenţia fundaţiei Mihai Eminescu Trust patronată de prinţul Charles, care a renovat biserica şi alte câteva case din zonă dându-le strălucirea de altădată.

Transformarea unui sat uitat de lume în atracţie turistică

În pofida dimensiunilor deloc impunătoare, aici se regăseşte una dintre cele mai pitorești cetăți țărănești săsești, ce cuprinde între zidurile sale una dintre puținele biserici-sală romanice ale secolului XIII.

Particularitățile monumentului au preocupat pe mulți cercetători, iar enigmele lui au putut fi dezlegate abia prin săpăturile întreprinse în 1970-1971de către arheologul Mariana Dumitrache, care prezintă rezultatele lor într-un studiu amplu numit "Cercetări arheologice și ale istoriei arhitecturii în zona Rupei", apărut în Forschungen zur Volks-und Landeskunde, vol. 21, nr. 2, 1978.

Atracţiile locului

Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul, trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată ţara.

Satul Viscri este situat la 90 de kilometri de Braşov pe DN 13 până la Rupea. Intraţi apoi la DJ 104 şi veţi ajunge la Viscri. Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică. Ultimul chiar în toamna lui 2012 în „The Telegraph". Publicaţia relata că localitatea practic a inflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus, în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurant care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale.

O noapte de cazare la Viscri costă între 40 şi 60 de lei. Veţi dormi în case ţărăneşti cu saltele din paie şi vă veţi încâlzi doar la foc de lemne. În plus nu rataţi bucatele tradiţioanale pregătite de săteni doar din produse BIO.

Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, preţurile au ajuns rapid la 20.000 de euro. Prinţul a plătit pentru locuinţa cu patru camere, şură şi grădină 15.000 de euro. În 2010, o casă la Viscri se vindea cu 40.000-45.000 de euro, iar în 2012, preţul a ajuns la 60.000 de euro. O fermă se vinde şi cu 85.000 de euro, cam la fel ca o vilă în localităţile din imediata vecinătate a municipiului Braşov.

Dulceaţa de Viscri promovată la Paris

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris. Reţeta este secretă, dar producătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist", a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect.

surse: Adevarul.ro, Historia.ro

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou