Bucătăria, cea mai mare sursă de infecţii. Cum să o igienizezi corect

Mirela Ene, 28 aprilie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
bucataria-cea-mai-mare-sursa-de-infectii-cum-sa-o-igienizezi-corect-39655-1.jpg

Pe un număr mare de ustensile din bucătăriile francezilor, elveţienilor şi germanilor s-au găsit urme importante de bacterii Escherichia coli rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu recent.

Medicii infecţionişti din toată lumea îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că dispun de tot mai puţine soluţii pentru cazurile grave de infecţii, pierzându-se astfel un număr important de vieţi omeneşti.

Bacteriile rezistente la tratamentele cu antibiotice se înmulţesc necontrolat, semnalează ei. Or, bucătăriile noastre sunt una dintre sursele deloc de neglijat ale acestor bacterii rezistente, a demonstrat un studiu recent condus, în mai multe ţări europene, de oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar din Bâle, Elveţia.

Vreme de 16 luni, cercetătorii elveţieni au analizat tocătoarele utilizate zi de zi în bucătăria spitalului, dar şi în bucătării particulare din Elveţia, Franţa şi Germania. Din cele 154 de tocătoare ale spitalului, 10 prezentau urme ale unei bacterii rezistente la tratament - Escherichia coli BLSE (betalactamază cu spectru larg). Această bacterie se regăseşte la păsările de curte.

În formele patogene, bacteria E.coli provoacă dureri abdominale, diaree, putând evolua în forme hemoragice sau chiar fatale, potrivit „Le Figaro".

În casele participante la studiu, proporţia tocătoarelor cu E. coli a fost de 3,5% (5 din 114), după cum a relevat studiul elveţian publicat în revista de specialitate „Infection Control and Hospital Epidemiology".

Igienă riguroasă în bucătărie!
Pregătirea cărnii necesită reguli stricte de igienă în bucătărie, subliniază specialiştii. De exemplu, de fiecare dată când treci de la manipularea cărnii crude la alte alimente, trebuie să te speli pe mâini. De asemenea, cuţitul pe care l-ai folosit pentru carnea crudă nu trebuie folosit pentru alte alimente decât după ce a fost bine spălat, fiindcă altfel, poate fi sursa de transmitere a bacteriilor din carne.

Tocătoarele trebuie neapărat spălate cu apă caldă şi cu lichid de spălat vasele. Dacă doar le clăteşti sau le cureţi cu cârpa ori cu un şerveţel nu este suficient pentru a preveni îmbolnăvirile. De altfel, medicii infecţionişti recomandă să avem un tocător special pentru carne, pe care să nu-l folosim şi pentru alte alimente.

Vestea bună este, totuşi, că bacteriile respective sunt distruse la temperaturi înalte, aşadar, chiar dacă puiul a fost infectat, carnea este sigură pentru consum după prepararea termică.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:03
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou