Ce spun unghiile despre starea ta de sănătate

Mirela Ene, 24 februarie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
ce-spun-unghiile-despre-starea-ta-de-sanatate-38283-1.jpg

Cum bine ştim, aspectul unghiilor poate semnaliza anumite probleme de sănătate, carențe sau o îngrijire precară. Fii pe fază, citeşte semnele organismului şi acţionează prompt, atunci când este cazul!

Ne place să ne colorăm unghiile în toate nuanţele posibile, de la abordările clasice, la cele experimentale, dar trebuie să fim atente şi la semnalele SOS, indicate de aspectul unghiilor. Una este să ţi le pătezi prin straturi repetate de pigmenţi aplicate fără o bază protectoare, şi alta este când unghiile sunt foarte subţiri, sensibile, capăta striaţii, devin prea roşii sau prind un aspect neuniform.

Unghiile pot fi afecatate de probleme dermatologice, infecţioase sau de traumatisme locale care fie decolorează paleta unghiala, fie modifica forma unghiilor, semnalizând diverse boli renale, hepatice, boli cardiovasculare, anemie sau diabet zaharat.

Petele, fragilitatea severă sau striaţiile pot indica anumite deficienţe de minerale şi vitamine. De exemplu, dacă există o carenţă de zinc sau de proteine, unghiile ne semnalizează problemă prin apariţia unor pete albe. Lipsa fierului din organism este indicată prin curbarea nefirească a unghiilor şi posibilă striere a acestora, anemia este semnalizată printr-un aspect şters, tern şi prin slăbirea patului unghial, unghia decolorată (jumate albă, jumătate roz) poate reflectă probleme ale rinichilor, iar unghiile mult prea roşii pot fi un semnal pentru afecţiuni ale inimii. Când organismul se confruntă cu o carenţă din complexul vitaminic B, de exemplu, unghiile se fragilizează rapid, devin uscate, ridate (afectate de striaţii) şi pot căpăta o culoare mai închisă decât cea normală.

Pe scurt, iată ce spun unghiile despre starea ta de sănătate?

Câteva afecţiuni care pot modifica aspectul unghiilor:
o unghii verzui: infecţii bacteriene;
o unghii casante, care se rup foarte uşor: afecţiuni ale tiroidei;
o unghii îngălbenite: infecţii ale sinusurilor sau polipi nazali;
o striaţii intense pe suprafaţa unghiilor: psoriazis;
o unghiile cu proeminente, bombate, de forma convexa: artrită reumatoidă;
o unghiile capătă un aspect opac: probleme hepatice;
o unghii decolorate (jumătate albă, jumătate roz): boli renale;

10 paşi pentru unghii cât mai sănătoase!

1. Curăţă permanent unghiile, cu multă apă şi săpun, insistând la colţuri şi pe sub unghii, cu un jet puternic de apă călduţă şi săpun.
2. Dacă ai o manichiură dificilă, nu îţi scoate singură colţurile, ci mergi la salon.
3. Este indicat ca la salonul pe care îl frecventezi, să ai propiul kit de ustensile.
4. Hidratează cuticulele şi mâinile cât mai des. Dacă plasezi strategic pe noptieră crema de mâini şi uleiul de cuticule, sunt mari şanse să le şi aplici, înainte de culcare. Încearcă aşa! Şi nu uita că formulele cu uree sau acid laptic previn crăparea unghiilor.
5. Dacă optezi pentru manichiura semipermanentă sau extensii de unghii/unghii artificiale sau gel, nu uita că ce e mult, strică! Fă pauze la fiecare 2 luni, lăsând unghiile să respire.
6. Nu tăia cuticulele, ci doar excesul de piele uscată. Cuticule pot fi "educate" să crească moderat prin împingerea lor cu ajutorul acelui beţigaş de lemn magic care nu trebuie să lipsească din niciun kit de îngrijire.
7. Nu îţi roade unghiile! În ziua de azi există soluţii: geluri cu piper sau chiar unghiile false te pot dezobişnui de acest viciu.
8. Foloseşte baza protectoare înaintea oricărui lac de culoare, fie el alb, nude, roşu, vişiniu sau negru. Pentru a proteja unghiile, îndepărtează culoarea cu dizolvant fără acetonă.
9. Evită riscul de accidente şi menţine o lungime a unghiilor normală care să-ţi avantajeze mâinile. Unghiile prea lungi nu prea mai impresionează pe nimeni!
10. La final, aceeaşi lecţie pe care o ştii: adoptă o alimentaţie echilibrată!

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou