Sfaturi utile în bucătărie

Mirela Ene, 26 mai 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
sfaturi-utile-in-bucatarie-40501-1.jpg

Indiferent de experienţa pe care o avem în domeniul culinar, unele idei şi sfaturi sunt binevenite oricând. Veţi găsi mai jos o serie de trucuri ce vă vor face viaţa în bucătărie ceva mai uşoară.

1. Pentru a preveni lipirea mâncării de tigaie, evitaţi să turnaţi mâncare rece într-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneţi alimentele într-o tigaie care nu e perfect curată.

2. Pentru ca mâncarea să nu dea în foc în timpul fierberii, ungeţi marginea oalei cu un strat subţire de unt. Acest procedeu funcţionează foarte bine în timpul fierberii orezului, pastelor şi cartofilor.

3. Pentru a obţine mai mult suc din citrice, aduceţi-le la temperatura camerei, apoi presaţi fructele cu palma pe o suprafaţă rigidă. Apăsaţi cât de mulţi puteţi rotind fructul, apoi tăiaţi-l în 2 şi stoarceţi-l.

4. Dacă oule pe care le-aţi pus la fiert au crăpat, le puteţi repara prin adăugarea unei linguri de oţet în apă atunci când observaţi că s-au fisurat. Dacă deja albuşul a început să iasă din ou, această metodă nu va funcţiona.

5. Verificaţi temperatura uleiului înainte de a pune ceva la prăjit. În cazul în care nu aveţi termometru, puteţi face asta utilizând un cub de pâine. Dacă acesta devine arămiu într-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade Celsius, în 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar în 20 de secunde: 195-205 grade.

6. Înlăturaţi grăsimea din supe punând în bol 4 cuburi de gheaţă. Grăsimile vor converge în jurul gheții, care apoi va fi înlăturată. Trebuie să luaţi în considerare că acest procedeu poate răci supa, deci există posibilitatea de a fi nevoie să o reîncălziţi.

7. Puteţi reduce intensitatea usturoiului şi a cepei prin sotarea lor timp de câteva minute în ulei de măsline sau unt, înainte de a le adăuga mâncărurilor.

8. Când alegeţi carnea de pui, verificaţi să aibă pielea de culoarea untului şi să nu fie uscată. De asemenea, trebuie să fie compactă şi să nu prezinte zone închise la culoare. Carnea de pui proaspătă trebuie păstrată la frigider, acoperită lejer, până la 2 zile.

9. Pentru a obţine şniţele mai crocante, puneţi în compoziţia prin care treceţi carnea o linguriţă de praf de copt. Prăjiţi-le apoi în ulei bine încins, pentru a fi siguri că evitaţi absorbţia unei cantităţi prea mari de grăsime.

10. Nu săraţi carnea înainte de gătire pentru că tot ce face sarea este să absoarbă sucul şi să impiedice rumenirea cărnii. Adăugaţi sarea atunci când carnea este pe jumătate gătită. Când este gata, gustaţi-o şi mai adăugaţi sare dacă vi se pare necesar - rezultatul va fi o carne zemoasă şi nu excesiv de sărată.

11. Pentru a obţine un orez catifelat, adăugaţi o linguriţă de zeamă de lămâie în apă, înainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, însă va umfla boabele şi vă va ajuta să obţineţi pilaful perfect.

12. Paştele şi orezul devin mai puţin lipicioase dacă în apă în care le fierbem adăugăm câţiva stropi de oţet.

13. Tartele cu brânză sau cu smântână deseori se crăpa în timpul coptului. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că pe parcursul preparării termice, tartele se usucă. Pentru a evita asta, puneţi alături de tarta un vas cu apă care va păstra umezeala necesară.

14. Aluaturile de patiserie vor ieşi mai bine dacă toate ingredientele folosite (inclusiv făina) sunt reci. Prin urmare, e bine să le scoateţi din frigider înainte de a le amesteca, apoi să ţineţi aluatul obţinut la rece timp de minim 30 de minute.

15. Praful de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid şi o substanţă menită să absoarbă umezeală (precum amidonul). Atunci când este amestecat cu lichid este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determina aluaturile să crească.

Totuşi, în timp, praful de copt îşi pierde din proprietăţi, de aceea, uneori e bine să verificaţi dacă mai este încă bun. Prentu asta, turnaţi un sfert de ceaşcă de apă peste jumătate de linguriţă de praf de copt. Dacă acesta este încă proaspăt, vor apărea multe bule. Dacă reacţia este slabă sau inexistentă, e bine să aruncaţi praful, pentru că prăjiturile nu vor creşte dacă-l veţi folosi.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou