Preţul jurnalistului
Mihai Ghezea , 29 iulie 2013, Ora 00:00
- |
- Tweet
Epoca blogurilor dă posibilitate fiecăruia să devină propriul său ziarist. Că e agresor sau agresat, fiecare poate să-ţi spună părerea, să fie luat în serios în funcţie nu de ceea ce zice, ci de câţi citesc enormitatea expusă.
Datorită presiunilor, ziariştii sunt dispuşi să cedeze uşor şi pe diverse sume, pentru a prezenta într-un anumit fel un eveniment. Este ştire un anumit format informaţional plimbat pe la toate televiziunile şi ziarele electronice într-un interval regulat. Dacă medicii şi avocaţii sunt bresle bine definite, jurnaliştii (ziariştii) sunt disipaţi pe interesele stăpânilor, inversându-se rolul. Nu mai depinde ziarul de ce scrie ziaristul, ci de ce bani face rost proprietarul de ziar din şantaje, trafic de influenţă şi tot felul de potlogării care mai de care mai sofistiticate din punct de vedere juridic.
Concursul de împrejurări îl oferă şi progresul tehnic care permite expunerea imediată prin reţeua internet a unei informaţii fără a putea fi verificată. Jurnaliştii sunt copii bine educaţi, dar lăsaţi de capul lor la-ndemâna tentaţiilor oferite de excroci travestiţi în oameni de afaceri, politicieni de succes, preoţi cu har, femei de succes care se dovedesc a fi în final doar nişte minţi anacronice pline de egoism şi cu tot felul de interese.
Ziaristul de investigaţii a devenit sculă universală la cheremul politicianului compromis, care dispune de fonduri proprii sau de la îmbuibaţii ce nu au curaj să se prezinte mulţimii de frica linşajului. Media centrală lansează fumigene şi lacrimogene pentru a-i ocroti pe marii infractori de responsabilitate. Mai mult, atunci când faptele sunt evidente şi pedeapsa se apropie, alte comenzi vin de la proprietarii de mass media prin care sunt banalizate faptele acestora.
Cititorul este intoxicat permanent şi făcut să uite de problemele proprii inducându-i-se starea de inutilitate sau de imposibilitate de a lua atitudine. Şi totul pleacă de la deformarea sau multiplicarea unei informaţii menite să distragă atenţia de la adevăratele probleme ce pun în pericol existenţa individului.