Avertismentul generalului B. Hodges: "Rusia știe că dacă ajunge în Moldova, riscul unei probleme cu România, deci cu tot NATO; ar fi devastator"
Anca Bratu, 24 februarie 2023, Ora 13:35
- |
- Tweet
Generalul american în rezervă, Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa a vorbit joi seara, în exclusivitate la postul de televiziune Digi24, despre situația actuală a Republicii Moldova.
„Cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia", a spus Hodges. „Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american s-a gândit la Moldova în discursul de la Varșovia", a mai adăugat Hodges.
„Sunt sigur că le-ar plăcea să facă ceva la Chișinău. Dacă nu ar fi opriți, dacă ar fi avut succes împotriva Ucrainei, sunt sigur că ar vrea să cucerească și Moldova. Sunt sigur că ar vrea să ia și Georgia. Belarus este și el în „meniu". Este parte a eforturilor Rusiei. Dar cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia. România a făcut o treabă foarte bună să fie în stare de alertă, să fie atentă. Statul Major General al României s-a pregătit foarte bine.
Nu am desconsiderat niciodată, dar cred că este puțin probabil ca Rusia să încerce ceva. Nu este niciun avantaj, sunt doar dezavantaje. (...) Ca președintele Statelor Unite să vorbească de Moldova, într-un discurs prezidențial, indiferent de președinte, chiar și președintele României, cuvintele sunt alese în mod special... Sunt multe lucruri de spus. Faptul că președintele Statelor Unite ale Americii a vrut să arate importanța Moldovei, și să arate respect pentru Moldova, a fost un lucru foarte, foarte important. Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american s-a gândit la Moldova", a concluzionat Hodges, la postul de televiziune Digi24.
Context
În urmă cu exact un an, pe 24 februarie 2022, Rusia lansa invazia la scară largă a Ucrainei, declanșând cel mai brutal război european de după cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează Rador. În anul care s-a scurs de atunci, sute mii de persoane au fost ucise sau rănite în cele două tabere. Milioane de ucraineni au fost forțați să se refugieze din calea războiului, orașe întregi au fost distruse. Kremlinul a scontat pe o victorie rapidă. Kievul a fost ajutat de la bun început și de statele occidentale, care, din nou, împotriva așteptărilor Kremlinului, au acționat rapid, livrându-i arme și muniție Ucrainei și impunându-i Rusiei sancțiuni economice.