Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024?

Ştefan Diaconu, 21 noiembrie 2023, Ora 18:04

  • print
  • |
mircea-geoana-candidat-independent-la-alegerile-prezidentiale-din-2024-48062-1.jpeg

Mircea Geoană, posibil candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024? Proiectul Național propus de acesta

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, va lansa pe 24 noiembrie 2023, la Târgul Gaudeamus, o carte intitulată “Bătălia pentru Viitorul României”. Consultat un fragment al acestei cărți care se anunță ca un manifest politic pentru alegerile prezidențiale de la finalul anului 2024. Mircea Geoană sugerează că va fi un candidat independent, susținut de o platformă civică înființată de curând și care se numește Proiectul România 2030.

Mircea Geoană - candidat independent la alegerile prezidențiale din 2023. Această ipoteză se subînțelege din textul cărții “Bătălia pentru Viitorul României - Gândurile unui român la vârful NATO”, carte care va fi lansată zilele viitoare la Gaudeamus.

“România se află într-un moment mai periculos decât alte naţiuni, în plin cerc vicios al neputinţelor şi al corupţiei de acasă faţă de diferenţele de nivel economic şi de calitate a serviciilor publice din Occident. Nici un lider politic şi nici un factor de influenţă economică sau culturală nu au ştiut sau nu au putut să scoată România din acest cerc vicios”, afirmă Mircea Geoană în cartea sa.

El spune că “toţi preşedinţii postdecembrişti au continuat să reprezinte şi să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului” și că “preşedinţii de până acum nu au reuşit să unească naţiunea în jurul unor obiective interne şi externe importante”.

Ipoteza candidaturii lui Geoană ca independent reiese și dintr-un fragment din cartea sa, acolo unde se compară cu președintele Cehiei. “Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”.

Proiectul Național propus de Mircea Geoană

În cartea sa, Mircea Geoană vorbește pe larg despre un “Proiect Național”.

“Știm cu toţii ce ne dorim: să realizăm o renaștere națională care să conducă la un Salt Istoric de dezvoltare şi de prosperitate care  să ne permită să recuperăm în ritm accelerat timpul pierdut la periferia Europei.(...) Şi suntem conştienţi că numai dacă ne vom pune în valoare întregul potenţial naţional vom putea reuşi să schimbăm păgubosul „... păcat că e locuită“ într-o „grădină a Maicii Domnului“ reală, nu doar jinduită. Calea pe care o vom alege depinde de noi. În ce mă priveşte, înţeleg foarte bine că nu este de ajuns să dai semnale de alarmă, dacă acestea rămân doar la nivel de retorică. De aceea, în capitolul final al cărţii mele voi încerca să schiţez direcţiile principale ale acelui Proiect Naţional ce le-ar putea reda românilor demnitatea de a sta la masa codecidenţilor, iar nu în debaraua celor bucuroşi să-şi primească deciziile în plic”, scrie Mircea Geoană.

Discursul său este evident împotriva politicienilor din partidele aflate azi pe scena din România.

“Nivelul politizării a ajuns în România de azi de-a dreptul insuportabil: de la femei de serviciu la şefi de piaţă, de la funcţii tehnice la cele de sinteză, aproape totul este politizat. Toate încercările de stabilizare a funcţiei publice, de perpetuare a unei necesare memorii instituţionale, atâtea câte au fost, au eşuat până acum lamentabil. Dacă nu vrem să ajungem la un colaps al statului, acest lucru trebuie să înceteze.Îmi dau foarte bine seama că depolitizarea e o misiune grea – să sperăm că nu imposibilă – tocmai fiindcă, pe orice faţă ai răsuci problema, ea trebuie dusă la bun sfârşit tot din şi dinspre sfera politicului”, spune Geoană.

Nu este convins că a pierdut alegerile din 2009

Fost candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale din anul 2009, Mircea Geoană nu prea crede nici astăzi că a pierdut acel scrutin electoral. “La capătul unei înfrângeri despre care nici azi nu ştiu dacă a fost cinstită şi al trădărilor care i-au urmat, am reuşit să-mi păstrez numele curat şi asta, cred cu tărie, a fost cel mai mare atu al meu, cel care mi-a permis să mă reinventez şi să o iau de la capăt. Fără ranchiune, fără pasiuni inutile, cu ochii îndreptaţi înainte, către acel viitor în care nu am încetat nici astăzi să cred”.

În ultima vreme au apărut mai multe sondaje de opinie care anunțau că Mircea Geoană ar avea șanse bune în alegerile prezidențiale din 2024, fiind cotat ca favorit. El ar fi urmat de Marcel Ciolacu - posibil candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi şi Diana Şoşoacă, relevă datele unui recent sondaj realizat de INSCOP.

 

 

EDITORIAL

Omorul ca soluție! Partidul Social Democrat se pregătește pentru alegerile locale?

Omorul ca soluție! Partidul Social Democrat se pregătește pentru alegerile locale?

Partidul Social Democrat se pregătește pentru alegerile locale? Omorul ca soluție!   Nu sunt mulți cei care cunosc unde se află pe harta României Comuna Căscioarele, in Judetul Calarasi, localitate de dimensiuni mici, cu aproximativ 1500 de locuitori și practic cu nimic semnificativ pe teritoriul ei, datorită faptului că î ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:23
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou