Gabriela Firea vrea să închidă ultimele centre de plasament din România

Constantin Georgescu, 4 noiembrie 2022, Ora 13:32

  • print
  • |
gabriela-firea-vrea-sa-inchida-ultimele-centre-de-plasament-din-romania-46943-1.jpg

Gabriela Firea vrea să închidă ultimele centre de plasament din România: 'Ne străduim ca acest proces complicat să decurgă cât mai rapid'

Ministrul Familiei Gabriela Firea afirmă vineri, într-o postare pe Facebook, că în următorii doi ani vor fi închise şi ultimele 73 de centre de plasament care mai funcţionează în România, nouă dintre acestea, chiar până la sfârşitul acestui an. Conform ministrului, în aceste centre stau aproximativ 1900 de copii. Firea aminteşte că, în urmă cu 20 de ani, funcţionau peste 500 de astfel de instituţii, în care erau îngrijiţi aproape 100.000 de copii.

”În următorii doi ani, închidem şi ultimele 73 de centre de plasament care mai funcţionează în România. Astfel, toţi copiii aflaţi în grija statului vor creşte în medii mai prietenoase. 9 centre se desfiinţează până la sfârşitul anului, 52 îşi vor închide porţile în 2023 şi restul în 2024. Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în ţară, în urmă cu 20 de ani. Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului de ministru al Familiei, un obiectiv pe cât de important, pe atât de ambiţios: accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament din ţară”, anunţă Firea într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, toţi copiii trebuie să crească într-o familie, motiv pentru care şi în cazul celor aflaţi în grija statului, trebuie create condiţii ca într-o familie, iar aceste condiţii pot fi obţinute doar în locuinţele de tip familial, nu în centre mari de plasament.

”Soluţiile cele mai bune sunt reintegrarea în familia naturală sau extinsă, ori adopţia. Însă, dacă aceste variante nu sunt posibile, ne rămâne doar soluţia asistenţilor maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial. Avem acum încă 73 de centre de plasament clasice, în care stau aproximativ 1900 de copii. Par multe, dar sunt de şapte ori mai puţine decât în urmă cu 20 de ani, când funcţionau peste 500 de astfel de instituţii, în care erau îngrijiţi aproape 100.000 de copii. Asta este realitatea, acestea sunt cifrele!”, precizează ministrul Familiei.

Gabriela Firea afirmă că există toate premisele ca încă 9 să se închidă până la sfârşitul anului, iar estimările arată că alte 52 vor fi închise în 2023, ceea ce înseamnă că ultimele 12 centre de plasament din România vor dispărea în 2024.

”Ne străduim, aşadar, ca acest proces complicat să decurgă fără probleme şi să fie cât mai rapid. Trebuie să înţelegem însă un lucru: închiderea acestor centre nu este un proces pur tehnic, în care punem un lacăt pe o uşă. Cum spuneam, ele adăpostesc în continuare în jur de 1900 de copii, iar prioritatea noastră absolută sunt aceşti copii, pentru ei trebuie să găsim soluţii în primul rând. Potrivit modificărilor aduse Legii 272/2004, începând cu luna octombrie este interzisă funcţionarea altor servicii de tip rezidenţial, cu excepţia celor prevăzute de lege, adică a celor pentru care există în derulare contracte de finanţare pentru proiecte de închidere, a căror implementare se finalizează după acest demers. Mai clar spus, până la această dată, furnizorii de servicii sociale publici şi privaţi au fost obligaţi să prezinte soluţiile identificate şi aprobate pentru închiderea instituţiilor vechi şi pentru găzduirea copiilor în spaţii mult mai potrivite nevoilor lor. Avem toate aceste planuri deja în derulare, aşa încât avem toate datele să susţinem răspicat că nu există cale de întoarcere în privinţa acestor centre. Vom continua să monitorizăm îndeaproape acest proces de dezinstituţionalizare şi vă asigur că nu vom accepta nicio scuză şi nicio derogare de la termenele asumate şi stabilite prin lege”, declară ministrul.

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou