Guvernul vrea să crească impozitul pe salarii! Românii vor plăti jumătate din venituri la stat

Mirela Ene, 7 martie 2023, Ora 09:56

  • print
  • |
guvernul-vrea-sa-creasca-impozitul-pe-salarii-romanii-vor-plati-jumatate-din-venituri-la-stat-47580-1.jpg

Românii care încasează salarii mai mari ar putea fi impozitați suplimentar de către stat. Guvernul pregătește un act normativ care va introduce noi praguri de impozitare în funcție de veniturile câștigate. Dacă va fi pusă în aplicare, măsura îi va afecta, cu precădere, pe cei care activează în industriile tehnologiilor de vârf. 

Guvernul pregătește supra-impozitarea românilor care obțin salarii mai mari. Vizați vor fi, cu precădere, angajații firmelor care activează în domeniul IT sau în cel al dezvoltării tehnologiilor de vârf, unde salariile ajung la câteva mii de euro pe lună.

Introducerea impozitului progresiv a fost unul dintre subiectele discutate la întâlnirile dintre reprezentanții ANAF și cei ai Băncii Mondiale, din ultima perioadă. În urma acestor discuții, guvernul condus de Nicolae Ciucă ar pregăti renunțarea la cota unică de impozitare pentru salarii și introducerea unor praguri progresive de impozitare.

O astfel de măsură a fost propusă de PSD încă din momentul intrării la guvernare, în actuala coaliție. Cei din PNL s-au opus introducerii unui impozit progresiv și au rezistat până acum, la presiunile colegilor de guvernare. Conform Antena 3, care prezintă informația, se pare că rezistența a ajuns la final, mai ales că se apropie și termenul la care funcția de premier va fi preluată de Marcel Ciolacu.

Românii vor plătit statului mai mult de jumătate din câștiguri

Conform scenariului care se conturează la nivel guvernamental, supraimpozitarea veniturilor salariale ar porni de la 10.000 de lei. Pentru salariile care depășesc această valoare va fi introdus un impozit suplimentar, de 6%. Astfel, de la 10% cât este cota unică, se va ajunge la un impozit de 16 %.

Concret, arată analiza Antena 3, pentru un venit net de 10 000 de lei, adica un brut de aproximativ 17.000 de lei, de la impozitul de 10% platit acum, adică 1100 de lei, se va ajunge la un impozit de 16%, ceea ce înseamnă încă 700 de lei plătiți către stat. În total, un angajat va plăti un impozit de circa 1.800 de lei.

Dacă adăugăm contribuțiile la pensii și asigurări de sănătate, într-un astfel de scenariu, un salariat va plăti mai mult de jumătate din ceea ce câștigă statului, sub formă de taxe și impozite.

„Orice creștere a impozitului va duce probabil la o taxare mai mult de 50% a forței de muncă, ceea ce va duce la scăderea dorinței de a munci. Problema pe care o văd eu este că, noi românii, îi taxăm foarte dur pe cei care au venituri mici", a comentat Adrian Benţa, consultant fiscal.

În ianuarie 2023, aproape 4,5 miliarde de lei din impozitul pe salarii și venituri au fost plătiţi statului.

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:43
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou