TVR îi ia apărarea lui Laurențiu Ciocăzanu! De ce este acuzat șeful știrilor de la televiziunea publică

Diana Ionescu, 12 ianuarie 2023, Ora 10:13

  • print
  • |
tvr-ii-ia-apararea-lui-laurentiu-ciocazanu-de-ce-este-acuzat-eful-tirilor-de-la-televiziunea-publica-47275-1.jpeg

Laurențiu Ciocăzanu, șeful știrilor TVR din toamna anului 2022, a fost acuzat că a scris articole plătite de PNL pe site-ul la care a fost acționar, prezentându-le drept știri obiective. După ce s-a cerut demisia acestuia, TVR îi ia apărarea. 

Laurențiu Ciocăzeanu face parte din Comitetul Director al TVR din toamna lui 2022. Acesta are în subordine aproximativ 230 de angajați.

Ciocăzanu a lansat în 2018, împreună cu Grigore Cartianu, site-ul ziariștii.com.

Într-o discuție cu Libertatea, Laurențiu Ciocăzanu  a recunoscut că a publicat articole plătite de PNL pe site-ul ziariștii.com. Materialele respective ar fi fost publicate fără a fi marcate ca publicitate politică. În consecință ActiveWatch a cerut demisia lui Laurențiu Ciocăzanu de la TVR.

TVR a oferit un răspuns în urma articolului apărut în Ziarul Libertatea. Postul public susține că în articolul menționat sunt prezentate fapte care nu vizează activitatea actuală a lui Laurențiu Ciocăzanu . Mai mult, șeful știrilor TVR ar fi demonstrat începând cu 1 septembrie 2022 (de când a preluat mandatul la TVR) „că obiectivitatea, echidistanţa şi relevanţa sunt principiile care guvernează activitatea editorială în acord cu valorile şi misiunea televiziunii publice." 

„Aşadar, nu există argumente pentru a-l suspecta pe actualul coordonator al Direcţiei Ştiri de lipsă de obiectivitate sau de partizanat în exercitarea atribuţiilor de serviciu." 

Amintim că ziarul Libertatea a dezvăluit că actualul şef interimar al TVR, Laurenţiu Ciocăzanu, a scris în 2021, pe când era jurnalist şi acţionar la ziariştii.com, articole nemarcate ca publicitate despre PNL. Deşi făceau parte dintr-un contract de 30.000 de euro cu PNL. 

După numeroasele reacţii la materialul din Libertatea - inclusiv ActiveWatch a cerut demiterea şefului TVR - Ciocăzanu a venit cu o poziţie pe pagina sa de Facebook.

Acesta spune că nu avea de ce să marcheze articolele despre PNL, pentru că „a fost vorba de declaraţii, oricum publice, ale liderilor PNL".

„Am procedat exact la fel şi cu declaraţiile ale liderilor PSD, USR sau AUR, formaţiuni cu care site-ul nu avea niciun contract de promovare", notează Ciocăzanu. Declaraţiile liderilor PNL, „oricum publice" erau însă parte a unui contract, după cum spune chiar Ciocăzanu. Totuşi, ele nu au fost însoţite de niciun fel de marcaj, astfel încât public să cunoască acest fapt.

Ciocăzanu: „Firma care administrează site-ul a avut, într-adevăr, un contract cu PNL, de publicitate politică, aşa cum au avut şi au în continuare multe entităţi media. Acest contract nu a presupus nimic altceva decât mediatizarea unor mesaje publice ale PNL. Nu editoriale, nu analize, nu interviuri, nu ştiri realizate de redactorii site-ului."

„Nu regret că am acceptat să avem un contract de promovare politică, unul care, sincer, ne-a ajutat să supravieţuim ca jurnalişti oneşti, scriind despre infinit mai multe alte subiecte "ne-PNL", interne şi internaţionale", mai scrie Ciocăzanu.

 Poziţia integrală a TVR în cazul scandalului Ciocăzanu

Ca urmare a articolului „Directorul Ştirilor TVR a scris articole plătite de PNL pe site-ul la care a fost acţionar, prezentându-le ca ştiri obiective: „Nu mă simt vinovat", publicat de Libertatea, în data de 11 ianuarie a.c., vă rugăm să publicaţi următoarele precizări din partea TVR, pentru acurateţea şi respectarea dreptului opiniei publice la o informare corectă:

- Articolul vizează activitatea pe care domnul Ciocăzanu a derulat-o înainte de a fi angajat în SRTv. Aşa cum este precizat în articol, domnul Ciocăzanu „s-a retras din firma Macondo Gabo Press SRL în primăvara lui 2022, când a câştigat concursul de angajare la postul public de televiziune - TVR, informaţia fiind publicată în Monitorul Oficial".

- Considerăm că pentru a evalua activitatea domnului Ciocăzanu în cadrul SRTv, trebuie să luăm în considerare producţiile realizate de Direcţia Ştiri de la începutul mandatului său (1 septembrie 2022), emisiuni care au demonstrat că obiectivitatea, echidistanţa şi relevanţa sunt principiile care guvernează activitatea editorială în acord cu valorile şi misiunea televiziunii publice.

- Subliniem faptul că, de când domnul Ciocăzanu a preluat conducerea Direcţiei Ştiri, televiziunea publică nu a primit nicio sancţiune din partea CNA - ca autoritate de reglementare în audiovizual şi singurul arbitru de pe piaţa media - privind o eventuală lipsă de imparţialitate a ştirilor, nicio sesizare sau acuzaţie de ingerinţă în editorial sau de partizanat politic. Aşadar, nu există argumente pentru a-l suspecta pe actualul coordonator al Direcţiei Ştiri de lipsă de obiectivitate sau de partizanat în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

În mandatul său, TVR Info şi Ştirile TVR au asigurat transmisiuni şi corespondenţe, reportaje, interviuri de la evenimente de importanţă majoră:
* războiul din Ucraina şi relatări din zone de conflict, cu mare risc pentru integritatea fizică a jurnaliştilor TVR aflaţi pe front (au fost mai multe echipe, în Ucraina, în ultima vreme);
* summit-ul miniştrilor de Externe ai NATO de la Bucureşti;
* relatările din Statele Unite despre alegerile de la mijlocul mandatului, reportajele în exclusivitate cu singurul român ales în Camera Reprezentanţilor din Arizona
* acoperirea exhaustivă a problematicii Schengen, unde au fost exprimate poziţii extrem de critice;
* prezenţa reprezentanţilor tuturor partidelor politice la "Tema zilei" şi în alte emisiuni de dezbatere de la TVR Info;
* organizarea din punct de vedere tehnic şi acoperirea mediatică a summmit-ului ITU PP 22 de la Bucureşti, din octombrie anul trecut - reuniunea miniştrilor digitalizării şi lideri de mari companii în domeniu din întreaga lume.
Toate producţiile de mai sus, ca întreg conţinutul media informativ promovat pe canalele TVR, au respectat standardele de profesionalism, obiectivitate, responsabilitate şi echidistanţă. Acestea confirmă relevanţa şi încrederea publicului în Ştirile TVR, devenite un reper de credibilitate în spaţiul media autohton.

- Referitor la acuzaţiile care i se aduc pentru activitatea sa de dinaintea angajării în TVR, domnul Ciocăzanu şi-a exprimat punctul de vedere pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:26
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou