Prăpastia educațională: Efectul sărăciei asupra rezultatelor Bacalaureatului în România

Constantin Georgescu, 10 iulie 2023, Ora 22:58

  • print
  • |
prapastia-educationala-efectul-saraciei-asupra-rezultatelor-bacalaureatului-in-romania-47953-1.jpg

Prăpastia educațională: Efectul sărăciei asupra rezultatelor Bacalaureatului în România

Diferența dintre ratele de succes la Bacalaureat pentru filierea tehnologică și cea teoretică este îngrijorător, ajungând la 30%. O corelație puternică pare a exista între nivelul de sărăcie și accesul limitat la educație de calitate pentru copiii din zonele vulnerabile.

Studiul realizat de Salvați Copiii România subliniază că din cele 355 de licee tehnologice din țară, 166 sunt situate în mediul rural. Acest lucru sugerează că aproape jumătate din studenții acestor instituții provin și studiază în mediul rural. De fapt, aceste licee constituie 80% din totalul liceelor din comunele țării.

Conform datelor Ministerului Educației, aproape 6% dintre studenții de la liceele tehnologice înscrise la examen nu s-au prezentat, în comparație cu doar 0,9% dintre cei de la filiera teoretică. În plus, diferența dintre ratele de succes ale celor două filiere este de 30%, un procent aproape constant de-a lungul anilor.

Analiza performanțelor studenților la examenul de Bacalaureat din acest an arată o legătură semnificativă între nivelul de sărăcie și performanțele mai slabe ale studenților din anumite regiuni. Acest lucru devine clar atunci când comparam rezultatele examenelor cu hărțile de sărăcie și deprivare severă socială și materială, care definesc statistic regiunile de dezvoltare ale României.

Regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia, care se confruntă cu un risc mare de sărăcie și excluziune socială, în special în mediul rural, au rate de succes de doar 75,68%, respectiv 73,91% la examenul de bacalaureat. Acest lucru este mult sub media națională de 80,5% și performanțele elevilor din București (84,5%), Nord-Vest (80,63%), Nord-Est (80.83%) și Sud-Est (82,57%).

Sunt observate probleme serioase în județul Ilfov, care are cea mai mică rată de succes la nivel național – 59%. În contrast, Bucureștiul se remarcă cu 84,5% din elevi obținând rezultate bune sau foarte bune, urmat de regiunile Sud-Est (82,57%), Nord-Est (80.83%) și Nord-Vest (80,63%).

La examinarea mai detaliată a rezultatelor pentru filiera tehnologică, se remarcă că aceleași două regiuni sudice, Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia, sunt la coada clasamentului, cu doar trei din patru elevi care obțin media generală de cel puțin 6.

În ciuda aparentei contradicții, regiunea Sud-Est, care este cunoscută ca fiind cea mai săracă regiune din România și una dintre cele mai dezavantajate economic din Uniunea Europeană, are, după București, cele mai bune rezultate generale de promovare din actuala promoție de elevi.

Această situație poate fi explicată prin disparitățile enorme între centrele economice și sociale puternice, cum ar fi Galați și Constanța, și zonele rurale ale județelor respective.

Pe de altă parte, în județe precum Teleorman, Giurgiu, Covasna, Vaslui, Olt, Ialomița, Călărași, Harghita sau Ilfov, performanțele la Bacalaureat pentru filiera tehnologică sunt foarte slabe, doar unul din trei copii care s-au prezentat la examen reușind să obțină media necesară pentru a promova.

„Rezultatele sunt, o dată în plus, o radiografiere crudă a sistemului de educație, în corelație cu sărăcia. Clivajul rural – urban pe care îl arată orice statistică socială, fie că vorbim de educație, fie că vorbim despre accesul la servicii medicale, este unul care s-a cronicizat și care nu poate fi soluționat fără politici publice integrate, care să vizeze atât restabilirea accesului egal la școală pentru toți copiii, cât și măsuri concrete de corectare a disparităților socio-economice”, a declarat Gabriela Alexandrescu, ăreședinte executiv Salvați Copiii România.

 

 

 

EDITORIAL

La ce ne sunt utili pensionarii?

La ce ne sunt utili pensionarii?

  Să se înghesuie la casierie pentru a plăti facturile la cablu şi la curentul electric. Să se târască prin piaţă, de la o tarabă la alta, căutând cartofi ieftini. Să traverseze pe zebră fără să fie loviţi de vreo maşină, trăgând căruţul cu ceapă şi cartofi. Să îndure, muţi, reproşurilor copiilor pentru ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou