Afaceristul care șpăguia miniștri cu caltaboș și țuică, condamnat din nou la închisoare! De data asta, mita a fost un Volvo de 60.000 de euro

Anca Bratu, 8 martie 2023, Ora 09:25

  • print
  • |
afaceristul-care-paguia-mini-tri-cu-caltabo-i-tuica-condamnat-din-nou-la-inchisoare-de-data-asta-mita-a-fost-un-volvo-de-60-000-de-euro-47588-1.jpg

Gheorghe Ciorbă, controversatul om de afaceri cunoscut din celebrul dosar "Caltaboșul", a fost condamnat la trei ani de închisoare printr-o sentință din 2 martie 2023 a Tribunalului București.

Acesta a fost găsit vinovat pentru săvârșirea faptei de cumpărare de influență. Ciorbă a fost deferit justiției de procurorii DNA pentru că a cumpărat, cu un bolid de lux, influența unui consilier din Ministerul Dezvoltării.

Gheorghe Ciorbă a fost implicat în dosarul foștilor miniștri ai Agriculturii Decebal Traian Remeș şi Ioan Avram Mureşan. Omul de afaceri a fost acuzat atunci de DNA că le-a dat celor doi demnitari produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în schimbul acordării de contracte publice firmei sale. Pentru că a colaborat cu anchetatorii, Ciorbă a primit în 2013 o condamnare cu suspendare.

Foștii miniștri Decebal Traian Remes și Ioan Avram Mureșan au fost condamnați la trei ani de închisoare cu executare.

Afaceristul pare că nu a renunțat la vechile metehne pentru a câștiga contracte cu statul, doar că a trecut de la șpăgile în caltaboși și țuică la ceva mult mai consistent. Un autoturism marca VOLVO XC 60, în valoare de peste 60.000 de euro, a fost taxa pe care a plătit-o Ciorbă lui Viorel Dinu, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Serviciul Corp Control.

În schimbul bolidului de lux, Dinu trebuia să "aranjeze" anumite licitații privind proiecte finanțate cu fonduri PNDL sau să determine primarii care aveau în derulare astfel de proiecte să facă plățile mai repede firmelor care executau lucrările. Mașina în discuție era condusă de soția consilierului din Ministerul Dezvoltării, se arată în actul de acuzare.

Viorel Dinu și Gheorghe Ciorbă au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în ianuarie 2022, dosarul judecându-se pe rolul secției penale a Tribunalului București, instanță care s-a și pronunțat pe fondul cauzei.

Astfel, Viorel Dinu a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare și interzicerea dreptului a ocupa o funcție în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe o perioadă de cinci ani.

În plus, instanța a dispus confiscarea de la inculpatul Dinu Viorel a sumei de 157.685,9 lei și a sumei de 50.000 de lei și "instituirea măsurii sechestrului asigurător instituit asupra tuturor bunurilor mobile/imobile precum și a popririi cu privire la sumele aflate în conturile bancare sau care vor credita conturile bancare ale inculpatului Dinu Viorel până la concurența sumei de 165.000 lei", potrivit portalului instanțelor de judecată.

Referitor la Gheorghe Ciorbă, pe lângă pedeapsa cu închisoarea de trei ani, instanța i-a interzis acestuia dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de cinci ani.

Sentința Tribunalului București nu este definitivă.

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:00
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou