Fundația lui Dan Voiculescu l-a dat pe mâna DNA pe Raed Arafat

Ştefan Diaconu, 18 iunie 2023, Ora 16:05

  • print
  • |
fundatia-lui-dan-voiculescu-l-a-dat-pe-mana-dna-pe-raed-arafat-47931-1.png

S-a rupt lanțul de iubire? Fundația lui Dan Voiculescu l-a dat pe mâna DNA pe Raed Arafat

După ani de zile în care trustul media condus de Dan Voiculescu l-a idolatrizat pe Raed Arafat care, imun în fața justiției, chiar a fost înregistrat când amenința un om de afaceri care câștigase o licitație la care participase și DELTAMED a venit momentul în care fundația înființată de Dan Voiculescu, FACIAS l-a dat pe mâna DNA pe șeful DSU.

FACIAS a anunțat că a depus o nouă plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în legătură cu achizițiile abuzive efectuate în perioada pandemiei de COVID-19. Raportul comisiei parlamentare de investigare a achizițiilor din perioada pandemiei a scos la lumină abuzuri repetate făcute în acea perioadă și suspiciuni clare de ilegalitate. Acestea ar fi fost comise de către persoane cu funcții de conducere și/sau execuție din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pe fondul pandemiei generate de COVID-19, în România s-au făcut o serie de achiziții publice de produse medicale, invocându-se necesitatea asigurării produselor destinate prevenirii și combaterii COVID-19. Însă aceste achiziții au ridicat semne de întrebare în privința volumului excesiv de produse cumpărate, prețurilor supraevaluate și utilizării ineficiente a resurselor financiare ale statului român. Printre acuzațiile aduse Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) se numără nefundamentarea valorilor estimate transmise Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) conform prevederilor OUG nr.11/2020, comunicarea unor prețuri exorbitante față de ofertele contractate anterior și nerespectarea termenului de 45 de zile prevăzut în ordonanță pentru elaborarea Nomenclatorului pentru stocuri de urgență medicală și a metodologiei de utilizare. De asemenea, se fac referiri și la solicitarea de proceduri de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare, în perioada post-stare de urgență.

Achiziții „urgente” care nu au fost vreodată folosite

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este acuzat de plata cheltuielilor de transport și manipulare a produselor fără a le recupera de la furnizor, așa cum prevedea contractul, nerecuperarea avansurilor acordate în cazul unor furnizori și neutilizarea unui volum semnificativ de produse și echipamente medicale achiziționate prin procedura de strictă necesitate. Concret, IGSU a plătit aproape 5 milioane de euro avans pentru niște echipamente medicale, dar care nu au fost niciodată livrate. Inexplicabil, IGSU nu a recuperat banii dați ca avans, deși contractul nu a fost onorat de furnizori. Mai mult, echipamente de peste 10 milioane de euro nu au fost niciodată folosite, deși au fost achiziționate prin procedură de strictă necesitate. Vorbim de aproximativ 250 de ventilatoare medicale, dispozitive de oxigenoterapie, teste nazofaringiene sau halate pentru medici.

În plângerea înaintată către DNA, FACIAS subliniază atitudinea șefului DSU, Raed Arafat, personaj cu un rol determinant în coordonarea activităților din timpul pandemiei, care s-a sustras de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă, în toate cele 6 ședințe ale comisiei, deși a fost citat, invocând motive diverse. Eschivarea acestuia ridică serioase semne de întrebare cu privire la faptele proprii sau ale subordonaților săi. Are Raed Arafat ceva de ascuns?

FACIAS solicită DNA să investigheze aceste cazuri de achiziții abuzive și să aducă în lumină toate aspectele legate de aceste ilegalități. Este important ca responsabilii să fie trași la răspundere și să suporte consecințele legale ale acțiunilor lor. Vă reamintim că FACIAS a mai depus o plângere penală la finalul lunii aprilie, pentru „tunul” cu măști anti-covid, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi fiind de aproape 30 de milioane de euro.

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:20
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou