Fereşte-te de alimentele care te pot îmbolnăvi!

Ziarul Atac, 28 februarie 2012, Ora 11:18

  • print
  • |
fereste-te-de-alimentele-care-te-pot-imbolnavi-1.jpg

Bolile digestive, dar şi alte afecţiuni grave pot fi provocate de mai multe tipuri de bacterii care provin din alimentele pe care noi le consumăm zilnic. Carnea tocată e o sursă mai probabilă de bacterii periculoase decât cea macră, iar laptele nepasteurizat e riscant mai ales la copii şi gravide. Medicii oferă sfaturi concrete despre cum ar trebui să ne protejăm.

Fructele şi legumele

Acestea pot fi o sursă generoasă de bacterii care provoacă boli digestive, de la vibrionul holeric (bacteria care provoacă holera), până la salmonella. Epidemia de liserioză (de la bacteria numită listeria) din 2011 a avut ca sursă pepenii crescuţi la o fermă din Colorado. Pentru a evita contaminarea este indicat să spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.

Carnea tocată

De la carnea crudă, în special cea tocată, puteţi contracta bacterii periculoase precum salmonella sau E.coli. "Toate tipurile de carne pot fi purtătoare de salmonella. Carnea poate fi contaminată la sacrificare şi tranşare, dacă muşchiul intră în contact cu conţinutul intestinelor", precizează Corina Zugravu, medic primar specialist în igiena ali­men­taţiei şi nutriţiei. Posibilităţile de contaminare sunt mai mari în cazul cărnii tocate pentru că ori de câte ori intervine o etapă în plus în prepararea unui aliment, cresc riscurile de contaminare.

Bacteriile sunt distruse la o preparare termică eficientă, adică până carnea îşi pierde culoarea roz din interior. Evitaţi să consumaţi mâncăruri în sânge şi curăţaţi bine recipientul în care a stat carnea crudă înainte de a-l umple cu mâncare gătită.

Laptele nepasteurizat

Laptele crud şi produsele lactate care conţin lapte nepasteurizat, inclusiv iaurtul sau anumite tipuri de brânză, pot adăposti multe tipuri de bacterii. "Laptele nepasteurizat e periculos în special pentru copii, femei însărcinate sau persoane bolnave", aten­ţionează Corina Zugravu.

Raţa şi gâsca

Contaminarea cu salmonella este mai frecventă în cazul păsărilor care intră mai mult în contact cu apa (raţe sau gâşte), spune Corina Zugravu, dar apare şi la carnea de pui. Şi aici bacteria poate pătrunde în carne la tranşare, iar în cazul ouălor, apare la contactul cu fecalele, care poate avea loc chiar înainte de formarea crustei. De asemenea, carnea crudă de pui poate conţine campylobacter, o bacterie care provoacă infecţii alimen­tare grave, avertizează portalul de sănătate MedicineNet.com. Specialiştii vă recomandă să nu folosiţi în prepararea mâncării ouă crude de gâscă sau raţă şi să gătiţi bine carnea.

sursa:evz.ro

 

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:14
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou