Cariera tenorului George Valentin Dragomir apune dramatic (II)

Ziarul Atac, 5 decembrie 2011, Ora 15:55

  • print
  • |
cariera-tenorului-george-valentin-dragomir-apune-dramatic-ii-1.jpg

Colaborarea tânărului tenor cu fundaţia "Remember Enescu" a fost şi ea întreruptă, iar cea mai mare pierdere din cariera lui George este tăierea contractelor de colaborare cu o agenţie de impresariat din Germania, unde tenorul a susţinut mai multe concerte, încântând publicul german şi având o serie de cronici pozitive ale măiestriei şi profesionalismului său. Publicul prezent la ultimul său spectacol pe care l-a ţinut după mai multe luni de pauză şi încercări de a-şi reface glasul şi de a fi mereu în formă a atacat dur prestaţia sa.

Tenorul a fost huiduit de către acelaşi public ce înainte îl ovaţiona, de fiecare dată când ieşea pe scenă. O carieră care a început frumos pentru George Valentin Dragomir, ce a avut mereu în prim plan spectacole şi concerte de înaltă clasă, se stinge încetul cu încetul, deşi acesta are numai 23 de ani. Situaţia neplăcută ce a fost creată de Facultatea de Muzică din Braşov se pare că l-a afectat enorm pe tânărul student şi tenor, astfel încât nici excelenţa tehnică vocală nu l-a mai putut salva, pentru a putea realiza măcar la un nivel acceptabil pretenţiile partiturilor interpretate.

Despre cazul legat de instabilitatea vocală a tenorului George Valentin Dragomir, şeful studiilor muzicale, Camelia Ştefănescu, a afirmat că deşi tenorului îi prevedea o mare carieră, ţinând cont de progresul şi evoluţia sa din ultimii ani, acum acesta se află clar într-o perioadă de regres total. Doamna Camelia Ştefănescu adăugă de asemenea că tânărul tenor se afla în categoria vocilor cu un timbru de excepţie, dar şi a vocilor de tip grand opera; ne-a mai fost relatat faptul că din momentul eşecului pierderii ultimului an de facultate, dar şi a licenţei, în cadrul repetiţiilor tânărului tenor au fost mereu evidente şi vizibile, într-un mod surprinzător, instabilităţile psihice şi profesionale ale acestuia. Tenorul a început să cânte întrun mod lipsit de profesionalism, cu o voce îmbătrânită, lipsită de acut şi strălucire, iar pe lângă toate acestea, datorită neputinţelor sale vocale a ajuns să nu mai atingă anumite note ce aparţin de registrul mediu spre acut, acestea fiind interpretate oricum într-un mod forţat, dar, mai grav decât asta, şi sub ton.

Conform declaraţiei şefului studiilor muzicale, tenorul George Valentin Dragomir dă dovadă, prin prestaţiile din ultimele luni, de o lipsă totală a respectării cerinţelor minime ale partiturilor, intrând astfel în sfera penibilului. Camelia Ştefănescu a mai afirmat că o retragere temporară a tenorului George Valentin Dragomir ar fi benefică atât pentru acesta cât şi pentru public, timp în care ar trebui să se dedice terapiei vocale, dar şi unei vieţi mai ordonate care să-i permită eventual revenirea pe scenă, numai dacă acest lucru va mai fi posibil. Situaţia ar deveni şi mai gravă dacă această instabilitate vocală devine permanentă, întrucât un astfel de personaj nu mai poate avea credibilitate nici în profesorat, a mai declarat Camelia Ştefănescu.

De cealaltă parte a acestei situaţii, unii colegi de breaslă, deşi cunosc slabele prestaţii ale tenorului ne-au declarat că ei consideră că aceste probleme sunt trecătoare şi că în cariera oricărui artist există şi coborâşuri sau zile mai puţin bune. La întrebările puse tenorului George Valentin Dragomir legat de problemele sale vocale, acesta a refuzat să poarte un dialog, plecând în grabă, imediat după terminarea
spectacolului.

Doamna Camelia Ştefănescu, deşi era conştientă de faptul că progresul tenorului a existat datorită unor mari maeştri cu care George a lucrat, a afirmat că orice şoc sau instabilitate psihică a unui artist poate duce la încheierea profesiei artistului. Câţiva specialişti în domeniu nu cred într-o retragere doar temporară a tânărului tenor, mai ales că acesta nu dă semne de revenire spre ceea ce era înainte şi cred că este vorba deja de un caz pierdut.

Înlocuitorul contractului tenorului George Valentin Dragomir a devenit tenorul Tibor Korsis. Optimismul unor colegi de breaslă ne face totuşi şi pe noi încrezători că până la urmă tenorul George Valentin Dragomir va redeveni ceea ce era odinioară.

În data de 18.11.2011 a fost invitat, alături de soprana Elena Georgian la o emisiune TV. Programul tânărului tenor a fost unul destul de uşor ca abordare, acesta renunţând la piesa de rezistenţă „Nessun dorma" chiar în timpul emisiunii, însă a reuşit să arate într-un mod neplăcut atât pentru el, cât şi pentru telespectatori faptul că nu este deloc în formă.

Indispoziţia vocală a tenorului a fost cu atât mai evidentă când a încercat să interpreteze canţoneta „O sole mio" răguşind şi având bătăi în glas, chiar de la început. Apariţia sa în acest context a avut un grad mare de penibilitate, iar tot ceea ce a încercat să facă din răsputeri a fost de fapt un dezastru, un fiasco general.

În data de 3.12.2011, Instituţia Tinerilor Muzicieni anunţa spectacolul Die Zauberflote de W.A. Mozart, unde tenorul George Valentin Dragomir urma să interpreteze rolul Monostatos. Însă, datorită indispoziţiei vocale a lui Dra gomir, acest spectacol a fost reprogramat. Camelia Ştefănescu afirmă că este cazul ca George Dragomir să se retragă, deoarece apariţiile sale sunt deja penibile atunci când încă mai reuşeşte să fie până la urmă pe afiş. Din păcate, de cele mai multe ori încurcă lucrurile şi, astfel, apar schimbări de ultim moment.

Doamna Director Diana Andronic a afirmat că acest spectacol va fi reprogramat pentru că nu poate să aducă un colaborator de azi pe mâine într-un spectacol care este totuşi important şi greu, cu toate că Monostatos, rolul ce ar fi trebuit să îl cânte tenorul Dragomir, nu este un rol greu, ba chiar unul secundar.


Cu respect,

Emil Oprea, artist liric

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:31
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou