Teroare şi disperare în Piaţa Publică Obor!

Ziarul Atac, 19 iunie 2011, Ora 18:07

  • print
  • |
teroare-si-disperare-in-piata-publica-obor-1.jpg

Instaurată de un grup de interese condus de primarul Neculai Onţanu împotriva comercianţilor tradiţionali ai Pieţei Obor.

Piaţa Obor se află în centrul capitalei României şi are suprafaţa de 19.000 mp. Din documentele Asociaţiei Frontului Negustoresc Obor (înfiinţată de Eftimie Predoleanu în jurul anului 1928) rezultă că întreaga zonă din care face parte şi Piaţa Obor a fost cumpărată de Statul Român în anul 1890, căpătând destinaţia de Piaţă Publică şi Târg.

Din anul 2005, la iniţiativa primarului Neculai Onţanu, s-a trecut discret la privatizarea pieţei publice în folosul unui investitor privat. În locul Pieţei Obor s-a prevăzut construirea unui Mall, cu preluarea suplimentară şi a Parcului Păsărari. Se menţionează abuziv în Cartea funciară, pentru grupul privat, o suprafaţă de 39.177,33 mp ce include mai multe domenii publice cu destinaţii diferite. Primăria solicită şi primeşte onorific un mic profit evaluat la 79.000 euro/lunar reprezentând aproximativ 10% din profitul estimat.

Producătorii, comercianţii şi meşteşugarii nu au fost consultaţi. Când aceştia au aflat despre proiect, au reconstituit Asociaţia Frontului Negustoresc Obor. Au solicitat sprijinul populaţiei şi au început procesele pentru stoparea privatizării ilegale a Pieţei Obor. În urma protestelor autorizate, peste 10.000 de locuitori au semnat împotriva privatizării, susţinând demersurile comercianţilor pentru salvarea Pieţei Obor, cu menţinerea ei ca piaţă tradiţională.

După ce s-a obţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă anularea proiectului Mall Obor, primarul a continuat abuziv proiectul. Mai mult, s-a trecut la ştergerea dovezilor existenţei acestui sit istoric. Monumentul istoric „Cruce 1877" ridicat de negustori a fost strămutat în faţa Primăriei cu schimbarea abuzivă a denumirii în... „Crucea Independenţei". Când comercianţii au încercat să aprindă lumânări la noua locaţie au fost izgoniţi de Poliţia Comunitară şi amendaţi pentru tulburarea ordinii publice. Patriarhia oferă distincţii tocmai celui care întinează acest obiect de cult şi obiceiul creştin menţinut de peste 100 de ani.

Începe concret sprijinul Asociaţiei Frontului Negustoresc Obor prin participarea la procese a Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi a Fundaţiei Eco-Civica, membre ale Pactului pentru Bucureşti. Separat, se solicită sprijinul preşedintelui statului, Guvernului României, primarului general, Ministerului Culturii, Ministerului Mediului etc.

Asociaţia a prezentat ca alternativă la proiectul de Mall, „Conceptul de comerţ tradiţional românesc" ce cuprinde proiectele de piaţă tradiţională, de piaţă liberă, de piaţă socială şi bursa de mărfuri pentru fiscalizarea activităţilor comerciale.

Începe adevăratul haos legislativ

Sub pretextul menţinerii acestui contract incert, s-au reluat construcţiile faraonice pe bucăţele. În Piaţa Obor se investesc sume imposibil de recuperat din vânzările specifice unei pieţe.

Reacţia autorităţilor a fost incredibilă

Postul permanent de Poliţie s-a transformat în post temporar, ineficient. Peste noapte, toţi agenţii comerciali au devenit pentru mass-media mafioţi, speculanţi, vânzători de ţigări. Liderii au fost bătuţi, s-a trecut la evacuări forţate, ilegale, de magazine cu distrugerea bunurilor din ele. În final, prin manipularea populaţiei, Piaţa Obor a fost demolată fără autorizaţiile necesare şi s-au reziliat abuziv toate contractele, deşi nu existau motive temeinice.

Piaţa Obor a fost blocată doi ani, apoi micşorată, permanent obstrucţionată să funcţioneze. Parcul Păsărari s-a tot micşorat prin delimitări cu garduri. O firmă privată construieşte fără avizele necesare. Construcţiile private se ridică abuziv şi cu fonduri ce includ taxele încasate din timpul ridicării construcţiei, sub protecţia unor instituţii ale statului.

Situaţie de neimaginat, interzisă de Constituţia României şi legile statului român. Chirii şi taxe se plătesc triplu unei firme private. Din 1300 de tarabe au mai rămas 400. Preţurile nu mai sunt concurenţiale. Multe din mărfurile tradiţionale nu mai pot fi vândute şi se renunţă la ele datorită noilor taxe. Piaţa s-a „modernizat", o treime din suprafaţa ei devenind tavernă. Luxul şi opulenta spaţiilor, proiectate pe modelul unui Mall şi preluate de firme private se reflectă în preţurile produselor.

Procesele, evident obstrucţionate, se desfăşoară după reguli dinainte stabilite. Se tot încearcă, pe proceduri, închiderea lor. Se evită sistematic judecarea pe fond. Nu se acceptă solicitările populaţiei şi ale comercianţilor. Nu se acordă despăgubiri firmelor prejudiciate, deşi se acceptă că demolarea a fost ilegală. S-a solicitat de comercianţi confiscarea clădirii Noii Pieţe Obor, ridicată abuziv de un investitor privat pe un domeniu public.

Chiar dacă permanent se invocă Interesul Public Major, judecătorii şi procurorii închid dosarele pe cele mai fanteziste şi aberante motive. Reclamaţiile făcute la CSM împotriva judecătorilor şi procurorilor vin cu răspunsul clasic: „sunt prescrise faptele procurorilor şi judecătorilor după expirarea termenului de un an de la data pronunţării soluţiei". Dar acest termen este, de regulă, depăşit prin recursurile judecate şi câştigate la Curtea de Apel. Mai mult, se menţine în procese unul din judecătorii reclamaţi, şi dovedit duşmănos judecării cauzelor acestei asociaţii. Acolo se strâng toate dosarele spre soluţionare. Judecătorii şi procurorii fiind reclamaţi, avocaţii nu mai au curaj să susţină procesele. Amenzile curg pe capetele comercianţilor, se continuă jignirea şi ameninţarea liderilor. După discuţiile avute cu liderii asociaţiei, populaţia Bucureştiului susţine în continuare proiectele Asociaţiei Frontului Negustoresc Obor şi condamnă permanent demolarea Pieţei Publice Obor.

Pentru o zonă istorică din centrul capitalei României, această situaţie a devenit insuportabilă şi de nesoluţionat. Trebuie făcut ceva nou. Comercianţii vă solicită sprijinul, ca să putem informa instituţiile europene şi societatea civilă. Vă implorăm să sprijiniţi Asociaţia Frontului Negustoresc Obor pentru angajarea unor avocaţi curajoşi, care doresc salvarea unui Interes Public Major reprezentat de celebra Piaţă Obor.

Vă implorăm să retransmiteţi acest apel pentru Salvarea Pieţei Obor la ONG-uri din diaspora. Poate mai apar oameni curajoşi. Este pentru o cauză dreaptă. Oricine doreşte să ajute la menţinerea Pieţei Obor sau să propună noi demersuri, poate suna la telefon 0747.065.074 sau ne poate contacta prin e-mail mirceacristiangheorghiu@gmail.com. Totul se va centraliza pentru a fi informaţi comercianţii. Considerăm că acest apel este un demers civic necesar.

Mircea Gheorghiu

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou