INCREDIBIL! A încasat peste 500.000 de lei salariu de la stat, timp de 4 ani, deși nu a mers nicio zi la serviciu! Care este instituția care l-a plătit

Anca Bratu, 27 ianuarie 2023, Ora 18:04

  • print
  • |
incredibil-a-incasat-peste-500-000-de-lei-salariu-de-la-stat-timp-de-4-ani-de-i-nu-a-mers-nicio-zi-la-serviciu-care-este-institutia-care-l-a-platit-47356-1.jpg

Timp de patru ani, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș a plătit salariul unui angajat și i-a evaluat cu „foarte bine" performanțele profesionale, deși acesta nu s-a prezentat deloc la serviciu. Toți șefii instituției au închis ochii pentru că era vorba de fostul președinte al Autorității Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Chețan Roatiș, arată o anchetă a DNA. În timp ce era plătit de la DSVSA Mureș, Roatiș se ocupa de afaceri.

De profesie medic veterinar, Radu Chețan Roatiș a condus în mai multe rânduri ANSVSA: între 2007 și 2009, apoi 2010-2012, respectiv între 2016 și 2017. De fiecare dată când era eliberat din funcție, Roatiș revenea în județul natal - Mureș, fiind angajat la DSVSA Mureș din 2006. La fel s-a întâmplat și în ianuarie 2017, după ce a fost schimbat din funcție de premierul Sorin Grindeanu. Roatiș s-a întors la DSVSA Mureș, instituție condusă atunci de Sandor Kincses. A primit un post de consilier superior tocmai în cadrul Biroului Antifraudă. În 2018, când structura a fost desființată, Roatiș a fost mutat pe un post similar la Biroul Identificare și Înregistrare Animale din cadrul Serviciului Catagrafie, Autorizare, Înregistrare și Evidență Informatică al DSVSA. Șeful Biroului era cumnatul lui Roatiș, Claudiu Virgil Zurgalau. 

Din 2017 și până în 2021, fostul președinte al ANSVSA nu s-a prezentat deloc la locul de muncă de la DSVSA Mureș. Însă era pontat lună de lună, beneficia de concedii și toate drepturile cuvenite, numele său figura pe condica de prezență, pe ordine de deplasare în controale la agenți economici, susțin procurorii.

Toată instituția știa că Roatiș este pontat fictiv, însă nimeni nu a îndrăznit să îl reclame. Abia în luna aprilie 2021, un anonim își face curaj și semnalează situația procurorilor. Pe 15 aprilie 2021, DNA Mureș se autosesizează din oficiu și declanșează ancheta.

Radu Roatiș Chețan este pus sub monitorizare. La fel și șefii DSVSA Mureș. Procurorilor nu le-a luat mult să constate că Roatiș nu calcă deloc pe la locul de muncă, fiind plecat în județul Prahova și la București, unde desfășura afaceri cu o asociată. 

„Din conținutul convorbirilor telefonice a rezultat că Roatiș Chețan Radu Gheorghe menține o legătură apropiată cu reprezentanții și angajații D.S.V.S.A. Mureș, în concret cu directorul executiv Kincses Sandor, cu șeful Biroului Identificarea și Înregistrarea Animalelor - Zurgalau Claudiu Virgil, persoană care-i este și cumnat și cu Radu Felicia Maria - șef Serviciu Economic și Administrativ, persoane în privința cărora, din mijloacele de probă administrate, a reieșit că le era cunoscut faptul că Roatiș Chețan Radu Gheorghe figura ca angajat al DSVSA Mureș, acesta nu se prezenta la locul de muncă și nu presta activități profesionale aferente funcției ocupate în cadrul DSVSA Mureș", se arată în extrasul actului de urmărire penală întocmit de DNA.

Pentru a stabili dacă Roatiș și-a desfășurat activitatea în cadrul DSVSA anterior declanșării anchetei, procurorii au solicitat date furnizorilor de telefonie mobilă. În urma verificărilor efectuate pentru perioada 2017-2021, telefonul folosit de Radu Roatiș nu a fost reperat deloc la sediul DSVSA Mureș, ci a fost localizat în cea mai mare parte a timpului în municipiul Ploiești și în împrejurimi, respectiv în București.

Potrivit datelor din dosar, Radu Roatiș nu se prezenta la locul de muncă de la DSVSA Mureș, pentru că era ocupat cu afacerile pe care le avea în Prahova. A fost monitorizat timp de șase luni, iar telefonul nu i-a fost localizat niciodată la DSVSA, ci numai pe traseele unde își desfășura activitatea comercială cu societatea pe care o administra. Pe 14 octombrie, sediul DSVSA, locuințele lui Roatiș, ale șefilor DSVSA au fost percheziționate de procurori. Toate probele ridicate au indicat, fără dubiu, că Radu Roatiș a fost pontat și remunerat pentru toată perioada 2017-2021 fără să se prezinte la serviciu și fără să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu. 

„Din documentele ridicate/verificate de la DSVSA Mureș a rezultat faptul că numitul Roatiș Chețan Radu Gheorghe nu a fost implicat în activități de control împreună cu alți colegi/angajați din cadrul DSVSA Mureș în perioada 2017-2021, nu a aplicat sancțiuni vreunui agent economic și nu a participat la ședințe sau alte forme de pregătire/informare desfășurate la sediul DSVSA Mureș", au subliniat procurorii DNA.

510.000 de lei, salarii ilegale

Când a fost reîncadrat la DSVSA Mureș la începutul anului 2017, Roatiș avea un salariu de 7.000 de lei. Anual, salariul i-a crescut, la începutul anului 2021 ajungând la 12.000 de lei. Potrivit datelor din dosar, în cei patru ani, DSVSA Mureș i-a plătit lui Radu Roatiș 510.611 lei, deși nu s-a prezentat deloc la serviciu. Pus în fața evidențelor, fostul președinte al ANSVSA și-a recunoscut faptele. „Regret că am ajuns în această situație", a declarat Roatiș la DNA. 

Inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual, a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însușindu-și în totalitate acuzațiile și achitând integral prejudiciul. Cererea i-a fost aprobată, procurorii stabilindu-i o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pe lângă obligațiile stabilite pe durata termenului de supraveghere, lui Roatiș i s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Au recunoscut faptele

Alături de el au fost puși sub acuzare și directorul executiv al DSVSA Mureș, din perioada 2017-2021, Sandor Kincses, șefa Serviciului Economic, Felicia Maria Radu, cumnatul lui Radu Roatiș, Claudiu Virgil Zurgalau, cel care conducea biroul unde acesta figura angajat, precum și o consilieră de la Serviciul Resurse Umane, Antoneta Lucia Piper, cea care a întocmit pontajele. Cu toții au recunoscut că Roatiș a primit salariu timp de patru ani fără să se prezinte la locul de muncă. Asemenea lui, au și ei acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Toți au primit pedepse cu suspendare. Fostul director Sandor Kincses - 2 ani și 6 luni, Felicia Maria Radu - 2 ani, iar Antoneta Lucia Piper - 2 ani și 3 luni. Toți trei nu mai au voie să ocupe o funcție publică timp de trei ani. Condamnările au fost validate la sfârșitul anului trecut de Tribunalul Mureș.

Cea mai blândă pedeapsă a fost primită de Claudiu Virgil Zurgalau, șeful direct și cumnatul lui Roatiș. În cazul său, procurorii DNA și ulterior instanța de judecată au stabilit că un an de închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei este suficient pentru a-și revizui conduita. Fiind o pedeapsă cu amânare, lui Zurgalau nu i s-a interzis să mai profeseze. Condamnarea nici nu va fi consemnată în cazier, dacă pe durata termenului de supraveghere nu va comite alte fapte penale. „Amânarea aplicării pedepsei închisorii este echilibrată şi răspunde în concret principiului proporţionalităţii şi nevoilor reeducării, îndeplinind şi scopul preventiv. Instanţa apreciază că pedeapsa de un an închisoare este o sancţiune necesară şi suficientă pentru conştientizarea importanţei normelor legale încălcate şi a repercusiunilor", au motivat magistrații Tribunalului Mureș, care au validat acordul de recunoaștere a vinovăției pe 17 ianuarie.

Afacerile lui Roatiș

Potrivit informațiilor din dosarul penal, Radu Roatiș conducea activitatea societății Silgimar Prod Tulcea în timp ce figura că este la serviciu la DSVSA Mureș. Societatea, care are ca obiect principal de activitate „spălarea şi curăţarea (uscată) articolelor textile şi a produselor din blană", este deținută împreună cu Ramela Angelina Lombardi. Roatiș este asociat majoritar cu 51% părți sociale și administrator. A renunțat la această din urmă calitate la sfârșitul anului trecut, după încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Societatea Silgimar Prod Tulcea are un punct de lucru în municipiul Ploiești.

Acolo se află spălătoria pentru care Roatiș a renunțat să mai meargă la serviciu. Potrivit datelor centralizate de termene.ro, societatea a avut o creștere a cifrei de afaceri cu 61% în anul 2021 (3 milioane de lei). În 2020 societatea a obținut finanțarea unui proiect european în valoare totală de 7,5 milioane de lei ce a vizat extinderea capacității de spălare și curățare a articolelor textile. 

Potrivit bilanțului de pe site-ul Ministerului de Finanțe, în 2021, Silgimar Prod SRL a avut un profit de aproape 1.100.000 de lei, adică 220.000 de euro, cu 13 angajați. Cu un an anterior, profitul fusese mai mare, de 1,6 milioane de lei, adică în jur de ceva mai mult de 300.000 de euro.  Dacă până în 2016, Silgimar nu a avut achiziții din zona publică, începând cu 2017, contractele cu instituțiile publice (foto) au curs, fiind adjudecate 167 de achiziții directe și 32 de licitații.

Cei mai mulți dintre clienții spălătoriei administrate de Roatiș au fost instituții publice din zona de apărare: unități militare, inspectorate de poliție, unități de învățământ militare sau spitale militare. Printre instituțiile care au apelat la serviciile oferite de societatea lui Roatiș s-au numărat și Senatul României, și Banca Națională a României. 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:24
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou