Miza scandalului din Biserica Ortodoxă Română

Dan Alexandru, 24 ianuarie 2024, Ora 16:45

  • print
  • |
miza-scandalului-din-biserica-ortodoxa-romana-48105-1.jpeg

Miza scandalului din Biserica Ortodoxă Română

Scandalul Bănescu-Tomitanul scoate la iveală bătălia care se dă în măruntaiele Bisericii Ortodoxe Române între adepții Răsăritului și cei ai Occidentului.

Vasile Bănescu, neobositul purtător de cuvânt al Patriarhiei, l-a combătut în ultimii ani cu virulență și ironie pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, cel mai cunoscut anti-vaccinist și admirator autohton al președintelui Rusiei. Atât de încordată a ajuns relația publică dintre cei doi, încât episcopul spune că îl dă în judecată pe purtătorul de cuvânt și cere să fie cercetat disciplinar de instanțele bisericești.

Avocata Tomitanului l-a acuzat pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei că nu a respectat „principiul prezumției de nevinovăție” săptămâna trecută, după ce episcopul a fost pus sub acuzare pentru cumpărarea de influență. Vasile Bănescu a explicat că acest caz „frapează și mâhnește” și că „apariția unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător”.

Care este miza scandalului din Biserica Ortodoxă Română

Arhiepiscopul Teodosie ar fi vrut să fie apărat de Biserică sau în orice caz nu se aștepta să fie atacat chiar din interiorul ei, într-o perioadă în care procurorii anticorupție îl cercetează din nou iar BOR ia în discuție pentru prima dată sancționarea clericilor corupți. Nu e sigur că propunerea va trece de Sinod, dar există o aripă reformistă care o susține.

Spre deosebire de alți înalți ierarhi, Tomitanul nu se rușinează să vorbească laudativ despre Vladimir Putin, etichetându-l drept „cel mai mare ctitor la Sfântul Munte, la Ierusalim și în țara sa”. Pentru episcopul de Constanța, „Putin și Medvedev sunt ctitori”. Știe sigur acest lucru, pentru că a fost pe urmele lor și s-a minunat „câte jertfe au făcut și noi îi judecăm ca pe niște răufăcatori”.

Patriarhul Daniel, un reformator al Bisericii, s-a concentrat mult asupra schimbării imaginii BOR, folosindu-și talentul managerial și construind un trust media cu ajutorul căruia a încercat să mențină influența ortodoxiei și să schimbe din interior tendințele conservatoare ale clericilor. Aducerea lui Vasile Bănescu în funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei a demonstrat bunele intenții ale șefului BOR.

Dincolo de cuvinte și intenții rămân însă pe poziții cei ca Arhiepiscopul Teodosie Tomitanul, care pariază pe direcția Estică.

Până atunci, Daniel încearcă să facă o majoritate pro-occidentală în interiorul Sinodului, inclusiv prin deschiderea de noi eparhii în diaspora, care să balanseze tendința pro-rusă care există printre înalții clerici din interior. Odată cu invazia rusă din Ucraina, curentul pro-moscovit a devenit periculos: poate submina încrederea enoriașilor în NATO și în general în Occident sau chiar trecerea lor de partea lui Vladimir Putin. Nu e doar un balans simbolic în peisajul de război informatic desfășurat în spațiul virtual din România, ci o subminare indirectă a azimutului țării.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:47
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou