Preţul nevăzut al hainelor de firmă Sute de femei leşină în fabricile care produc haine pentru branduri celebre

Diana Ionescu, 11 aprilie 2014, Ora 13:46

  • print
  • |
pretul-nevazut-al-hainelor-de-firma-sute-de-femei-lesina-in-fabricile-care-produc-haine-pentru-branduri-celebre-39395-1.jpg

200 de angajate de la două fabrici cambodgiene din capitala Phnom Penh au leşinat de curând în timpul lucrului, fiind trimise de urgenţă la spital. Cele două fabrici de textile produc haine pentru branduri celebre, cum sunt Puma, Adidas sau Nike, însă cea mai mare parte a angajaţilor primeşte salarii de sub o sută de dolari pe lună. Fenomenul leşinurilor în masă a luat amploare în ultimii ani în aceste fabrici, iar rapoartele arată că principalele cauze sunt malnutriţia şi condiţiile proaste de muncă.
"Un aspect îngrijorător cu care se confruntă fabricile de confecţii sunt leşinurile în masă ale angajaţilor," arată un raport din 2012, citat de Global Voices. "Doar în 2011, a fost raportat un număr de 2.300 de persoane care au leşinat în cinci fabrici cambodgiene. Investigaţiile şi declaraţiile companiilor referitoare la factorii determinanţi diferă, însă majoritatea indică spre cauze fiziologice, cum ar fi nivelul scăzut de zahăr din sânge, malnutriţia, toxiinfecţia alimentară şi epuizarea." În cazul recent, în care cele 200 de angajate au necesitat îngrijiri medicale în urma leşinului, grupurile pentru protecţia drepturilor muncitorilor presupun că ar fi vorba de "hrană şi apă necorespunzătoare, precum şi mirosurile puternice ale ţesăturilor folosite la muncă".
Deşi leşinurile în masă sunt la ordinea zilei în aceste fabrici şi, deşi în luna decembrie 2013, muncitorii din industria textilă au cerut guvernului dublarea salariilor, de la 80, la 160 de dolari, oficialii au anunţat că nu este posibilă o creştere salarială mai mare de 15-20 de dolari. Această decizie a fost întâmpinată de o grevă generală a muncitorilor, înăbuşită violent de forţele de ordine la începutul acestui an. Industria textilă joacă un rol important în exporturile Cambodgiei, ridicându-se anual la cifra de 5 miliarde de dolari şi absorbind 600.000 de angajaţi. Majoritatea strivitoare a angajaţilor primeşte salarii foarte scăzute şi este nevoită să lucreze în condiţii proaste, ceea ce determină grave probleme de sănătate.
În urma acestor incidente, Centrul pentru Educaţie Legislativă Comunitară, o organizaţie care protejează drepturile muncitorilor, cere brandurilor internaţionale, cum sunt Adidas, Puma şi Nike, să ia măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în aceste fabrici: Brandurile internaţionale, Adidas, Puma, Nike şi multe altele, sunt complici la această situaţie. În vreme ce codurile şi standardele lor afirmă că salariile sunt esenţiale pentru acoperirea nevoilor de bază ale angajaţilor, pentru cheltuielile şi economiile lor, muncitorii din fabricile care le aprovizionează nu beneficiată de aceste lucruri, arată poziţia Centrului , care mai solicită guvernului cambodgian să reia negocierile pentru mărirea salariilor muncitorilor şi să pună capăt corupţiei asociate acestui sector de business.

Sursa totb.ro

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:33
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou