Sfaturi pentru o bună recuperare după cezariană

Mirela Ene, 16 septembrie 2013, Ora 11:30

  • print
  • |
sfaturi-pentru-o-buna-recuperare-dupa-cezariana-34202-1.jpg

Operaţia de cezariană este una foarte serioasă şi destul de complicată.

Organismul are nevoie de mai mult timp pentru a se reface decât după o naştere normală. Unele mămici se simt pe deplin refăcute după 6-8 săptămâni, în timp ce altele se resimt după operaţie şi la 3 luni. Recuperarea este influenţată de mai mulţi factori: vârsta mamei, fire, numărul de naşteri anterioare etc. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont!

Este normal să sângerez?

Deşi nu ai născut vaginal, vei pierde sânge după naştere. Eliminarea lohiilor poate dura şi 6 săptămâni. În primele zile după naştere, vei pierde sânge mai abundent (ceva mai mult decât în primele zile ale ciclului). Nu folosi tampoane intrauterine!! Dacă sângerezi atât de mult încât trebuie să schimbi absorbantul la fiecare oră vorbeşte imediat cu medicul tău ginecolog.

Pot să alăptez după cezariană?

Bebeluşii care vin pe lume prin cezariana sunt ceva mai ameţiţi şi mai puţin activi în primele zile, mai ales dacă mama a primit mai multe anestezice în timpul operaţiei. Asta face alăptarea mai dificilă, mai ales că şi lactaţia se instalează ceva mai greu. Alăptarea este însă posibilă şi permisă.

Când pot face sport după cezariană?

În general, după o naştere vaginală, medicii recomandă un repaos de cel puţin 6 săptămâni. Recuperarea după cezariană durează ceva mai mult, pentru că musculatura are nevoie de mai mult timp pentru a se reface. Şi, oricum, nu te gândi că prima oară când te vei duce la sala te vei antrena cum o făceai înainte de a rămâne însărcinată. Vei începe cu exerciţii foarte uşoare, pentru a da timp corpului şi musculaturii încercate de operaţie să se adapteze. O repriză de sport nu va dura mai mult de 10 minute într-o primă fază.

Când pot face sex din nou?

Întrebarea este pusă, de fapt, mai mult de către bărbaţi. Femeile îşi întreabă medicul, dar rareori curiozitatea le aparţine. Puţine mame, fie că au născut vaginal, fie prin cezariană, aşteaptă cu nerăbdare momentul reluării relaţiilor sexuale. Ele sunt mai degrabă obosite şi anxioase şi simt încă disconfort după epiziotomie sau tăietura din timpul operaţiei de cezariană, chiar şi după primele 6 săptămâni. În teorie, cam după o lună şi jumătate relaţiile sexuale sunt permise, în cazul în care nu au apărut complicaţii în urma naşterii. Dar sunt cazuri în care pot trece mai mult de 2-3 luni până să te gândeşti din nou (cu poftă) la sex.

Cât timp trebuie să treacă până la o nouă sarcină?

Specialiştii recomandă ca după o cezariană, următoarea naştere să nu se petreacă mai devreme de 18 luni, dar sunt multe cazuri în care a doua sarcină survine mult mai devreme decât recomandă specialiştii. Femeile care nasc prin cezariana pierd mai multe sânge decât cele care au născut vaginal şi sunt, de obicei, anemice. Iar riscul mare legat de o sarcină survenită la 6-8 luni după naşterea prin cezariană este ruptura uterină (în afară de greutatea mică la naştere a celui de-al doilea bebeluş).

 

EDITORIAL

La ce ne sunt utili pensionarii?

La ce ne sunt utili pensionarii?

  Să se înghesuie la casierie pentru a plăti facturile la cablu şi la curentul electric. Să se târască prin piaţă, de la o tarabă la alta, căutând cartofi ieftini. Să traverseze pe zebră fără să fie loviţi de vreo maşină, trăgând căruţul cu ceapă şi cartofi. Să îndure, muţi, reproşurilor copiilor pentru ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:59
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou