SPECIAL: Magiunul la control!

Dan Alexandru, 1 octombrie 2013, Ora 15:54

  • print
  • |
special-magiunul-la-control-34586-1.jpg

Update: Regula de bază pentru a produce un magiun de prune natural la standardul în vigoare este SR 13559/2013 și prune proaspete, nu din import.Totodată substanța uscată solubilă la un magiun de prune adevărat este de minimum 55%.

Am descoperit cu stupoare că la Mega-Image producătorul magiunului "Gusturi Românești" substanța solubilă uscată este de 40%, iar în comparație cu cei de la "Topolveni" unde este de 70% (vezi buletin analiză din 2013 în facsimil), buletin emis de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru bioresurse alimentare - IBA București.

Avem un singur produs alimentar românesc listat în baza de date a Comisiei Europene, magiunul natural de prune Topoloveni. Ce facem acum cu el? Îi punem producătorului beţe-n roate, evident.

Se spune că există o mică mafie a "rafturilor" din magazine, în sensul că dacă vrei să vii cu un produs original, bun și natural, nu prea ai "loc" de mafia mai sus amintită. Drept exemplu stă și faptul că în marile hipermarketuri, cei de la "Topoloveni" nu pot pătrunde pe raft. În aeroportul Otopeni, în magazinul de produse românești stă la loc de cinste magiunul "Naturelo" produs de cei de la Caracal. Țineți-vă bine, prețul este "doar" 10 euro pentru un borcan. În timp ce un magiun de prune adevărat se vinde cu 17 lei borcanul dar este de negăsit.

      

Aşa cum am promis încă din numerele trecute, echipa de investigați a ziarului ATAC merge mai departe cu ancheta privind produsele "100% natural" sau "Bio".

Îşi descriu produsele drept sută la sută naturale, chiar dacă nu au vreun certificat în acest sens, iar clientul poate fi încântat de aspectul unui ambalaj "autentic". Doar că e o păcăleală, spun producătorii care s-au luptat să obţină certificate şi într-adevăr nu folosesc chimicale. Am luat la puricat celebrul brand "magiun de prune 100% natural". Însă întrebarea este cât de natural poate fi borcănelul de magiun şi ce conține de fapt produsul respectiv?

Zilele trecute am vizitat mai multe hipermarketuri şi supermarketuri căutând "magiunul de prune" - există trei-patru producători de "magiun de prune" respectiv magiunul de prune "Gusturi Româneşti" produs şi desfăcut în reţeaua de magazine Mega Image, "Magiun de prune parfumat şi catifelat" produs de fabrica Râureni din judeţul Vâlcea, magiunul de prune "Naturelo" produs la Caracal şi în fine magiunul de prune "Topoloveni".

Puțină lume ştie ce trebuie să conțină adevăratul magiun de prune! Prune proaspete românești, netratate chimic. Un kilogram de magiun se obține din 5 kilograme de prune din cel puțin 4 soiuri.

Am solicitat un punct de vedere de la cei patru producători, însă doar unul a avut ambilitatea de a ne răspunde, respectiv reprezentantul brandului magiunului de prune Topoloveni şi producătorul Mega Image pentru magiunul de prune "Gusturi Româneşti" cu un răspuns ce nu mai are nevoie de nici un fel de comentariu (vezi facsimil).

Răspunsul Mega Image

Mihaela Blaj, directorul pentru mass-media Mega Image, a răspuns solicitării noastre într-un mail de nici mai mult nici mai puţin o frază:
"Magiunul de prune Gusturi româneşti este fabricat conform fișei proprii de specificație, care respectă cerințele standardului românesc emis de ASRO. Compania Mega Image, confirmă siguranța şi calitatea produsului."

Răspunsul celor de la Topoloveni

- Care este compoziția exactă a "magiunului de prune" produs de fabrică dumneavastră din Topoloveni?
Conținut (conform analizelor de laborator ale producției din 2011): Fibre alimentare naturale: 27, 97% (5,47% insolubile, 22,5% solubile - substanțe pectice), Glucide: 54,6 gr/100 gr (din care fructoză: 14,42 gr și glucoză: 17,68 gr), Fier: 6,09 mg/100 gr; Bor: 3,5 mg/100 gr; Potasiu: 825,5 mg/100 gr; Calciu: 38,30 mg/100 gr; Magneziu: 22,83 mg/100 gr, Încărcătura glicemică: 11; Capacitate antioxidantă: 275 (ORAC); Echivalent pâine: 1 BE~ 25 gr.
Metoda de preparare: tradițională, atestată documentar din 1914; pentru a păstra integral calitățile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul de prune Topoloveni este preparat în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, magiunul de Topoloveni nu are nevoie de conservanți.

- Este "magiunul de prune" fabricat şi îmbuteliat sub toate normele U.E?
Este singurul produs certificat de Protected Geografical Indication (EU)

Aşadar, după primele semnale, avem un singur produs alimentar românesc listat în baza de date a Comisiei Europene, magiunul natural de prune Topoloveni.

România XXL

Ministerului Agriculturii are în proiect sancţionarea celor care susţin că vând produse ecologice, fără să poată demonstra cu un certificat. Pe de altă parte Ministerul Sănătății Publice înfiinţează Comitetul pentru Alimentație şi Nutriție care are scopul să elaboreze politici şi strategii în domeniul nutriţiei în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei. Concret până acum acest comitetul nu a făcut nimic concret pentru o informare corectă a populației. Dovadă o stă gradul ridicat de obezitate la nivel național. Ultima statistică ne plasează pe locul trei în Europa, cu 50% din populaţie - persoane supraponderale şi 25% - obeze.

 

 

EDITORIAL

La ce ne sunt utili pensionarii?

La ce ne sunt utili pensionarii?

  Să se înghesuie la casierie pentru a plăti facturile la cablu şi la curentul electric. Să se târască prin piaţă, de la o tarabă la alta, căutând cartofi ieftini. Să traverseze pe zebră fără să fie loviţi de vreo maşină, trăgând căruţul cu ceapă şi cartofi. Să îndure, muţi, reproşurilor copiilor pentru ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou