Desluşiri: În aşteptarea primelor semnale

Ziarul Atac, 19 noiembrie 2009, Ora 23:19

  • print
  • |
deslusiri-in-asteptarea-primelor-semnale-1.jpg

În mijlocul unei agitaţii lipsite de consistenţă, românii se pregătesc să meargă la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, după care sunt aşteptate primele lămuriri, adică numele celor care vor intra în marea finală programată pentru 6 decembrie.

O analiză deloc pătimşă în marea de patimi care a cuprins întreaga ţară ne arată faptul că, deşi cel mai bine clasat în sondajele de opinie, actualul preşedinte Traian Băsescu are şi cele mai mari probleme de imagine. Acestea l-au năpădit, literalmente, în ultimele zile. Cazul Hayssam, încă departe de a fi elucidat, ridică noi şi noi semne de întrebare, legate de afaceri cu armament, dar şi de despăgubirea care a fost plătită, din bani publici, teroriştilor, după ce ea a fost consistent dijmuită pe plan local de celula de criză care-l avea în frunte tocami pe Traian Băsescu.

Nu e de neglijat nici faptul că o instituţie a statului, Poşta Română, cheltuieşte sume importante pentru a expedia, pe tot cuprinsul României, scrisori semnate de preşedintele în exerciţiu, dar în calitate de candidat! În fine, nici tergiversarea promulgării actului oficial prin care actualul guvern demis ar putea prezenta Bugetul de stat Parlamentului nu dă bine deloc la imaginea lui Traian Băsescu, mai ales pentru că este în vizibil contrast cu propriile declaraţii.

Ne-am învăţat, ce-i drept, în ultimii cinci ani, ca şeful statului să zică una şi să se contrazică pentru o zi sau două. Dar cânt o faci în plină campanie electurală, faptul devine şi mai evident, şi mai compromiţător.

Nici în privinţa lui Mircea Geoană – cel de-al doilea clasat, până în clipa de faţă, ba chiar primul, într-o varioantă a sondajelor – lucrurile nu stau foarte bine. Scandalul iscat de plecarea sa la Moscova, într-o vizită privată de care n-a anunţat pe nimeni, chiar dacă era vicepreşedinte al CSAT, se menţien la înalte cote de interes, cu atât mai mult cu cât preşedintele Senatului păstrează încă secretul scopurilor cu care a plecat şi a finalităţilor vizitei.

Apoi, modul în care este prezentat în unele stenograme date recent publicităţii, ca lider de partid care a vândut, pe bani grei, dregătorii, nu e de natură să-l avantajeze, nici măcar în ochii propriului său partid. Dacă mai adăugăm la sta şi greva de la Metrou, care a bulversat Capitala, iniţiată de un lider sindical cu vechime în PSD, ca şi boicotarea lucrărilor Parlamentului de către pesedişti, dar şi de Mircea Geaonă însuşi, prin concediul impestetiv pe care şi l-a luat – bilele negre se tot adună şi se vor contabiliza decisiv pe 22 noiembrie.

Pe un evident trend ascendent se află Crin Antonescu, liberalul având şanse serioase de a ccede în al doilea tur şi chiar de a-l cântiga, în condiţiile în care atât PD-L, cât şi Traian Băsescu par izolaţi în arena politică a momentului.

Astfel privite lucrurile, s-ar putea ca, înaintea votului decisiv, românii să nu mai fie obligaţi să aleagă între doi comunişti, iar speranţa unei autentice guvernări de dreapta să prindă contur, ca şi ajungerea lui Klaus Johannis în fruntea Executivului, ceea ce ar reprezenta premisele unei redresări, pe termen cel puţin mediu, a ţării.

Momentul de care ne apropiem este unul cu adevărat special. Şi nu pentru că vine după două decenii de la momentul ieşirii României din totalitarism, şi nici pentru că se împlineşte termenul avansat de Silviu Brucan pentru ca oamenii de-aici să înţeleagă rostul şi spiritul democraţiei, ci, mai ales, datorită şansei ce ni se oferă de-a remodela ţara, de-a o scoate de pe orbita bunului plac, a tensiunii fără de sfârşit, a mitocăniei şi al prostului gust şi de-a reintra într-o normalitate fecundă, în care să ne regăsim pe noi înşine.

Nu e vorba, neapărat, de liniştea spre care ne îndemna Ion Iliescu, ci de o temperare a violenţei de gest şi de vorbă, de o intrare sub protecţia legii şi a bunului simţ, de o europenizare adevărată şi dătătoare de rod a ţării.
Istoria nu ne va ierta dacă vor irosi această şansă, optând pentru a ne întoarce într-un timp de care ne-am dorit absolviţi acum douăzeci de ani.

Hanibal Giurgescu


 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou