Eternități de o zi: De ce disperare și nu demnitate?

Ziarul Atac, 30 noiembrie 2009, Ora 23:52

  • print
  • |
eternita-i-de-o-zi-de-ce-disperare-i-nu-demnitate-1.jpg

Tot ce se întâmplă în România – de la efectele crizei economice până la controversele politice – capătă o conotație emoțională adeseori exagerată. Nu se putea, așadar, să fie altfel tocmai atunci când se pregătește alegerea celui care va privi țara, vreme de cinci ani de-acum înainte, din dealul Cotrocenilor.

Ceea ce este cu adevărat interesant e granița greu decelabilă dintre adevăr și minciună, din realitate și fals, dintre manipulare și logica faptelor. De aceea, uneori, avem sentimentul că trăim într-o lume a ficțiunii, unde ne-am transformat, din oamenii în carne și oase care eram, în personajele, dar și, concomitent, în martorii unei invenții căreia nu-i cunoaștem autorii reali, ci doar interpușii acestora.
Se vorbește tot mai des, în ultimele zile, despre disperare. - Uite, Patriciu e disperat și a scos filmulețul cu băiatul lovit, la Ploiești, de Băsescu! – Ba nu, disperat e Băsescu, nu vezi că se ia ba de unul, ba de altul, bate câmpii și-și amenință chiar puținii apropiați care i-au rămas!

Nu puteam desigur, să nu facă vâlvă scena în care Băsescu lovește, de pe scenă, un copil aflat în apropiere. Întâi de toate, pentru că (încă) șeful statului a avut serioase ezitări la vederea momentului imortalizat pe peliculă. Ezitări care confirmă faptul că întâmplarea e reală. De fapt, o recunoaște chiar protagonistul, acum având 15 ani. O recunoaște, însă, cu o superbă demnitate, chiar dacă mai păstrează încă gustul amar al momentului de acum cinci ani.

Cert este, însă, faptul că Traian Băsescu a putu fi capabil de un asemenea gest care-l descalifică definitiv ca om. Altul, în locul său, dacă ar fi avut conștiința curată, nici n-ar fi acceptat să privească imaginile, ba, sincer indignat, ar fi spus că nu vrea să vadă ceea ce n-a făcut și n-ar fi putut face în viața lui. Dar președintele țării căuta în minte posibilele motivații ale unui gest pe care, se pare, l-a comis adesea: cine știe ce mi-o fi zis, poate m-a înjurat...Jalnic. De ce a reacționat cu disperare și nu cu demnitate? Doar el poate răspunde. Dar n-a va face vreodată. Și abia acum pare o glumă sinistră sloganul său de campanie: Băsescu luptă pentru tine! Dar cu cine, cu un copil?

Răspunsul n-a întârziat să apară, tot ca formă a disperării. Un ziar care apare gratuit a publicat o așa-zisă notă a SRI, găsită pe la colț de stradă, care dezvăluie (!) aranjamentele făcut de Mircea Geoană, Ion Iliescu și Adrian Năstase, mânați doar de gândul de a vedea aranjate afacerile oneroase ale lui Voiculescu, Vântu și Patriciu. Adică exact ceea ce spunea, fără probe, Traian Băsescu. Manevra este, evident, grosolană. Dar dacă prinde, prinde!

Sunt și semne, dar și motive de disperare. Curtea de Apel București a decis suspendarea, ca ilegal, a decretului prin care Vasile Blaga a fost numit ministru al Administrației și Internelor. Cine a semnat decretul ilegal? Președintele țării. Ce se va întâmpla cu atâtea acte semnate de Vasile Blaga, printre care și numirea unor prefecție PD-L, în condițiile în care ele sunt atinse de nulitate? Cine mai organizează scrutinul din 6 decembrie? Iată că, după atâtea Ordonanțe de Guvern neconstituționale, vedem, pentru prima dată, și un decret prezidențial ilegal!

Cred, chiar dacă acestea sunt datele problemei, că locul disperării contraproductive ar trebui să-l ia demnitatea. Demnitatea cu care Traian Băsescu ar fi normal să-și asume și gestul necugetat de la Ploiești, și decretul ilegal prin care l-a împins pe favoritul său Blaga, chiar înaintea campaniei electorale, la cârma MAI.

Tot astfel, Crin Antonescu este obligat să explice, tot cu demnitate, coerent și argumentat, decizia sa de a se alătura lui Mircea Geoană și de a construi o alință la guvernare împreună cu PSD. Liderul liberal a făcut și până acum aceste lucruri, dar el n-a fost, din păcate, ascultat și înțeles în mijlocul vacarmului general, creat de disperări de toate felurile, clamate în piața publică.

Două partide, susținute și de UDMR, își asumă guvernarea într-o perioadă grea. Este un gest de responsabilitate. Chiar dacă mulții dintre votanții din primul tur ai lui Crin Antonescu vor fi fiind contrariați de decizia acestuia, altă decizie rațională nu exista, pe moment. La fel cum și Klaus Johannis, susținut de o majoritate parlamentară consistentă, este soluția momentului. Aici nu încape îndoială.

La fel de clar este că PD-L și Traian Băsescu s-au autoizolat și nu vor mai putea depăși această situație, oricâte acțiuni de turism electoral al organiza Elena Udrea și ai săi (Blaga e, momentan, în imposibilitate de acțiune) și oricâte lacrimi ar mai vărsa, cum îi stă-n obicei, Traian Băsescu.

Horațiu Vlăsceanu

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:59
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou