CNADNR a "spart" 280 de MILIOANE de EURO pe șosele terminate acum 3 ani

Cristian Blănuţă, 23 iulie 2014, Ora 09:08

  • print
  • |
cnadnr-a-spart-280-de-milioane-de-euro-pe-osele-terminate-acum-3-ani-41955-1.jpg

Cele mai mari 30 de plăţi reali­zate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Na­ţio­nale din România (CNADNR) în primul semestru totalizează circa 280 de milioane de euro.

În condiţiile în care infra­structura românească de transport este deficitară, totuşi CNADNR are pe mână anual circa 1,5 miliarde de euro, astfel că întrebarea care se pune este cum sunt cheltuite aceste sume, scrie www.zf.ro.

ZF realizează demersul de a prezenta cele mai mari plăţi realizate în prima jumătate a anului pentru a arăta cum sunt folosiţi banii de infrastructură în România, o ţară cu doar 645 de kilometri de autostrăzi.

Cea mai mare parte a facturilor achitate în prima parte a acestui an sunt de fapt arierate, CNADNR livrând în continuare bani pentru lucrări din anii trecuţi pe care nu le-a plătit. Câteva exemple sunt plăţile realizate pentru construcţia unor autostrăzi precum Cernavodă-Medgidia, Medgidia - Constanţa sau Arad - Timişoara, proiecte ce au fost deja deschise circulaţiei de 2-3 ani.

Astfel, compania de drumuri a plătit anul acesta o serie de facturi restante din anii anteriori, doar o parte din bani fiind direc­ţionaţi către continuarea lucrărilor aflate în derulare.

Cea mai bine plătită companie în primele şase luni ale acestui an a fost Spedition UMB, firmă controlată de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu. Compania a încasat puţin peste 70 de milioane de euro pentru lucrări de reabili­tare a unor drumuri naţionale precum DN 2D Focşani - Ojdula sau DN 1H Zalău - Aleşd.

Locul al doilea în topul celor mai bine plătite companii este ocupat de austri­ecii de la Strabag, care au primit circa 38 mil. euro pentru reabilitări de drumuri naţionale, dar şi pentru construcţia autostrăzii Deva - Orăştie, pe care au finalizat-o încă de acum peste un an.

Pe poziţia a treia figurează italienii de la Astaldi, care au încasat aproape 24 mil. euro în primul semestru pentru autostrăzi precum Medgidia - Constanţa, Cernavodă - Medgi­dia, Orăştie - Sibiu (tron­soa­ne pe care com­pania le-a finalizat deja) sau Nădlac - Arad (tronson la care firma italiană lucrează în prezent).

Locul al patrulea în topul celor mai bine plătite companii este ocupat tot de nişte ita­lieni, firma Tirrena Scavi, care pentru autostrada Timişoara - Lugoj (lot 2), un proiect la care aceştia lucrează în prezent, au primit 17,9 milioane de euro.

Compania de drumuri a plătit în primul semestru circa 10 mil. euro şi pentru mai multe contracte de consultanţă pentru super­vizarea unor lucrări.
Francezii de la Egis au primit cei mai mulţi bani, circa 3,9 milioane de euro, pentru supervizarea unor lucrări pentru poduri şi pentru şosele afectate de calamităţi acum 9 ani, dar şi pentru autostrada Arad-Timişoara-Lugoj.

Şi italienii de la Spea Ingegneria Europea au primit 3,5 milioane de euro pentru consultanţă la supervizarea lucrărilor pe câteva drumuri naţionale, în timp ce grecii de la Egnatia au încasat 2,3 milioane de euro pentru proiectarea şi supervizarea reabilitării unui drum naţional.

CNADNR nu a transmis către ZF valoarea totală a plăţilor pe care le-a realizat în primele şase luni ale anului.

Cheltuielile totale de investiţii ale statului s-au ridicat în primele 5 luni ale anului la circa 7,5 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), un minus de aproape 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului. Ministerul Finanţelor justifica scăderea investiţiilor publice prin faptul că în primele 5 luni ale anului CNADNR a plătit arierate de 450 de milioane de euro.

În primul semestru al anului trecut cele mai mari 30 de plăţi realizate de CNADNR contabilizau 750 de milioane de euro, adică de aproape trei ori mai mult decât în 2014.

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:19
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou