„Fabrica de firme” de la Ruse

Şerban N. Ioan, 8 decembrie 2023, Ora 11:12

  • print
  • |
fabrica-de-firme-de-la-ruse-48079-1.jpg

 „Fabrica de firme” de la Ruse

În timp ce guvernul României împovărează firmele și cetățenii cu noi taxe, un consultant financiar vinde liber pe internet rețeta fericirii economice. Îi învață pe afaceriștii români cum să fenteze plata taxelor la stat printr-un paradis fiscal care funcționează chiar sub nasul Uniunii Europene. Nu e construit în Seychelles, Cipru sau Panama, ci la 75 de kilometri de București, în localitatea bulgărească Ruse. Alături de alți “experți”, consultantul a înființat sute de firme, iar o investigație  arată că unele au fost utilizate în fraude de proporții, în special cu TVA. Milioane de euro care puteau fi folosiți pentru școli sau spitale nu au mai ajuns în bugetul public din cauza sistemului clădit de consultanții de lângă podul prieteniei dintre România și Bulgaria.

La o oră de mers cu mașina de București, peste Dunăre, în localitatea bulgărească Ruse funcționează un centru financiar ascuns. Peste 1500 de companii bulgărești cu acționari români sunt înregistrate aici. Tot aici, doi consultanți ajută pe bani oameni de afaceri din România să înființeze companii în Bulgaria. O investigație începută în urmă cu șase luni de reporterii Context.ro, cu ajutorul colegilor de la publicația bulgară BIRD, a scos la iveală că multe din firmele bulgărești sunt folosite în scheme de evaziune fiscală. De altfel, chiar ANAF a constatat că frauda este de proporții și că la Ruse funcționează adevărate fabrici de firme, dar până în prezent nu s-a luat nicio măsură.

Cine a creat și controlează paradisul? “Fără probleme”  

”Paradis fiscal în UE. Fără off-shore, fără probleme”, așa își întâmpină consultantul Radu Gheorgheza clienții pe pagina web a companiei sale. Născut în 1971 în București, Gheorgheza a avut în România o firmă de turism, pe care susține că a fost nevoit să o închidă din cauza impozitelor mari. Și-a mutat afacerile în Bulgaria, doar că în loc de turism, face consultanță și ajută oamenii de afaceri, în special români, să evite plata taxelor sau să plătească taxe mai mici.

Consultantul cu trei nume

Deschis când vine vorba de racolat clienți, Gheorgheza pare că încearcă să-și piardă urmele: și-a schimbat numele de trei ori. Până în 2004, consultantul s-a numit Lucian Sasu. Apoi a cerut să devină Radu Cezar Gheorgheza. Sub acest nume a pus pe picioare fabrica de firme de la Ruse. Recent, însă, s-a orientat spre un nume cu rezonanță occidentală și a depus actele pentru o nouă identitate: Fox Ron.

În 2015, numele lui Gheorgheza apare în arhiva Mossack Fonseca, ca împuternicit al omului de afaceri ieșean Marcel Rediu.

Casa de avocatură Mossack Fonseca a devenit celebră după ce sute de jurnaliști au inventariat milioane de documente puse la dispoziție de un informator anonim (whistleblower). Investigațiile de presă publicate în toată lumea pe baza leak-ului botezat Panama Papers au arătat cum, cu ajutorul firmelor de avocatură și a băncilor, politicieni, traficanți de droguri și escroci din toată lumea își ascund averile și își albesc veniturile ilicite.

Fără să se ascundă, Gheorgheza a oferit practic rețeta fraudei cu TVA intracomunitar într-un interviu din 2013: Adică, şi dacă România ar fi raiul pe pământ, dacă ai o firmă în Bulgaria, facturezi către România fără TVA.

Evaziunea care a apărut din senin

Gheorgheza a fost cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală, într-un dosar instrumentat de Parchetul Mehedinți. Procurorii bănuiau că este cel care găsește “oamenii de paie” (interpuși) care preiau formal firmele fantomă bulgărești folosite într-un caz de evaziune fiscală. Dosarul a fost respins de instanță, iar acuzațiile la adresa lui Gheorgheza clasate de procuror: lipsea intenția suspectului.

Consultanții ar trebuie să joace de partea statului

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Daniel Ferrie, a explicat pentru Context.ro că experți precum Gheorgheza ar trebui să facă plângeri atunci când observă că în companii sunt folosiți interpuși sau sunt foarte puține date despre firmele pe care le înființează. „Intermediarii nu trebuie să aștepte până când sunt comise infracțiuni ca să raporteze aceste suspiciuni”, a mai declarat Daniel Ferrie.

Intermediarii care pun la dispoziția rețelelor infracționale firme fantomă reprezintă o problemă recunoscută la nivel european. Deși fără firmele oferite de ei circuitele financiare prin care se scurg sume importante de bani nu ar exista, acești profesioniști nu sunt aproape niciodată trași la răspundere. Ei ar trebui să aibă un rol preventiv și să alerteze autoritățile atunci când apar semne de întrebare legate de clienții lor. Purtătorul de cuvânt al CE, Daniel Ferrie, a mai precizat că folosirea nejustificată a unor interpuși sau un client care vrea să înființeze o companie fără informații care să indice că va fi folosită pentru afaceri/activități legitime reprezintă suspiciuni care ar trebui raportate de intermediari ca Radu Gheorgheza.

Expertul Gheorgheza și cele opt cazuri de fraudă 

Context.ro a descoperit cel puțin opt cazuri în care firmele înființate de Gheorgheza în Bulgaria au fost utilizate pentru fraude majore în România. Multe dintre ele privesc circuite financiare fictive care aveau ca scop eludarea plății taxelor datorate statului, de cele mai multe ori fiind vorba de TVA.

DEKEN EOOD – înființată la sfârșitul anului 2013. Compania a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală înregistrat în 2014 la Tribunalul București. O investigație oficială a descoperit că firma a fost utlizată într-o schemă care a păgubit statul cu 26 de milioane de lei. Deken EOOD alături de alte companii bulgărești a fost folosită de un grup de oameni de afaceri pentru a evita plata taxelor. Dosarul a fost închis anul acesta pentru că faptele s-au prescris, dar inculpații au plătit prejudiciul de 32 de milioane lei.  

NAVANERO LTD – înființată în aprilie 2013. Firma bulgărească a fost utilizată într-o schemă de evaziune care a prejudiciat statul cu peste un milion de lei. Diverse mărfuri, de la sodă caustică la robineți, erau vândute fără TVA, iar firma bulgărească era folosită pentru a produce documente cu care plata taxelor era evitată. În acest dosar Radu Gheorgheza a fost urmărit penal pentru complicitate, dar procurorii au decis să-l lase în pace până la urmă și au închis dosarul. 

OT SERVICE GROUP EOOD – înființată în mai 2011. Inspectorii antifraudă din Târgu Jiu au descoperit că alături de OT SOLUTIONS LTD, tot din Bulgaria, a contribuit la o fraudă fiscală de jumătate de milion de lei. Compania era utilizată de proprietarii unei agenții de ferry booking ca să scape de taxe.

INTILA LTD – înființată la sfârșitul anului 2011. Compania bulgară a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală de aproape un milion de lei. În perioada 2011-2012, alături de EXPRESS ROM 2011 LTD, compania a fost parte dintr-o schemă de evaziune cu băuturi alcoolice și răcoritoare. Practic, băuturile erau vândute fără TVA în România iar firmele bulgărești produceau documente contabile care să arate că ar fi cumpărat alcoolul pentru piața din Bulgaria.

ZARAGOZA EOOD – înființată la mijlocul anului 2011. Compania este acuzată de ANAF într-un dosar civil din 2016 că a participat la prejudicierea bugetului României cu peste 5,4 milioane de lei. Mare parte din pagubă provine din neplata TVA. Compania bulgărească a produs documente false pentru un SRL românesc pentru ca acesta să nu plătească taxele.

OVIDEO EOOD și BRASUS EOOD – înființate de Gheorgheza în perioada 2011-2012. Ambele firme au fost folosite într-o schemă complexă de fraudă financiară, care a lăsat statul cu o pagubă de peste 3 milioane de euro. Un alt SRL, KOMANA EOOD, implicat în același caz, a fost pentru scurt timp deținut de același Gheorgheza. Cele trei firme, trecute pe numele unor oameni de paie, erau controlate de un cuplu de afaceriști din Sălaj, care le-au folosit pentru a emite facturi fictive, în baza cărora au fentat plata a peste 3 milioane de euro către stat. 

SOLIVAS EOOD – înființată la începutul anului 2014. Societatea bulgară figurează într-un dosar de evaziune fiscală din anul 2020 cu un prejudiciu de peste 1,3 milioane de lei. Firma unei femei de afaceri din România a vândut legume și fructe fără să plătească taxele pentru că pe fir a interpus compania din Bulgaria.

ZORADA EOOD – înființată în martie 2012. A fost utilizată într-un lanț de tranzacții suspecte de peste 5,5 milioane de lei. O firmă din România este investigată în acest caz, iar autoritățile spun că au de recuperat suplimentar 900.000 lei impozit pe profit.

Dar Gheorgeza nu este singurul consultant care furnizează servicii pentru cei care apoi încearcă sau chiar reușesc să fraudeze taxele din România. 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:14
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou