VÎNTU riscă 7 ani de PUȘCĂRIE. Prejudiciul faptelor, 83,5 milioane de euro

Cristian Blănuţă, 15 iunie 2014, Ora 09:58

  • print
  • |
vintu-risca-7-ani-de-puscarie-prejudiciul-faptelor-83-5-milioane-de-euro-41001-1.jpg

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liderul de sindicat Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.
 
Acuzele procurorilor
 
"În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar", arată Parchetul Instanţei Supreme.
 
Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni. Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii.
 
Circuitul banilor
 
În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. "Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari", spun procurorii.
 
Afaceri în Republica Moldova
 
Potrivit avocatura.com, care citează din rechizitoriu, Petromservice ar fi achiziţionat, prin intermediari societăţi de tip offshore, pachete de actiuni la societati din Republica Moldova : SC Agat SA, SC Mezon SA, SC Semnal SA, Fabrica de Conserve Cosnita SA, la un pret de nouă ori mai mare platit societatilor offshore detinute de Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vintu si Turcanu Octavian, desi aceste pachete de actiuni puteau fi achizitionate de Petromservice direct de pe piata de capital din Republica Moldova. "Deşi procurorii nu au putut proba că Vîntu controla din umbă Petromservice şi ar fi fost creierul întregului circuit financiar al spălării banilor, la ultimul termen SOV a solicitat să fie audiat şi a susţinut că era şi este acţionarul real al societăţii Petromservice, confirmând acuzaţia procurorilor. Astfel, Sorin Ovidiu Vântu a recunoscut faptele uimindu-şi atât avocaţii, cât şi pe judecătorul care este investit cu soluţionarea cauzei".
 
Potrivit sursei citate, avocata lui Vîntu, Angelica Enache, a solicitat magistratului fondului achitarea clientului său pentru infracţiunea de complicitate la delapidare: "Având în vedere condamnările anterioare ale clientului său, Angelica Enache a formulat şi o cerere subsidiară solicitând magistratului, în eventualitatea în care nu va dispune o soluţie de achitare, să facă aplicarea legii penale mai favorabile şi să constate că sub aspectul tratamentului sancţionator, legea penală mai favorabilă este legea nouă, care prevede pentru infracţiunea de delapidare pedeapsa închisorii cuprinsa între 2 ani şi 7 ani, care trebuie redusa cu ½, ca urmare a denunţului pe care dl. Sorin Ovidiu Vîntu l-a formulat împotriva lui Rudel Obreja".
 
Sursa citată mai scrie că avocatul lui Liviu Luca a solicitat achitarea acestuia, susţinând că Liviu Luca nu a avut atribuţii de gestionare, administrare a patrimoniului Petromservice şi a participat la Adunările Generale ale Acţionarilor Petromserrvice în care s-ar fi decis achiziţionarea de acţiuni la societăţi în Republica Moldova în calitate de acţionar minoritar, deşi procurorii îl acuză că el era la acea dată beneficiarul real al offshore-ului ce deţinea 54% din acţiunile Petromservice. Dacă instanţa îi va găsi vinovaţi pe Vântu şi pe Luca, aceştia riscă să piardă toată averea, întrucât procurorii au cerut menţinerea şi valorificarea sechestrelor asupra a 30 de imobile aparţind lui Luca şi 24 imobile aparţinând lui SOV, procurorii aplicând sechestre inclusiv asupra unor ambarcaţiuni de agrement, şalupe, un ponton din Deltă şi autoturisme de lux.
 
Palmaresul penal
 
Vîntu se află la penitenciar, după ce a fost condamnat definitiv, în 24 ianuarie, de Instanţa Supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.
El a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiță.
SOV a mai fost trimis în judecată, alături de Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi alte şapte persoane, în 31 ianuarie, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 12 milioane de euro. Vîntu este judecat şi în dosarul privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Sursa: www.evz.ro

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou