ECLIPSĂ DE SOARE. Cum se va vedea fenomentul în România

Mălina Andrei, 19 martie 2015, Ora 11:24

  • print
  • |
eclipsa-de-soare-cum-se-va-vedea-fenomentul-in-romania-46028-1.jpg

Prima eclipsă a anului 2015 va avea loc pe data de 20 martie. Astfel, dacă nu vor fi nori pe cer, vom putea vedea o eclipsă parţială de Soare. Evenimentul astronomic se va vedea cel mai bine, la noi în ţară, în jurul orei 11:35.

Se pare că acesta este singurul fenomen astronomic de acest tip din 2015 și din următorii cinci ani.

Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56, a declarat, pentru Mediafax, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

"O să se vadă din toată țara, iar cel mai bine în nord-vest și cel mai prost, în sud-estul extrem, dar nu o să fie o mare diferență, pentru că diferența de acoperire este de câteva procente. în principiu, pentru că o să fie o acoperire destul de mare, Luna o să acopere peste jumătate din discul Soarelui, s-ar putea să se observe și vizual asta, lumina din jurul său va fi altfel, va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumina diferită față de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată țara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 și se termină la 13.04", a explicat Adrian Sonka.

Potrivit acestuia, în cazul în care cerul va fi acoperit de un plafon de nori compact, eclipsa nu va putea fi văzută. "Dacă vor fi spărturi în nori, se va putea vedea", a explicat Sonka.
El a precizat că, la Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală. "Cu cât te duci mai mult înspre nordul continentului, va putea fi văzut cum Soarele este acoperit din ce în ce mai mult și cel mai mult va fi acoperire la Polul Nord, unde va fi eclipsă totală", a spus Adrian Sonka.

Luna va traversa de la dreapta la stânga axa la capetele căreia se află Pământul și Soarele. În funcție de locul în care vă aflați, puteți vedea cum discul luminos este acoperit de la 40, până la 55 la sută. De exemplu, eclipsa va fi mai vizibilă la Satu Mare decât în sudul țării.

Există falsa impresie că dacă soarele este mai întunecat în timpul unei eclipse, este mai puțin periculos să îl privim direct. Este o impresie total falsă. Astfel, medicii oftalmologi trag un semnal de alarmă şi subliniează faptul că eclipsa parţială de Soare de vineri, 20 martie, nu ar trebui privită, sub nicio formă, fără ochelarii de protecţie. Aceşti ochelari ne protejează privirea împotriva arsurilor şi a orbirii.

Potrivit pastorului Mark Bilitz, momentul în care are loc eclipsa - care se petrece la doar câteva săptămâni distanţă de o eclipsă de Lună - are o semnificaţie pe care trebuie să o luăm în seamă.

Evenimentul coincide şi cu echinocţiul de primăvară, fiind un eveniment extrem de rar care se întâmplă o dată la 100.000 de ani şi care, după opinia pastorului, nu prevesteşte deloc lucruri bune.

Pastorul crede că eclipsa de mâine "deschide calea evenimentelor finale, pentru că Biblia spune că vor fi <semne în Lună, Soare şi stele>.

"Trebuie luat în calcul şi faptul că aceste evenimente astronomice au loc chiar la începutul anului religios al evreilor. Semnele acestea nu trebuie trecute cu vederea. Cred că ne apropiem de ziua Judecăţii, iar acesta este un mesaj al lui Dumnezeu pentru întreaga omenire", a declarat pastorul Bilitz, citat de Daily Mail.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou