Ce afecţiune bizară te face să memorezi fiecare clipă din viaţa ta

Ziarul Atac, 24 septembrie 2012, Ora 15:16

  • print
  • |
ce-afectiune-bizara-te-face-sa-memorezi-fiecare-clipa-din-viata-ta-27569-1.jpg

La intrebarea "Ce ai facut acum o saptamana?" nu poate raspunde niciunul din noi fara sa se gandeasca profund cateva clipe. Si probabil ca raspunsul va fi unul gresit, daca ziua respectiva nu este marcata de un eveniment deosebit.

Aurelien Hayman este diferit. O afectiune bizara de care sufera in total 20 de oameni din lume il face sa-si aminteasca ce a facut, cu ce s-a imbracat, ce a mancat, care au fost stirile si cum a fost vremea in fiecare zi, in ultimii zece ani.

Britanicul de 20 de ani sufera de memorie autobiografica superioara (hyperthymesia). Daca alegi orice zi din anii sai de adolescenta, el isi aminteste fiecare detaliu, in timp ce cei mai multi dintre noi nu-si amintesc mai mult de 11 evenimente dintr-un an.

Aurelien, insa, are toate informatiile despre conversatiile pe care le-a purtat, emisiunile TV la care s-a uitat, melodiile pe care le-a ascultat.

Tanarul a spus ca pana la 11 ani a fost un copil normal, dar in jurul acestei varste ceva s-a intamplat: "Nu este ceva care s-a intamplat peste noapte, dar cand aveam 14 ani am descoperit ca imi aminteam tot felul de lucruri minore intamplate cu ani in urma".

Aurelien a fost intrebat cum a fost ziua de 1 octombrie 2006. A spus, fara sa stea pe gandur,i ca a fost o duminica mohorata, a ascultat melodia When You Were Young cantata de formatia Killers, a invitat o fata in oras, dar aceasta l-a refuzat.

Pe aceasta fata a vazut-o cu o zi inainte in centrul orasului, iar in acel moment era imbracat cu un tricou albastru.

Oamenii preiau informatiile cum ar fi datele unor evenimente din memoria lor de lunga durata in lobul frontal drept al creierului. Aurelien face acelasi lucru, dar capacitatea memoriei pe termen lung este sporita pentru ca el utilizeaza pentru asta si lobul frontal stang.

Aurelien este student la Literatura Engleza la Universitatea Durham si spune ca memoria lui remarcabila nu-l ajuta la examene. "Am o memorie extraordinara, dar este memorie autobiografica si nu ma ajuta la activitatea mea academica, din pacate".

sursa: Daily Mail

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:39
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou