Cele mai stranii superstiţii legate de Crăciun

Ziarul Atac, 26 decembrie 2012, Ora 14:38

  • print
  • |
cele-mai-stranii-superstitii-legate-de-craciun-28507-1.jpg

Superstiţiile continuă să fie larg răspândite în lume şi în era tehnologică de astăzi. Fie că oferă oamenilor un sentiment de control, fie că s-au păstrat doar prin prisma obiceiului din ţară, există ritualuri care datează de ani de zile şi, multe dintre ele, se referă la perioada Crăciunului.

În România, în zilele de Crăciun, furca de tors este ascunsă, fiindcă se crede că cel care o vede ar putea fi muşcat de un şarpe "lung şi gros ca furca". De asemenea, se spune că, dacă nu oferi nimic în Ajunul Crăciunului, te va părăsi prosperitatea. Tot în Ajunul Crăciunului, nu trebuie să laşi pe nimeni să-ţi închidă uşa, deoarece s-ar putea să aibă mâna rea şi să-ţi alunge norocul din casă.

În noaptea de Ajun, se spune că cerurile se deschid, iar cine moare în această noapte ajunge direct în Rai. La masa de Crăciun trebuie sa participe un număr par de invitaţi, întrucât un număr impar ar aduce ghinion. În unele regiuni din ţară, bătrânii spun că persoana care intră în casă în seara de Ajun trebuie să fie un bărbat: dacă pragul e trecut de o femeie, ghinionul se va abate asupra casei. În unele părţi ale Olteniei însă, se crede că e mai bine să intre în casă o femeie, mai întâi: una norocoasă, harnică şi bună la suflet, care să ia vătraiul şi să dea cu el în jar.

Conform superstiţiei, cu cât ies mai mulţi scântei din foc, atunci când îl loveşte, cu atât mai mare e numărul de copii frumoşi care se vor naşte în casă. Tot în Oltenia, se spune că e bine ca, de Crăciun, să mănânci nouă feluri de mâncare: seminţe, varză, fasole şi orice alimente pe care le vrei în recolta bogată de la anul. Tot pentru bogăţie, e bine să nu intri în casă, în ziua de Crăciun, cu mâna goală. Chiar dacă intri de cinci ori pe zi în casă, să ai de fiecare dată ceva în mână.

În ceea ce priveşte fetele nemăritate, se spune că, dacă-şi vor pune un pieptene nou sub pernă, în prima zi de Crăciun, când vor adormi, îl vor vedea pe în vis pe bărbatul cu care se vor căsători. Tot de Crăciun, conform superstiţiilor româneşti, ni se recomandă să nu închidem uşa cu zăvorul - că, de nu, "alungi cu propriile mâini norocul din casă".

Şi Anglia are câteva superstiţii ciudate. De exemplu, de Crăciun, pentru noroc, toţi cei din casă trebuie să amestece de trei ori în budinca de Crăciun- atât de tare încât să se vadă fundul oalei- şi să facă urări pentru anul care vine.

Conform Enciclopediei de Crăciun, scrisă de Gerry Bowler, tot în Anglia se spune că, dacă nu mănânci deloc budincă de prune în prima zi de Crăciun, vei pierde un prieten până la următorul şi că, pentru fiecare casă în care vei mânca plăcintă cu carne şi fructe, de Crăciun, te vei bucura de o lună fericită în anul care vine.

În Polonia, familia şi oaspeţii trebuie să rămână la masă până când, la un semn al gazdei, se ridică toţi în picioare. Altfel, primul care se scoală în picioare va muri până la primul Ajun.

În Scoţia, se spune că, dacă nu e zăpadă de Crăciun, înseamnă că în anul ce vine vor muri mulţi oameni.

În China, lipsa zăpezii de Crăciun prevesteşte doar vreme urâtă pentru Paşte. Tot în China, dacă cerul e senin în noaptea de Crăciun, se crede că anul care urmează va fi unul cu recolte bogate.

În Germania, ca să afle cât de repede se vor căsători, fetele trebuie să ciocănească în seara de Ajun în coteţul găinilor. Dacă una dintre ele cotcodăceşte, perspectivele de căsătorie nu le surâd. Dacă însă cânta cocoşul, se pot pregăti de nuntă.

Superstiţia primei persoane care trece pragul casei, de Crăciun,e diferită în funcţie de ţară: în unele aduc noroc bărbaţii, în altele femeile.

În Insulele Britanice, e noroc dacă intră primul în casă un bărbat brunet, arătos şi necăsătorit. În alte regiuni din Anglia, noroc era dacă intrau în casă bărbaţi care s-au născut cu picioarele înainte.
În general, conform Enciclopediei de Crăciun, ghinion la trecerea pragului aduc femeile, persoanele blonde şi roşcate ori cele cu sprâncenele îmbinate deasupra nasului. La graniţa anglo-saxonă însă, se acceptă bărbaţii blonzi, iar, în Scoţia, erau binevenite femeile, în special cele desculţe.

În secolul al XIX-lea, superstiţia primului peste prag era atât de importantă pentru locuitorii comitatului englez Lancashire, încât un bărbat brunet putea să-şi facă o meserie din intratul în casele oamenilor, căci putea să câştige şi 10 şilingi în zonele rezidenţiale, trecând pe la case după miezul nopţii.

În Grecia, primul care trece pragul casei trebuie să aibă grijă să păsească cu piciorul drept.

O superstiţia la fel de ciudată şi răspândită este DIVINAŢIA DE CRĂCIUN- adică prezicerea anului următor în funcţie de ziua în care pică Crăciunul.

Astfel, dacă Crăciunul cade luni, va urma un an cu vânt şi furtuni, în care cei bolnavi vor scăpa cu viaţă, dar multe animale vor muri, iar hoţii vor fi capturaţi. Crăciunul marţea aduce ghinion: femeile, bătrânii, oile, regele şi hoţii vor muri, dar bolnavii îşi vor reveni. Crăciunul miercuri vesteşte o iarnă aspră, cu pericole pentru cei tineri şi pentru marinari. Crăciunul joi prevesteşte şi bine, şi rău, iar cel de vineri vesteşte faptul că recoltele vor fi foarte bogate. Dacă Crăciunul e sâmbătă, e de rău augur: femeile vor naşte greu şi nou născuţii vor fi în pericol, însă, dacă e duminică, urmează un an al păcii şi plin cu voie bună, propice pentru oi, pentru fasole şi pentru prinderea grabnică a hoţilor.

Superstiţia copiilor născuţi în ziua de Crăciun are o semnificaţie, fie plină de noroc, fie plină de ghinion- în funcţie de regiuni.

În Estul Europei, se consideră ghinion să fii născut în ziua de Crăciun. Grecii credeau chiar că acest lucrur e un afront la adresa Divinităţii şi că micuţii veniţi pe lume aveau să se transforme în monştrii. De aceea, părinţii lor erau obligaţi să pârlească unghiile de la picioare ale nou-născutului, ca să nu se preschimbe în gheare şi să-i lege pe bebeluşi cu funii din tulpini de usturoi. În Polonia şi Germania, exista temerea ca un copil născut pe 25 decembrie avea un risc mai mare de a deveni vârcolac, deoarece se credea că perioada Crăciunulu se caracterizează prin sporirea puterilor demonice. În Silezia, a fi născut pe 25, însemna că respectivul va ajunge ori avocat, ori hoţ.

AlLTE SUPERSTIŢII DE CRĂCIUN, amintite în Enciclopedia de Superstiţii, Folclor şi Ştiinţe Oculte, scrisă de Cora Daniels şi Charles Stevens :

Cine arde o prăjitură sau un tort pe care-l pregăteşte pentru Crăciun, va muri în anul care urmează.

Dacă te naşti în ziua de Crăciun, nu vei muri niciodată spânzurat sau înecat.

E ghinion să primeşti în casă persoane şâşâite de Ajun.

Dacă furi ceva de Crăciun şi nu eşti prins, poţi să furi fără griji tot anul.

Dacă nu mănânci fasole în ziua de Ajun, te preschimbi în măgar.

Dacă un câine urlă în noaptea dinaintea Crăciunului, în decurs de un an va turba.

Mieunatul pisicii de Crăciun aduce ghinion. Cântecul unui greiere aduce noroc.

În Ajunul Crăciunului, dacă o femeie merge cu spatele spre un păr şi face nouă ture în jurul lui, o să aiba o viziune cu viitorul om cu care se va căsători.

sursa: Realitatea.net

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou