Ciudăţenii ale corpului uman, explicate

Diana Ionescu, 23 ianuarie 2013, Ora 16:56

  • print
  • |
ciudatenii-ale-corpului-uman-explicate-29017-1.jpg

Ştii ce se întâmplă atunci când pielea ta capăta aspectul "de găină" sau când râzi până îţi dau lacrimile sau când plângi după ce tăi o ceapă?

Prevention îţi oferă explicaţii pentru aceste ciudăţenii pe care cu siguranţă, le-a experimentat fiecare dintre noi.

1. De ce râzi până îţi dau lacrimile?

Atât râsul cât şi plânsul dau o senzaţie de eliberare după o experienţă stresantă sau în timpul unei perioade stresante, cel mai probabil din cauza contracarării efectelor cortizolului şi adrenalinei.

Ambele sunt reacţii psihologice similare, ce au loc pe parcursul unor stări ridicate de excitare emoţională, lacrimile fiind provocate nu numai de tristeţe sau durere, ci şi de veselie prea multă ori fericire.

2. De ce plângi atunci când tai ceapă?

În momentul în care cuţitul secţionează o ceapă, celulele acesteia sunt rupte, eliberând anumite enzime care produc un gaz. Acesta, odată ajuns la ochi, interacţionează cu umezeala de pe globul ocular producând un acid foarte slab. Numai că acest acid este deranjant, creierul trimiţând apoi semnale glandelor lăcrimare să producă şi mai multe lacrimi ca să elimine acidul respectiv.

Dacă vrei să atenuezi efectele, tine ceapă la frigider înainte să o tai, pentru a reduce din enzimele eliberate.

3. De ce îţi trosnesc articulaţiile?

Cele mai multe articulaţii din organismul uman sunt de tip diartroidal, ceea ce înseamnă că oasele sunt unite printr-o capsula. Înăuntrul acesteia se afla un lubrifiant numit lichid sinovial, care conţine gaze dizolvate. Când forţezi încheietura, gazul este nevoit să iasă. Aceasta eliberare face acel zgomot. Dacă obişnuieşti să îţi trosneşti degetele des ar fi bine să încerci să renunţi la acest obicei deoarece, în timp, îţi poate slăbi puterea cu care poţi apuca şi tine obiecte.

4. Ce provoacă "pielea de găină"?

Acest aspect, denumit ştiinţific piloerectie, apare când îţi este frig sau treci prin anumite stări emoţionale, cum ar fi încântare copleşitoare sau frică. "Pielea de găină" este provocată de contracţia muşchilor minusculi care stau la baza fiecărui fir de păr.

5. Ce face că ochiul să se zbată?

Această reacţie supărătoare este cunoscută drept miochimia pleoapei. Specialiştii mai au de studiat în această privinţă însă ştiu că acest fenomen se întâmplă mai des la pleoapa inferioară decât la cea superioară şi că poate fi provocat de un nerv care nu funcţionează corect. De asemenea, s-a mai descoperit că lipsa unui somn odihnitor, de 7-8 ore, şi excesul de cafea sau alcool favorizează apariţia lui.

6. De ce îţi este răcoare şi când este cald?

Temperatura corpului este reglată de hipotalamus, care trimite semnale organismului să transpire pentru a se răcori atunci când este foarte cald şi să tremure pentru a se încălzi atunci când este foarte frig. Persoanele care simt deseori că le este răcoare chiar şi atunci când este cald pot avea fie anemie, cauzată adesea de deficienţa de fier (acest element are un rol semnificativ în reglarea temperaturii), fie o circulaţie slabă, fie o glandă tiroidă mai puţin activa decât ar trebui.

7. De ce pistruii apar în timp, deşi nu sunt de la naştere?

Bebeluşii se pot naşte cu diverse semne, însă nu au pistrui. Aceştia apar în timp, din cauza expunerii excesive la soare, pe fondul unei predispoziţii. Cei care fac pistrui au şi un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de piele ca adulţi.

8. Ce provoacă amorţelile şi furnicăturile?

Acestea sunt cauzate de obturarea fluxului de sânge către un nerv. Dacă stai prea mult într-o poziţie incomoda sau pur şi simplu cu picioarele încrucişate poţi presa suficient de mult pe un nerv astfel încât acesta să nu mai poată trimite semnalele normale la creier, provocând apoi ca reacţie acele amorţeli şi furnicături.

9. De ce vezi halouri?

Aceste cercuri pe care le vezi în jurul unor lumini apar sub această formă deoarece pupila este rotundă. În ce priveşte existenţa lor, o explicaţie este aceea că ochiul uman este imperfect optic.

Pe timpul zilei, pupila se micşorează pentru a lăsa mai puţină lumină să pătrundă, deoarece este puternică.

Pe timpul nopţii, pupila se dilată, tocmai pentru că lumina artificială este mai slabă şi ochiul are nevoie să se deschidă mai mult pentru a lăsa să pătrundă o cantitate mai mare. Însă, cu cât pupila se deschide mai mult, cu atât precizia optică scade, favorizând apariţia halourilor.

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:35
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou