De ce sunt bărbații mai generoși în prezența femeilor

Diana Ionescu, 20 ianuarie 2013, Ora 22:53

  • print
  • |
de-ce-sunt-barba-ii-mai-genero-i-in-prezen-a-femeilor-28914-1.jpg

Răspunsul e în întrebare: pentru că sunt femei prezente. Un grup de cercetători evoluționiști englezi au testat această ipoteză - generozitatea femeilor, cînd e, e constantă, a bărbaților e influențată de public. Generozitatea e la bărbați show off.

Wendy Iredale, Mark Van Vugt (Universitatea din Kent) și Robin Dunbar (Oxford) au demonstrat într-un experiment, primul de acest gen, că bărbații acționează în spirit de generozitate cu mai multă dăruire în prezența femeilor decît în prezența unui alt bărbat sau a nimănui.

Generozitatea bărbaților e o tactică. În timp ce femeile sunt mai de ajutor în situații care presupun îngrijirea altora, bărbații se angajează în acțiuni generoase mai evidente, mai spectaculoase. Cu cît sunt mai mari costurile, cu atît cresc șansele de a atrage un public feminin. Filantropia la scară uriașă, gesturile altruiste eroice, intervențiile în situații care implică străini (femeile sunt mai generoase cu apropiații) și care uneori sunt periculoase, chiar și postul religios sau sfințenia - toate apar mai frecvent la bărbați cînd sunt priviți de femei sau cînd știu că femeile o să afle.
Pare stupid să te pui în pericol pentru un potențial cîștig reproductiv dar în ierarhia crudă evoluționistă genele și reproducerea lor e mai importantă decît conservarea mașinăriilor care le poartă, adică noi.

Dar ce anume semnalizează generozitatea bărbaților, în ce fel e atît de importantă reproductiv?

Există două ipoteze rivale. Una spune că generozitatea indică gene bune, cealaltă că generozitatea indică disponibilitatea de a da din resursele proprii. Cercetările celor trei englezi arată că bărbații care se percep ca fiind mai puțin atractivi sunt mai generoși. Aceștia compensează pentru lipsa semnalelor genetice bune - simetria corpului, atracția fizică. Același mecanism e valabil și în cazul anumitor femei.

totb.ro

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:52
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou