Limbajul corpului, mai puternic decât expresia feţei

Diana Ionescu, 7 decembrie 2012, Ora 14:53

  • print
  • |
limbajul-corpului-mai-puternic-decat-expresia-fetei-28242-1.jpg

Conform unui nou studiu, publicat în Science, în timpul momentelor de emoţie intensă, limbajul corpului spune de departe mult mai multe decât expresia feţei. Cercetarea s-a făcut folosindu-se fotografii ale jucătorilor de tenis profesionişti imediat după momentul câştigării sau pierderii unui punct.
Atunci când analizăm starea emoţională a unei persoane, nu trebuie să ne bazăm pe expresia feţei atât de mult pe cât se credea.

De fapt, limbajul corpului este cel care ne dezvăluie adevărul!
Conform studiului, expresiile fetei care apar în momentele intense de frustrare, succes sau eşec ar putea fi mai greu de analizat decât expresiile corpului din acele momente.
Este bine ştiut în rândul psihologilor faptul că oamenii au o abilitate remarcabilă de a percepe emoţiile, care se vede în expresia feţei.
Dar, conform noului studiu, efectuat de către o echipă condusă de către Hillel Aviezer de la Universitatea Evreiească din Ierusalim, majoritatea cercetărilor s-au îndreptat către colecţia de expresii faciale forţate ale oamenilor.

Aşadar, spune expresia feţei exact ceea ce simţim în acel moment?
Pentru a putea răspunde la această întrebare, Aviezer şi echipa sa au colectat o serie de fotografii ale jucătorilor profesionişti de tenis, atât în momentul în care câştigau un punct important, cât şi atunci când pierdeau.
Atunci când aceste fotografii au fost arătate oamenilor, aceştia nu au putut detemina după expresia feţei dacă jucătorii câştigaseră sau pierduseră punctul. Dar atunci când au îndepărtat faţa şi au arătat doar corpurile, oamenii au putut alege cu uşurinţă care sunt câştigătorii şi care sunt cei care pierduseră.
Aceste rezultate sugerează faptul că expresiile fetei nu sunt întotdeauna cei mai buni indicatori ai emoţiei - uneori limbajul corpului face o treabă mai bună.

Dar poate limbajul corpului să schimbe modul în care este percepută expresia feţei?
Pentru a putea testa acest lucru, cercetătorii au efectuat un experimentmai ciudat.Mai întâi, ei au schimbat în photoshop feţele jucătorilor care câştigaseră în corpurile pierzătorilor şi vice-versa. Apoi, în loc să le ceară participanţilor la test să ordoneze fotografiile, aceştia le-au cerut să mimeze chiar ei expresia feţei jucătorilor. Când o fată câştigătoare a fost pusă la un corp care pierduse, participanţii chiar au mimat o faţă mai tristă decât cea pe care o văzuseră în poză. Opusul a fost deasemenea adevărat, la o faţă care a pierdut într-un corp al unuia care a câştigat.

Cercetătorii au propus două explicaţii pentru expresiile faciale, în cele mai intense momente
Prima ar fi faptul că musculatura feţei nu este făcută pentru o aşa intensitate, "calitatea semnalului facial devine degradată şi zgomotoasă".
Cealaltă explicaţie ar fi faptul că ceea ce simţim este similar în scurtele momente de emoţie copleşitoare şi că fericirea sau tristeţea vine după conştientizarea evenimentului.

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:39
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou