NASA avertizează: Explozie solară cu consecinţe deosebit de grave VIDEO

Ziarul Atac, 21 noiembrie 2012, Ora 22:30

  • print
  • |
nasa-avertizeaza-explozie-solara-cu-consecinte-deosebit-de-grave-video-1.jpg

După o nouă explozie solară, soarele a aruncat în spaţiu milioane de particule de plasmă care se îndreaptă spre pământ.

Efectele, dacă vor exista, le vom simţi vineri, dar până atunci experţii NASA se tem că în umatoarele 24 de ore se va produce încă o erupţie mult mai puternică. Alertele vizează sistemele de comunicaţii, aviaţia şi obiectivele industriale şi nucleare.

Unul dintre observatoarele NASA a surprins cum discul solar a aruncat un nor de particule încinse către planeta noastră. Aceste particule vor bombarda Terra pe 23 noiembrie.

Însă Pământul e protejat de câmpul magnetic. El opreşte cantitatea de plasmă, care poate să pătrundă numai în atmosfera de la poli la o intensitate mare. Primele afectate sunt sistemele de comunicaţii prin satelit şi cele de ghidaj ale avioanelor.

Aleodor Frâncu, director general Romatsa: "Sunt evitate în acele momente zborurile deasupra polilor, pentru că atunci pot să apară, pe lângă fenomenele de comunicaţii, şi fenomene de radiaţii pentru pasageri". Aviaţia e anunţată la 60 de minute de la producerea unei explozii şi, oricum, deţine mai multe căi de comunicaţii.

În cazul unor interferenţe, sunt soluţii pentru că întreaga comunicare între pilot şi sol să nu fie afectată. Există două benzi de foarte înaltă frecvenţă care la rândul lor au câte două staţii. Aşadar, din start patru variante pentru că în cazul unei explozii solare puternice probabilitatea unui dezastru aerian să fie redusă.

Chiar şi cu asemenea măsuri de siguranţă, la celelalte explozii solare au existat situaţii excepţionale. Anul trecut, în urma unei erupţii, cursele din Europa spre Statele Unite au fost deviate. Tot în 2011, un alt tsunami solar a blocat pentru câteva minute comunicaţiile radio din China.

În afară de aviaţie, alertele se transmit şi către obiectivele energetice şi nucleare. În cazul centralei de la Cernavoda, specialiştii noştri spun că sistemele vitale de conexiune sunt mecanice, iar reactorul este la 17 metri sub pământ.

Şi seismologii ne liniştesc. Furtunile geomagnetice nu interacţionează cu plăcile tectonice. În Vrancea, mişcările tectonice sunt continue, dar se întâmplă la adâncimi de peste 100 de kilometri.

Gheorghe Marmureanu, director onorific Institutul Naţional de Fizică a Pământului: "Nu au cum să pătrundă radiaţiile electromagnetice, nu sunt decât lucruri de suprafaţă". Însă rămân controverse pe partea medicală. Unii neurologi cred că sistemul nervos e afectat.

Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg: "Sunt persoane care au pierderi de memorie, pierderi uşoare de conştiinţă". Astronomii susţin că exploziile solare ar putea atinge un maxim în lunile următoare. Ele se produc atunci când polii magnetici ai astrului se inversează, adică o dată la 11 ani.

Cea mai mare explozie solară a fost pe 1 septembrie 1859, atunci când omenirea făcea primii paşi în tehnologie. Dacă o furtună similară s-ar produce acum, pagubele ar ajunge la două trilioane de dolari.

sursa: Protv.ro

 

 

 

EDITORIAL

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.

Alegeri Giurgiu, anul de grație 2024.  Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători.  Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costu ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou