Italia, in doliu! A murit Silvio Berlusconi

Constantin Georgescu, 12 iunie 2023, Ora 19:05

  • print
  • |
a-murit-silvio-berlusconi-47919-1.jpg

A murit Silvio Berlusconi

Miliardarul și politicianul italian Silvio Berlusconi a murit la spitalul San Raffaele din Milano la vârsta de 86 de ani, scrie Corriere della Sera. El se întorsese vineri la spital după o lungă spitalizare - de 45 de zile - care s-a încheiat în urmă cu câteva săptămâni, din cauza unei pneumonii și a unei forme de leucemie.

Dimineața, fratele său, Paolo, și copiii săi s-au grăbit să ajungă la spital, unde se afla deja Marta Fascina, notează publicația italiană.

Fostul premier va avea parte de funeralii de stat la Catedrala din Milano, care vor avea loc miercuri, la ora locală 15.00, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Bisericii Catolice din Milano.

Fostul premier italian fusese internat recent în prestigiosul spital pentru a trata o stare de slăbiciune legată de o infecție pulmonară, dar medicii săi au dezvăluit că suferea și de leucemie cronică.

Starea de sănătate a lui Berlusconi s-a deteriorat considerabil în ultimii ani, cu intervenții chirurgicale pe cord deschis în 2016 și numeroase internări în spital de când a contractat COVID-19 în urmă cu trei ani.

A fost prim-ministru în 1994-1995, 2001-2006 și 2008-2011 și, deși nu are un rol direct în guvern, partidul său Forza Italia este membru al coaliției de dreapta a premierului Giorgia Meloni.

Cariera sa a fost, de asemenea, marcată de scandaluri și probleme juridice, care în ultimul deceniu au fost mai ales dosare privind faimoasele sale petreceri sexuale „Bunga Bunga".

Octogenarul, a cărui parteneră Marta Fascina era cu 53 de ani mai tânără decât el, a provocat un nou scandal în decembrie 2022, când le-a promis jucătorilor echipei sale Monza, înainte de un meci, că va aduce un „autobuz plin de prostituate" în vestiar dacă vor câștiga.

Silvio Berlusconi: Politician, patron în fotbal, media și imobiliare

Născut la Milano în 1936, într-o familie din clasa de mijloc, Berlusconi și-a început cariera în afaceri în domeniul dezvoltării imobiliare, înainte de a fonda Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia, notează The Guardian. De asemenea, a deținut clubul de fotbal AC Milan între 1986 și 2017.

Forza Italia a fost fondată în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a fost primul premier ales fără să fi deținut anterior o funcție guvernamentală, iar cel de-al doilea mandat al său, între 2001 și 2006, este cel mai lung mandat al unui lider italian de la cel de-al doilea război mondial încoace. El a revenit la putere în 2008, dar a fost forțat să demisioneze în 2011, pe fondul unei crize grave a datoriilor.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală la sfârșitul anului 2012, pentru care și-a ispășit pedeapsa de un an de zile prestând muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un azil din Milano. Interdicția sa de a candida a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018, când Forza Italia a candidat în coaliție cu Liga și Frații Italiei, dar nu a reușit să atingă procentul de 40% necesar pentru a guverna.

În 2019, Berlusconi a obținut un loc în Parlamentul European, iar la alegerile generale din octombrie 2022 partidul său a revenit la putere într-o coaliție condusă de Brothers of Italy a Giorgiei Meloni. Berlusconi a fost ales, de asemenea, senator.

Supranumit Il Cavaliere (Cavalerul), Berlusconi a fost adesea considerat „făuritorul de regi" din politica italiană.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:52
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou