DNA Iaşi, SRL-ul procurorului Emilian Eva

Ziarul Atac, 20 mai 2012, Ora 19:16

  • print
  • |
dna-iasi-srl-ul-procurorului-emilian-eva-1.jpg

Fie că este vorba de oameni de afaceri, politicieni ori simplii funcţionari ai statului, toţi îngheaţă atunci când aud numele procurorului DNA Emilian Eva. Acesta s-a întors acasă, la Iaşi, după ce s-a achitat de sarcini în capitală şi l-a trimis în judecată pe mogulul Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator.

Nu a pierdut timpul nici la Iaşi, astfel încât oraşul a început să fie zguduit de scandaluri la cel mai înalt nivel şi arestări de răsunet. Aşa şi-a atras şi Emilian Eva porecla de "Catani de la Iaşi", după numele eorului principal din celebrul serial Caracatiţa.

Puţini îndrăznesc însă să spună că, de fapt, magistratul îşi face mendrele şi rezolvă interesele grupului din care face parte. Mai toate dosarele sale de răsunet pot fi interpretate ca răfuieli personale şi răzbunări.

 

Dosar pentru 6 milioane de euro

 

În toamna anului 2010, unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri din Iaşi, Gheorghe Apopii, a fost încătuşat de DNA şi băgat la zdup, fiind acuazat că, prin intermediul unui avocat, a încercat să-i cumpere pe judecătorii de la Curtea de Apel.

Conform procurorilor, pentru suma de 15.000 de euro, trei judecători de la Curtea de Apel Iaşi ar fi trebuit să pronunţe o sentinţă favorabilă omului de afaceri Gheorghe Apopii. Este vorba de soluţionarea unei contestaţii prin care se cerea anularea unei licitaţii cu o miză de 6 milioane de euro. Firma lui Apopii, respectiv Apopii&Blumen, în asociere cu Viarom Construct SA, participase la această licitaţie, dar fusese descalificată. În cele din urmă, contestaţiile au ajuns să fie soluţionate pe calea instanţelor de judecată. Legătura dintre Apopii şi magistraţii de la Curtea de Apel era avocata Lileana Cremeniţchi, soţia fostului judecător Radu Cremeniţchi. Femeia a încasat 30.000 de lei de la Apopii. Au urmat apoi arestările.

Nimeni nu a vrut însă să sesizeze legăturile procurorului DNA Emilian Eva cu licitaţia de 6 milioane de euro. La această licitaţie a participat şi firma Geprocon SA, patronată de omul de afaceri Giani Canschi. Acesta este bun prieten cu magistratul Emilian Eva, alături de care a fost văzut la petreceri private. De altfel, la dosar a fost depusă şi o declaraţie a lui Giani Canschi.

 

Glasul pământului

 

Din acelaşi grup, pe lângă Emilian Eva şi Giani Canschi, mai face parte şi Mihai Sabaiduc, primarul comunei Dumeşti. De altfel, aici s-a născut şi procurorul Eva şi, drept dovadă că nu a uitat de unde a plecat, şi-a tras aici un teren, bine situat, la marginea drumului european. Drept dovadă a legăturilor puternice dintre Eva, Sabaiduc şi Canschi, firma acestuia din urmă a câştigat contracte de milioane de euro cu Primăria comunei Dumeşti. La scurt timp după ce firma lui Canschi a pus mâna pe banii comunei Dumeşti, primarul localităţii şi-a schimbat maşina. A crezut că i s-ar potrivi mai de grabă un VW Tuareg, maşină de zeci de mii de euro.

 

La răscruce de vânturi

 

În toamna anului trecut, Iaşul a captat atenţia presei naţionale, după ce vicepreşedinţii Consiliului Judeţean au găsit ascunse în pereţii birourilor camere de filmat şi microfoane.

Era vorba de o acţiune a DNA, care a fost desconspirată de cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, pesedistul Constantin Adăscăliţei

şi liberalul Victor Chirilă. De fapt, întregul scandal se învârte în jurul unei afaceri de multe milioane de euro, anume amenajarea unui parc eolian în... surpriză, comuna Dumeşti. Proiectul parcului eolian era disputat de două firme, una a unor investitori italieni, iar alta cu puternice legături în PDL. Este vorba de Semnal Media SRL, controlată de omul de afaceri Romică Lorenz din Huşi. Acesta din urmă câştigase sprijinul primarului de Dumeşti, Mihai Sabaiduc. Însă, terenurile pe care urma să fie amenajat parcul eolian era disputat de cele două firme, iar aprobarea Planului Urbansitic Zonal atârna de semnăturile celor doi vicepreşedinţi, Adăscăliţei şi Chirilă.

Aceştia din urmă au protestat la acea vreme faţă de parcticile securiste ale DNA şi au arătat cu deegtul către procurorul Emilian Eva, care instrumenta dosarul. Acesta din urmă a negat însă acuzaţiile celor doi politicieni.

 

În numele fratelui

 

Un alt dosar instrumentat de Eva ridică semne mari de întrebare vizavi de imparţialitatea magistratului. Este vorba de dosarul în care au fost trimişi în judecată rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Vasile Astărăstoae, dar şi doi directori din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, Daniela Druguş, şi Adrian Ciureanu. În acelaşi dosar a mai fost arestat şi omul de afaceri bucureştean Corvin Pughin. Cu toţii sunt acuzaţi că ar fi trucat o licitaţie, în urma căreia trebuia realizată o platformă electronică care să-i ajute atât pe studenţi cât şi pe profesori în actul didactic.

Procurorul Emilian Eva îl vâna de mult pe rectorul Vasile Astărăstoae, deoarece acesta din urmă l-a împiedicat pe fratele magistratului să promoveze în cariera didactică. Lucian Eva este în prezent directorul Spitalului de Neorochirurgie, din subordinea Consiliului Judeţean, dar are gradul didactic doar de asistent universitar. Acest grad l-a obţinut la Universitatea Apollonia, instituţie privată de învăţământ superior, asccensiunea la catedră a lui Lucian Eva, fiind frânată chiar de către rectorul Vasile Astărăstoae, cel trimis în judecată de fratele procuror.

 

Glasul inimii

 

Se pare că acelaşi Emilian Eva şi-a rezolvat până şi problemele amoroase tot ptin intermediul unui dosar pe care l-a instrumentat.

Fostul procuror DIICOT Radu Moisescu a fost trimis în judecată de Emilian Eva pentru trafic de influenţă. Şi Moisescu era "aşteptat la cotitură" de către Eva. După cum susţin unii avocaţi, Moisescu a avut o escapadă amoroasă cu Claudia Ciofu, o juristă focoasă care a fost şi funcţionar public în administraţia ieşeană, iar mai apoi a intrat în avocatură. Numai că, la acea vreme aceeaşi Claudia Ciofu era prietena oficială a procurorului Eva. Acesta din urmă a fost puternic lovit în orgoliu şi a jurat răzbunare. Aşa se face că, câţiva ani mai târziu, Moisescu s-a trezit trimis în judecată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Emilian Eva, în februarie 2010, avocatul Alexandru Tudor Bernic şi procurorul Radu Moisescu ar fi primit 1.000 euro de la suceveanul Gheorghe Catargiu, ca să-i fie inapoiată maşina BMW 520. Banii i-ar fi luat avocatul şi i-ar fi împărţit în mod egal cu procurorul.

Maşina cu pricina a fost trasă pe dreapta de poliţiştii de frontieră pe 24 ianuarie 2010, în Copou. Ei au constatat ca BMW-ul apărea ca furat din Spania în 2008. Ca să-şi recapete maşina, Catargiu ar fi pornit demersurile ilegale. Cum telefonul său era urmărit de procurorii DIICOT Suceava, aceştia au aflat că dorea să se intervină pe lânga procurorul ieşean Gabriela Chiriac. Pe 4 februarie, spun anchetatorii, Moisescu s-ar fi întâlnit cu Bernic şi Catargiu, promiţându-i că-şi va recupera BMW-ul. El ar fi întocmit în numele suceveanului o cerere de restituire a maşinii şi s-ar fi dus cu actele la Chiriac. Pe 8 februarie, Moisescu ar fi revenit la Gabriela Chiriac, cerându-i să aprobe mai repede restituirea maşinii. Până la urmă, solicitarea a fost respinsă.

Tudor LEAHU

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
16:17
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou