FMI avertizează România cu privire la Legea falimentului personal

Mălina Andrei, 26 ianuarie 2015, Ora 13:49

  • print
  • |
fmi-avertizeaza-romania-cu-privire-la-legea-falimentului-personal-45318-1.jpg

Reprezentanții instituțiilor financiare internaționale și-au exprimat într-o scrisoare trimisă Parlamentului României, poziția față de inițiativele legislative în sprijinul românilor cu credite în franci elvețieni.

Într-o această scrisoare, FMI se arată profund îngrijorat cu privire la adoptarea unei astfel de legi fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat. În lipsa acestor lucruri, susţine Fondul, o astfel de lege ar avea un impact negativ.

Mesajul este semnat de Andrea Schachter, șeful misiunii FMI pentru România și de Elisabetta Capanneli, Director de Țara al Băncii Mondiale pentru România.

FMI sfătuiește autoritățile să înceapă adoptarea legii insolvenței numai după un studiu de impact și după consultarea instituțiilor de profil.

Iată scrisoarea FMI, integral:

„Am aflat că în următoarele zile România intenționează să adopte o lege a insolvenței personale care este similară cu proiectul pe care ni l-ați arătat anul trecut. O lege eficientă a insolvenței personale este o componența importantă a regimului modern al insolvenței și sprijinim eforturile autorităților de a implementa o astfel de legislație. Suntem, însă, profund îngrijorați că adoptarea unei legi a insolvenței personale fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea actorilor implicați și fără un suport instituțional pe măsură nu își va atinge obiectivele. Dacă nu este planificată cu grijă, construită corect și implementată eficient, o astfel de lege poate avea un impact negativ asupra culturii plăților.

Le recomandăm autorităților să adopte o lege a insolvenței personale abia după ce realizează studiul de impact, se consulta cu toți cei implicați și pun la punct un cadru instituțional. De asemenea, vrem să încurajăm autoritățile să învețe din expereinta altor țări, mai ales a celor membre UE, care au adoptat recent legi similare, pentru a creă cele mai eficiente lefi în România. Poate va amintiți că FMI, Bancă Mondială și Comisia Europeană au oferit o serie de comentarii în scris pe marginea proiectului a€œLegea insolvenței persoanelor particulare". Am atașat aceste considerații la prezența scrisoare. Instituțiile financiare internaționale continuă să sprijine eforturile României de a pune la punct o lege a falimentului personal, inspirându-se din experiență altor state și din nevoile specifice ale României.

De asemenea, vrem să ne exprimăm îngrijorarea privind inițiativele legislative care se discută în prezent în Parlament și care vizează convertirea tuturor creditelor denominate în monede străine în monedă locală folosind cursuri de schimb istorice, deoarece astfel de inițiative ar pune în pericol obiectivul de a crește stabilitatea sistemului financiar. Amendamentele legislative luate în prezent în discuție ar avea doar de câștigat de pe urmă unei analize cost-beneficiu (de exemplu, Ordonanța de Urgență 46/2014 pentru acordarea de facilități celor care au credite la bănci).

Vă propunem ca acestre subiecte să fie discutate în cursul următoarei vizite a misiunii noastre la București, care începe marțea viitoare, pentru a identifică ce variante există pentru cei supraindatorati." , se arată în scrisoarea FMI transmisă ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă.

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou