Francul, în ușoară scădere. Euro la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

Mălina Andrei, 26 ianuarie 2015, Ora 14:05

  • print
  • |
francul-in-usoara-scadere-euro-la-cel-mai-redus-nivel-din-ultimii-11-ani-45319-1.jpg

Francul elveţian scade astăzi şi ajunge la pragul de 4,4840. Aceste este cursul oficial anunţat luni de BNR, după ce vineri moneda crescuse la 4,5817 lei.

Totuşi, francul elveţian rămâne în continuare deasupra monedei europene, după ce săptămâna trecută a depăşit de două ori cotaţia euro.

Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe, în timp ce dolarul a crescut puternic şi a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scăzut la 4,4935 lei.

Leul şi alte monede din regiune s-au depreciat uşor în raport cu euro luni, după anunţarea rezultatelor parţiale ale alegerilor din Grecia, în timp ce pe pieţele externe euro s-a depreciat faţă de dolar dar a recuperat ulterior. În raport cu francul elveţian, leul a înregistrat o evoluţie mai stabilă.

În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,4850-4,4870 lei, faţă de 4,4830 lei/euro în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de vineri, potrivit Mediafax.

Francul elveţian s-a depreciat uşor în faţa euro pe pieţele internaţionale, cu 0,4%, şi a ajuns la 1,0104 euro/franc, cotaţie care implică un curs de 4,5331 lei/franc.

Dolarul s-a apreciat în timpul nopţii pe pieţele din Asia, în urma anunţului că Syriza a câştigat alegerile legislative din Grecia. Syriza se opune măsurilor de austeritate impuse Greciei de UE, FMI şi Banca Centrală Europeană în schimbul unui pachet masiv de împrumuturi. Pieţele financiare consideră că planurile Syriza de a renunţa la austeritate şi de a obţine reducerea datoriilor ţării ar putea conduce chiar la o ieşire a ţării din zona euro.

Luni dimineața, cursul euro/dolar se situa la 1,1226 dolari pe euro, cotaţie care implică un nivel de 3,9938 lei/dolar, în timp ce perechea EUR-CHF se tranzactiona la paritatea de 0.98.

"Reacţia la rezultatul alegerilor din Grecia este modest pe est-europene, inclusiv pe leu. Este înregistrată o uşoară depreciere a monedelor din regiune, în urma cumpărării de euro contra acestora. Francul elveţian rămâne peste euro pe pieţele externe, în timp ce dolarul s-a întărit în raport cu euro şi a încercat să spargă pragul de 1,11 dolari/euro. Moneda americană nu a reuşit să treacă de acest prag, iar ulterior euro a recuperat terenul pierdut", a declarat pentru Mediafax ,dealerul unei bănci.

Syriza a câștigat, duminică, alegerile legislative în Grecia, pentru a "scrie istorie", "lăsând austeritatea în urmă", a afirmat Alexis Tsipras, primul lider european ales pentru respingerea explicită a politicilor dificile impuse de UE membrilor săi.

Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe, în timp ce dolarul crescut puternic şi a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scăzut la 4,4935 lei.

Referinţa pentru franc a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi. Cursul pentru anunţat de BNR se află astfel pentru a doua şedinţă consecutiv peste nivelul euro.

 

 

EDITORIAL

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi  Liderul PSD, Marcel Ciolacu, e forțat să candideze la alegerile prezidențiale, însă   orice candidat îl va învinge în turul doi, asta pentru că românii se vor mobiliza anti-PSD. Comasarea alegerilor e vitală pentru PNL În ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:28
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou